BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,97
ALTIN 2.432,21
MEMUR

Bu memurlar istediği anda istifa edemiyor işte sebebi

Memurun istifa hakkı 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda her ne kadar tanımlanmış olsa da memuriyetten istediği anda ayrılamayacak memurlar da bulunuyor... İşte istediği anda istifa etme hakkı bulunmayan o memurlar...

Memura istifa hakkı ya da 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda tanımlanmış tabiriyle 'memuriyetten çekilme yani istifa hakkı' bazı memurlar şartlara bağlı olarak gerçekleşiyor; yani bazı memurlar istediği anda istifa edemiyor...

Memurlar, çalıştıkları ve bağlı oldukları kuruma, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereğince, yazılı olarak istifa etmek istediklerini belirterek müracaat ettiklerinde her zaman memurluktan çekilme hakkına sahiptirler. Ancak bazı durumlarda, memur istifa etmek için kurumuna müracaat etse bile memuriyetten ayrılama hakkına haiz olamayabilir...

Bu durumlarda, görevinden ayrılabilmesi için gerekli koşullar oluşmadan görevini bırakan memurun bazı yaptırımlarla karşılaşması söz konusu... İşte o yaptırımlar:

-İstifa etmek isteyen memurun, yerine atanan kimsenin göreve başlamasına veya istifa isteğinin kabul edilmesine kadar görevine devam etmesi gerekir.

-Bu şarta uymadan görevini bırakanlar bir yıl geçmeden memuriyete dönemezler.

-Öte yandan, istifa başvurusu sonrası göreve devam edilmesi zorunlu olan sure en fazla bir ay olup, olağanüstü mazeretleri sebebiyle istifa edenlerin bir ay beklemesine ise gerek yoktur.

-Olağanüstü hal, sıkıyönetim, seferberlik ve savaş hallerinde veya genel hayata müessir afetlere uğrayan yerlerde görev yapan memurlar, yerine atanacak olanlar gelip işe başlamadıkça görevlerini bırakamazlar.

-Bu duruma uymadan görevlerini bırakan memurlar, hiçbir şekilde bir daha Devlet memurluğuna alınmazlar. Bu memurların mali ve cezai sorumlulukları da söz konusu olabilir.        

-İstifa eden Devlet memurlarından devir ve teslim ile yükümlü olanlar, bu işlemlerin sonuna kadar görevlerini bırakamazlar.

-Devir ve teslim işlemlerini tamamlamadan görevlerini bırakanlar, 3 yıl geçmedikçe Devlet memurluğuna yeniden dönemezler.

-Hangi memurların devir ve teslim yükümlülüğünün olduğu ile devir ve teslim işlemleri için gerekli süreler ise “Devlet Memurlarının Çekilmelerinde Devir Ve Teslim Süreleri Hakkında Yönetmelik”te düzenlenmiştir.

DEVİR TESLİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ BULUNAN MEMURLAR

-Para ve para hükmünde kıymetler bulunan,

-Ayniyat, demirbaş, taşınmayan mal ve bunlara ait belge bulunan,

-Pul ve kıymetli evrak (210 sayılı Değerli Kağıtlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanununa göre kıymetli evrak sayılanlar) bulunan,

-Tahsil, tediye ve mahsuba esas teşkil eden ve ispata yarayan evrak, kullanılmış veya kullanılmamış makbuzlar bulunan,

-Görevi ile ilgili her türlü evrak, hesap ve defter bulunan

memurlar, devir ve teslim ile yükümlü tutulmuşlardır.

DEVİR TESLİM İŞLEMİ BELLİ BİR SÜREDE GERÇEKLEŞTİRİLMEK ZORUNDA!

Yönetmeliğe göre, devir ve teslim yükümlülüğü olan memurların;

-Üzerlerine kayıtlı bulunan mal veya kıymetli evrakları, yerlerine asaleten veya vekaleten atananlara ya da yetkili amirce görevlendirilecek bir memura 30 günü aşmamak şartı ile amir tarafından belirlenecek süre içinde devir ve teslim etmeleri zorunludur.

-Devir ve teslim süresi, savaş halinde ve olağanüstü hallerde veya genel hayata müessir afetlere uğranılan yerlerde, yetkili amir tarafından bir aya kadar uzatılabilir.

-Belirlenen devir ve teslim süresinin bitiminden önce devir ve teslim işlemlerini tamamlamaları durumunda, yetkili amirlerine haber vererek görevlerini bırakmaları mümkündür.

Öte yandan, hesaplarını yerlerine gelenlere devir zorunda bulunan saymanların devir ve teslim süresi 30 gün, sayman mutemetlerinin ise 15 gün olarak belirlenmiştir.

memurunyeri

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR