BIST 9.008
DOLAR 32,33
EURO 35,04
ALTIN 2.279,52
ÖĞRETMEN

Binlerce öğrenci yurt sırası bekliyor!

Üniversiteler açılalı iki ay oldu. Ancak on binlerce öğrenci yurda yerleşebilmek için yedekte bekliyor.

Şehir dışında okuyan binlerce üniversite öğrencisi, Gençlik ve spor Bakanlığı'na bağlı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında barınmak için yedekte bekliyor. Yurtlara başvuran yedekte bekleyen öğrenciler için her hafta pazartesi günü yedek yerleştirmeler açıklanıyor. Bu hafta 8. döneme girildi ancak çoğu öğrencinin sırası bir basamak bile ilerlemedi. Kimi öğrencilerin yedek sıraları 200'lerde, kimi de aylardır 2. yedek olarak bekliyor.

KYK'dan yedek yerleştirmeler sonucunda yurt bekleyen öğrencilerin sayısıyla ilgili net bir rakam verilmedi. Ancak ilk yerleştirmeler sonucunda, KYK Genel Müdürü Sinan Aksu, daha önce Abbas Güçlü'ye yaptığı açıklamada, yurtlara bu yıl 398 bin öğrencinin başvurduğunu 215 bininin yerleştirildiğini söyledi. 183 bin öğrenci ilk yerleştirme sonuçlarına göre açıkta kaldı. Bunlardan bir bölümü yedek kayıt döneminde yerleşti ama hala on binlerce öğrenci yedekten girmeyi bekliyor.

Aksu, dün yaptığı açıklamada da 50'ye yakın yurdun deprem riski nedeniyle bakıma alındığını, o nedenle sıkıntının bu yıl biraz daha yüksek olduğunu kaydetti. 2017'de 250 bin yatak kapasiteli yeni yurtlar yapılması hedefleniyor. Sonraki yılda da 150 bin olmak üzere toplam 400 bin yatak kapasiteli yurtların yapılacağı kaydedildi. Bu rakamlardan en az 250 bin yatak kapasitesine acil olarak ihtiyaç olduğu anlaşılıyor.

KYK'ya bağlı 81 ilde, 2'si de KKTC'de olmak üzere toplam 552 yurt bulunuyor. Yılsonu itibarıyla yapılan yeni yurtlarla birlikte barınan öğrenci sayısının 453 bin 244'e ulaşması hedefleniyor. Yurtların her yıl kapasiteleri artıyor ancak artan öğrenci sayısına yetişmiyor.

SORUN HER YIL ARTIYOR

Üniversitelerde açıköğretim ve uzaktan eğitim hariç yeni kayıt yaptıranlarla birlikte öğrenci sayısı 3,5 milyona ulaştı. Bu öğrencilerin yarısından fazlası kendi bulundukları şehirden farklı bir şehirde okuyor. Yaklaşık 455 bin öğrenciye yurt sağlandığı dikkate alındığında 1.2 milyon öğrencinin barınma sorunun devam ettiği görülüyor. O nedenle her yıl yurtlara başvuran öğrencilerin büyük çoğunluğu yedeklerde 3-4 ay sıra bekliyor. Bu sürede öğrencilerin bir kısmı beklemekten vazgeçip ya özel yurtlara yerleşiyor ya da eve çıkıyorlar. Ancak maddi durumu yetersiz öğrencilerin sorunu daha büyük. Öyle ki kalacak yer bulamadığı için akrabalarının yanında hatta kafelerde kalanlar bile var. İşte o öğrenciler:

UMUTLARI KAYBOLUYOR

'Haftalarca kafede yaşamak zorunda kaldım'

Abdurrahman Gazi Budak: Ek yerleştirmeyle Cumhuriyet Üniversitesi Maliye Bölümü'ne yerleştim. Üniversitenin açıldığı 28 Eylül'den bu yana yurt sırasının gelmesini bekliyorum. 38. sıradayım ama hiç ilerleme olmadı. Yurt olmadan öğrencilik çok zor oluyor, mağdur oldum. Sivas'ta uygun ücrette kalacak yer bulamadığım için kafede yaşadım. Duş alacak yerim bile yoktu. Dün geçici olarak bir arkadaşımın yanına yerleştim. Şehirde özel yurtlar 450-550 TL, ev kiraları da 800-900 TL. Bu ücretleri ödeyecek gücü olmayanlar yurtları bekliyor. Bu durumda olan birçok arkadaşım var. Bir arkadaşım ikinci yedekte olmasına rağmen hala sıra gelmedi. En azından yedekte olan öğrencilere geçici olarak yer ayarlanabilirdi.

'SIRALAMAM İLERLEMEDİ'

Mahmut Kutlu: Kayıtların başladığı günden beri yedekte bekliyorum. Bu süre boyunca İstanbul'daki bir akrabamın yanında kalıyorum. Yedek sıram 222. Önceki yıllarda 2 haftada sıra geliyormuş, ancak aylardır yurda yerleşmeyi bekliyorum. Sıralamam bir kişi bile ilerlemedi. Bu durum haliyle beni strese sokuyor. İstanbul'da en ucuz yurt barınma, yemek, ulaşımla beraber 1000 TL'yi buluyor. Ev kiralasam, çok pahalı. Bu ücretin altından kalkamam.

'MAĞDUR OLDUM'

B.E.: Bu yıl yurt sonuçları açıklandığında 236. sıradaydım. Her hafta sıralamam değişiyor. Şimdi 82. sıradayım. Şu anda geçici olarak bir yerde kalıyorum ama daha fazla kalmam sıkıntı olacak. Yurda geçersem rahatlayacağım. Düzce Üniversitesi'ni yurda güvenerek yazmıştım. Sıranın ancak 2. dönem geleceği söyleniyor; böyle bir şey olursa çok mağdur olurum. Bazı arkadaşlarım ortada kalınca özel yurtlara veya evlere yöneldi. Eğer yurt çıkmazsa ben de öyle yapacağım.

'YURTLARIMIZ KARIŞTI'

Suzan Sevgin: Ege Üniversitesi'nde Anestezi Bölümü ikinci sınıf öğrencisiyim. Katip Çelebi Üniversitesi yerleşkesinin içinde yer alan yurtta kalıyorum. Benim üniversitemle bu üniversite arasında 1 saat 20 dakikalık otobüs mesafesi var. Katip Çelebi Üniversitesi'nin öğrencileri, Ege Üniversitesi'nin içinde yer alan yurda verilmiş. Oradaki öğrenciler de aynı yolu çekiyorlar. Aynı durum Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri için de geçerli. Onlar da Katip Çelebi'den Dokuz Eylül'e gidiyorlar. Bu üniversiteler arasındaki mesafe 2 saat. Günlük 5 TL ulaşıma veriyorum. Aylık 80 TL cebimdem çıkıyor. Kendi üniversitemdeki yurtta kalsam bu masrafım olmayacak. Üniversite açıldığında bu sorunun çözülmesi için KYK'ya başvurmuştum, iki ayda çözüleceğini söylediler ama bir düzenleme olmadı. KYK'nın öğrenci dağılımını neye göre yaptığını merak ediyorum. Sorun bir an önce çözülmeli.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR