BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,76
ALTIN 2.491,50
GÜNCEL

Bireysel emeklilikle çifte maaş alma şansı

Çalışanlara ikinci emeklilik imkanı için süreç başladı. Meclis'e sevk edilen tasarının yasalaşmasıyla, 1 Ocak'tan itibaren 45 yaş altındaki ücretli çalışanlar Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) katılacak. ..

Çalışanlar, ikinci emeklilik getirecek sistem ile ekstra avantajlara ve çifte maaşa kavuşacak. Bireysel emeklilik sistemi 2017 yılında başlayacak.

Sistemde kalanlar devlet destekleri sayesinde avantajlar elde ederken; emeklilikte devletin verdiği aylığın yanı sıra ikinci bir maaşa kavuşacak. Bu maaş, çalışırken yatırılan prime göre değişecek. Örneğin; 18 yaşında sisteme giren ve aylık 200 lira prim (yüzde 25 katkı sayesinde 50 lira da devlet ödeme yapıyor) yatıran bir kişi, 56 yaşında emekli olduğunda bin 989 lira maaş alabilecek. Bu kişinin toplam birikimi 385 bin 658 liraya ulaşmış olacak. 18 yaşında sisteme giren ve aylık 100 lira prim (yüzde 25 katkı sayesinde 25 lira da devlet ödeme yapacak) yatıran kişi ise, 56 yaşında emekli olduğunda 10 yıl boyunca bin 200 lira maaş alabilecek. Bu kişinin toplam birikimi 95 bin liraya ulaşmış olacak.

ASGARİ ÜCRETLİLER 49 LİRA VERECEK!

Takvim'de yer alan habere göre, sistem hayata geçtiğinde bireysel emeklilik için çalışanın prime esas kazançlarından yüzde 3 oranında kesinti yapılacak. Mevcut maaşlara göre; asgari ücretliler için bu rakam aylık 49 lira olacak. Çalışan isterse tutarın artırılmasını isteyebilecek. Çalışan, otomatik katılıma ilişkin emeklilik sözleşmesindeki tutardan daha yüksek bir tutarda kesinti yapılmasını işverenden talep edecek.

90 MİLYARLIK TASARRUF!

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, BES'e otomatik katılımla ilgili tasarıyı TBMM'ye gönderdiklerini ifade ederek, şöyle konuştu: "Bu düzenleme ile yaklaşık 6.7 milyon çalışanın otomatik BES kapsamında olacağı tahmin edilmektedir. 10 yıllık dönemde 90 milyar liralık bir tasarruf oluşacak.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR