BIST 8.743
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.237,04
EMEKLİ

Bağ-Kur'lulara emeklilik müjdesi!

Prim borcu nedeniyle emekli olamayan Bağ-Kur’lular önemli bir fırsat elde etti. Yapılandırma ile borç kolayca ödenip hemen emekli olunabilecek.

Yıl, yaş ve prim şartlarını tamamlamalarına karşın Sosyal Güvenlik Kurumu'na borçları nedeniyle emekli olamayanlar, yapılandırma yasası ile muradına eriyor.

1 Eylül'den itibaren 31 Ekim'e kadar kuruma başvurarak borçlarını yapılandırabilecek. Peşin seçeneğini tercih edenler, borcu yatırır yatırmaz (ödeme için son tarih 2 Ocak 2017), taksiti seçenler de ödemeler tamamlanınca emekli olabilecek.

BORÇ DÜŞECEK

Yapılandırmada asıl borç aynen kalacak. Ancak gecikme zammı ve faizi silinecek. Bunun yerine enflasyon güncellemesi yapılacak. Böylece borç düşecek. Peşin ödemeyi seçenler, enflasyon oranının da yarısını verecek. Taksitli ödeme yapanlara ise seçtikleri taksite göre belirlenen katsayı eklenecek. Borcunu yapılandırarak emekli olmak isteyen ancak nakit sıkıntısı yaşayanlara da düşük faizli kredi imkanı sağlanacak. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bu konuda bankalarla bugün-yarın protokol imzalaması bekleniyor. İsteyenler, protokol kapsamında kredi kullanarak borcunu peşin kapatacak. Hem borcundan kurtulacak hem de emeklilik için beklemesine gerek kalmayacak. Kredinin taksitlerini de emekli maaşı bağlanınca ödeyebilecek. Çalışma Bakanı Süleyman Soylu, geçen hafta bu konuda, "Bankalarla yapılan protokoller neticesinde esnafımız çok cüzi bir fark ödeyerek, bankalardan aldıkları kredilerle beraber bu borçlarını da bir şekilde ödeyebilecek. Hem bu yüzde 50'den istifade edecekler hem de yarına daha rahat bir şekilde bakabilecek" açıklaması yapmıştı. Yeni çıkan yasa kapsamında 300 binden fazla Bağ- Kur'lunun emeklilik hakkı elde etmesi bekleniyor.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR