BIST 8.924
DOLAR 32,31
EURO 35,07
ALTIN 2.279,21
GÜNCEL

Batman Üniversitesi elektrik üretecek

BATMAN Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümünde geliştirilen "Güneş Bacası" sistemiyle elektrik üretilecek.

Batı Raman Kampüsünde kurulan "Güneş Bacası" sistemiyle ilk etapta elde edilecek elektrikle çalıştırılacak dalgıç pompalarla Dicle Nehri'nden su pompalanarak üniversite arazisinin sulanması ve yemekhanenin elektriğinin karşılanması hedefleniyor.

Batman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Durmuş, yaptığı açıklamada, bölgenin petrol, kömür, su ve güneş enerjisi ile bir enerji üssü olduğunu söyledi.

Kentin özellikle güneş açısından zengin olduğunu vurgulayan Durmuş, "Enerjin varsa iş yaparsın, enerjin yoksa iş yapamazsın. Yani ne kadar enerjin varsa o kadar zenginsin. Bölge kömürüyle, suyuyla, güneşiyle bir enerji merkezidir. Batman'ın hem günlük hem de yıllık güneş alımı yüksek. Bunun için güneş panelleriyle enerji üretmek için hazırladığımız projemizi hayata geçirdik." dedi.

Durmuş, Dicle Nehri'nden dalgıç pompalara verilecek elektrikle çekilecek su ile üniversite arazisinin damlama sulama sistemiyle sulanması ve yemekhanesinin aydınlatmasının hedeflendiğini dile getirdi.

"BÖLGE BİR ENERJİ ÜSSÜ HALİNE GELEBİLİR"

Prof. Dr. Durmuş, proje kapsamında Güneş Bacası sistemi kurduklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Baca, güneş ışınlarını kollektörler yardımıyla toplayarak güneş enerjisinden, bacanın içerisinde bir hava akımı oluşturmak, bu hava akımından da içerideki fan yardımıyla da elektrik üretme deneylerine başladık. Bölgede kömürün, petrolün kullanılmasının yanı sıra güneş enerjisinin de kullanılmasıyla bölge bir enerji üssü haline gelebilir. Hedefimiz her türlü enerji kaynağından yararlanmaktır."

Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Enerji Teknolojileri Araştırma İnceleme Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hakan Karakaya da sistemi üniversitenin kaynaklarıyla yaptıklarını aktararak, pasif yollarla güneş enerjisinden elektrik ürettiklerini söyledi.

Güneş enerjisinden yararlanabilmek için bir prototip hazırladıklarını ve kurulumunu yaptıklarını aktaran Karakaya, şöyle konuştu:

"Sistemde, 'ısınan hava yükselir' prensibine dayanarak sera camlar kurduk. Bu prensiple ısınarak yükselen havayı bacada topluyoruz. Bacanın altında küçük bir tribün var. Bu tribün jeneratör yardımıyla elektrik üretimi sağlıyor. Yani güneşten elektrik üretmiş oluyoruz. Baca yüksekliği ve sera camların sayısı ne kadar artarsa üretilen elektrik miktarı da o kadar artar. İnşallah ülkemiz ve bölgemizde bu tür sistemlerin kullanılması yaygınlaşır. Bu bir örnek olur ve devamı da gelir."

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR