BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 35,01
ALTIN 2.428,04
İŞÇİ

Çalışan kadına süt izni için yeni haklar!

Doğum sonrası izniyle ilgili bir düzenleme de yapılacak. Buna göre özel sektörde 6 ay olan süt izni süresi 8 aya, günlük süt izin süresi de 4 saate çıkarılıyor.

Çalışan kadınlarda doğurganlığın artırılmasının yanı sıra, istihdamını da engellemeyecek şekilde teşvik edilmesine ilişkin çalışma Başbakan Erdoğan'a sunulacak aşamaya getirildi.

Yeni Şafak'ın haberine göre çalışmada, aktueryal sistemde bozukluğa neden olacak çocuk sayısına göre kadınların kademeli olarak erken emekli olması yönünde bir düzenleme yer almayacak. Pakette, çalışan kadınların çocuk sahibi olmaları halinde istihdamlarında bir problemin olmamasına özen gösteriliyor. Bu kapsamda doğum yapan kadın çalışanın işverene yük oluşturacak bütün olumsuzluklarından kaçınılırken, işverenin ödediği sigorta prim yükünün Hazine tarafından karşılanacağı bir sistem öngörülüyor.

ENGELLİ ÇOCUKLUYA ÖZEL İZİN

Mevcut uygulamada doğum öncesi 8, doğum sonrası 8 haftalık izin süresi artırılıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, taslağa bu süreleri doğum öncesi 3 hafta doğum sonrası ise 14 hafta olarak kullanma imkanı getiriyor. Doğan çocuğun engelli olması halinde doğum sonrasında süre bakımı 21 haftaya, toplamda da 24 haftaya kadar yükselecek. Engelli çocuk sahibi olan çalışan kadının 7 haftalık sigorta primleri de Hazine işverene ödenecek. Doğum sonrası izniyle ilgili bir düzenleme de yapılacak. Buna göre özel sektörde 6 ay olan süt izni süresi 8 aya, günlük süt izin süresi de 4 saate çıkarılıyor. Düzenlemede 12 aya kadar olan bebekleri evlat edinen kadın çalışanın da süt izin sürelerinden yararlanması getiriliyor.

3'üncü çocuğa Hazine desteği

Mevcut uygulamada 2 çocuğu olan kadının geriye dönük 2 yıl borçlanarak sigorta primlerini kendilerinin ödemeleri ile prim gün sayısını doldurması uygulamasına 3'üncü çocuk da ekleniyor. 3'üncü çocuk sahibi olacak çalışan kadının primlerinin asgari ücrete karşılık gelen kısmı Hazine tarafından karşılanacak. Hamilelik sürecinde ve sonrasında da periyodik kontrollerle ilgili önemli kolaylıklar getirilirken, kamuda çalışan işçi, memur kadınlar da muayene günlerinde ücretli izinli sayılacak. 4'üncü çocuk için de benzer uygulamanın getirilip getirilmemesi kararının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilmesi üzerinde duruluyor.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR