BIST 8.974
DOLAR 32,33
EURO 35,03
ALTIN 2.282,09
EMEKLİ

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) büyük değişiklik

BİREYSEL Emeklilik Sistemi'nde (BES) çok önemli bir karar alınarak değişikliğe. Resmi gazetede yayınlanan değişikliğe göre, sistemden ayrılan kişi tekrar döndüğünde başlangıç devlet katkısını alamayacak.

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) devlet katkısı hakkında yönetmelikte bir takım değişiklikler yapıldı. BES'te devlet katkısında değişikliğe gidildi. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan düzenlemeye göre, sistemden ayrılmış çalışanın yeniden sisteme dahil olması halinde, başlangıç devlet katkısı hesaplanmayacak.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Hazine ve Maliye Bakanlığı'na ait konuya ilişkin yönetmelik değişikliğine göre, BES'e girişte 1.000 TL tutarındaki başlangıç devlet katkısı, "cayma hakkının kullanmaması halinde, cayma hakkının dolduğu ayı takip eden hesap dönemi" yerine başlangıç döneminin bitimini takip eden hesap döneminde hesaplanacak.

BAŞLANGIÇ DÖNEMİ EMEKLİLİK PLANINA DAHİL AMA...
Yönetmelikte 'başlangıç dönemi' çalışanın, emeklilik planına dâhil olduğunun kendisine bildirildiği tarihi izleyen 2 aylık süre olarak tanımlandı. Yönetmeliğin 4/A maddesine eklenen fıkraya göre, bütün sertifikalarını sonlandırmak suretiyle sistemden ayrılmış olan çalışanın yeniden sisteme dahil olması halinde, başlangıç devlet katkısı yeniden hesaplanmayacak.

DEVLET KATKISI HANGİ HESAPLARDA TUTULACAK?
Yönetmeliğe göre, taahhüt edilen devlet katkısı tutarları, çalışanın taahhüt hesabında, taahhüt edilen tutarların hak kazanma oranlarına göre nakden ödenecek kısımları ise çalışanın nakit hesabında takip edilecek.

 
İŞTE O HESAP SİSTEMİ... 
Sertifikanın sistemde bulunduğu sürenin; 3. yılı ile 6. yılı arasında, çalışanın devlet katkısı hesabındaki tutarın yüzde 85'i taahhüt olarak kayıt altına alınacak, yüzde 15'i nakit hesabına ödenecek. Bu oran 6. yıl ile 10. yıl arasında, yüzde 65/yüzde 35, 10. yılından itibaren, yüzde 40/yüzde 60 olarak uygulanacak.

ÇALIŞAN VEFAT ETTİĞİ TAKDİRDE...
Sertifikanın emeklilik hakkının kullanılarak ya da vefat veya maluliyet nedeniyle sonlandırılması halinde ise çalışanın devlet katkısı hesabındaki tutarın tamamı nakit hesabına ödenecek.

DEVLET KATKILARININ YÜZDE 30'U...
Yönetmelik kapsamında nakden ödenen devlet katkılarının; yüzde 30'u Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilmiş derecelendirme kuruluşları tarafından yatırım yapılabilir seviyeye denk gelen derecelendirme notuna sahip teminatlı menkul kıymetler ile varlık veya ipoteğe dayalı menkul kıymetlerde değerlendirilecek.

EMEKLİLİK DURUMUNDA ÖDENECEK TAZMİNAT...
Bir çalışan için ödenecek ek devlet katkısı hesaplamasına esas teşkil eden birikim toplamı, çalışanın emeklilik hakkını kullandığı ayda geçerli aylık brüt asgari ücret tutarı ile sistemde kaldığı ay sayısının çarpımını aşamayacak.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR