BIST 9.106
DOLAR 32,38
EURO 35,04
ALTIN 2.324,91
İŞÇİ

BES sistemi nedir 2017'de herkes BES'li olacak!

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), bazı çalışanlar için 1 Ocak 2017 tarihi itibariyle zorunlu olacak.

BES sistemi nedir 2017'de herkes BES'li olacak!

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), bazı çalışanlar için 1 Ocak 2017 tarihi itibariyle zorunlu olacak. Sistemin zorunlu tutulmasının temel amaçları arasında iç tasarruf miktarını artırmak, bankalara yeni bir kazanç kalemi oluşturmak ve kamu emekli aylıklarının erimemesi için ilave bir gelir kalemi oluşturmayı sayabiliriz.

BES sistemi nedir 2017'de herkes BES'li olacak!

Sisteme Kimler, Hangi Tutarlarda Dâhil Olacak? Sisteme 45 yaş altı tüm çalışanlar, işverenleri tarafından zorunlu olarak dâhil edilecek. Bu sayede sisteme başlangıçta yaklaşık olarak 13 milyon kişinin katılacağı tahmin ediliyor. Öte yandan, sisteme dâhil olanlar isteğe bağlı olarak 2 ay sonra çıkış yapabilecek. "Çalışanlardan her ay 50 TL ile 100 TL arasında bir para kesilmesi bekleniyor. Ayrıca kesilen bu paralar kişilerin kendi adlarına açılacak bireysel hesaplarda tutularak emeklilik fonlarında değerlendirilecek." değerlendirilecek.

BES sistemi nedir 2017'de herkes BES'li olacak!

Devlet Katkısı Ne Kadar Olacak? BES’e dâhil olan kişiler, her ay ödemiş oldukları katkı payının %25’i oranında devlet katkısından yararlanacak. Bunun yanı sıra zorunlu BES’te ilk katılım tutarı olarak 1.000 TL devlet katkısı da sağlanması planlanıyor. Ancak bu katkıların üst limitleri mevcuttur ve belirli oranlarda katkılara hak kazanabilmek için çeşitli süreler ile sistemde kalmak gerekir.

BES sistemi nedir 2017'de herkes BES'li olacak!

Toplanan Paralar Nasıl Değerlendiriliyor? Toplanan paralar emeklilik yatırım fonu adı altında emeklilik şirketleri tarafından kurulan fonlarda değerlendirilmektedir. Bu fonlar portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilir. Kullanıcılar tarafından fon sisteminin daha iyi anlaşılabilmesi için emeklilik şirketleri düşük, orta ve yüksek olmak üzere risk durumlarına göre fonları yasal olarak çeşitlendirmek zorundadır. Bu fon çeşitleri, BES sahibi tarafından yılda 6 altı kez değiştirebilir.