BIST 9.059
DOLAR 32,33
EURO 35,06
ALTIN 2.300,51
GÜNCEL

Bakanlıktan bedelli askerlik açıklaması 'dövizli askerlik' nedir?

'Bedelli askerlik' haberlerinin yeniden gündeme gelmesiyle Milli Savunma Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık medya ve basında yer alan bedelli haberlerinin dövizli askerlik ile karıştırıldığını belirterek kritik açıklamalarda bulundu.

Milli Savunma Bakanlığı, "dövizle askerlik" uygulamasına ilişkin açıklama yaptı.
 
Milli Savunma Bakanlığı Genel Sekreterliğinden yapılan yazılı açıklamada, 27 Ocak'ta yürürlüğe giren 6661 sayılı kanunla dövizle askerlik hizmeti için 6 bin avro olan miktarın, bin avro olarak yeniden düzenlendiği hatırlatıldı.

DÖVİZLİ ASKERLİK İLE BEDELLİ ASKERLİK KAVRAMLARI KARIŞTIRILIYOR

Söz konusu değişiklikle, yazılı ve görsel basında "dövizle askerlik" uygulamasının, "bedelli askerlik" uygulaması olarak ifade edilmesi nedeniyle yaşanan kavram karışıklığının ve yanlış algılamaların giderilmesine ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

İŞTE BAKANLIĞIN DÖVİZLİ ASKERLİK İLE İLGİLİ AÇIKLAMASI

Açıklamada, "Dövizle askerliğin, yalnızca yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızı kapsayan ve bulundukları yabancı ülkelerde elde ettikleri hak ve kazanımlarının sonucu olarak 1980 yılından beri sürekli uygulanan bir askerlik hizmet şeklidir" ifadesi kullanıldı.

YURTDIŞINDA YAŞAYAN VATANDAŞLAR DÖVİZLİ ASKERLİKTEN NASIL YARARLANACAK?

Dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak isteyen yurt dışında yaşayan vatandaşların, 1111 sayılı Askerlik Kanununda belirtilen şartları taşımaları halinde, durumlarının incelenerek bu haklarını kullanabildiklerinin aktarıldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bedelli askerlik ise ancak özel kanunlarla uygulanan, müracaat şartları, süresi ve bedel tutarı kanunların yayımlandığı dönemlerin ihtiyaç ve özelliklerine göre belirlenen geçici süreli bir askerlik hizmet şeklidir. Bedelli askerlik şu anda gündemde bulunmamaktadır."

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR