BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.324,84
YAZARLAR

Bağ-Kur'dan emekli olma şartları nelerdir?

Bağ-Kur'dan emekli olma şartları nelerdir?

Okurumuz Nedim BOYNUKARA soruyor: “01.01.1966 doğumluyum. 01.04.1983 yılında sigortalı olarak işe başladım. Askerlik hariç 04.10.2000 tarihine kadar devam ettim. 04.10.2000 tarihinden bu yandan da Bağ-Kur’lu olarak çalışmaya devam ediyorum. Ne zaman emekli olabilirim?”

Sayın okurum, sigortalılarımızın farklı statülere tabi çalışmaları olabilmektedir. Bağ-Kur, SSK, tarım, memurluk gibi farklı statülere tabi çalışamları olanların hizmetleri emeklilik aşamasında birleştirilir. Hangi statüden emekli olacakları ise emeklilik aşamasında tabi oldukları kanuna göre belli olur. Siz de bu şekilde farklı statülere tabi çalışmaları olanlardansınız.

Bu girişten sonra emeklilik şartlarınızı sırasıyla açıklayalım.


SSK Şartlarıyla Emekliliğiniz Daha Çabuk Gelir

İlk işe girişiniz SSK’lı olarak hizmet akdine tabi çalışma şeklinde gerçekleşmiş. İlk işe giriş tarihinize göre 25 yıl sigortalılık süresi ve 5150 gününüzü doldurmanız halinde 47 yaşınızda emekli olabilmeniz mümkündür. Gün dökümünüzü iletmemişsiniz. Ancak görünüşe göre gün sayınız da çoktan dolmuş.

Halen 46 yaşınızdasınız. Eğer son 3,5 yıldan beri SSK’lı çalışmaya devam etseydiniz bir yıl sonra emekli olabilirdiniz.


Bağ-Kur Şartlarıyla Nasıl Emekli Olunur?

Sosyal güvenlik reformları sonrasında farklı statülere tabi hizmetleri olanların hangi statüden emekli olacakları çalışma hayatlarının son yedi yılı içerisinde en fazla (yani 3,5 yıldan fazla) hangi statüye tabi çalıştıklarına göre belirlenir. Siz şuanda son yedi yıl içerisinde en fazla prim ödemeniz Bağ-Kur’a olduğu için Bağ-Kur şartları ile emekli olabilirsiniz.

Bağ-Kur’luların hangi şartlarla emekli olacakları 01.06.2002 tarihinde yürürlüğe giren reformla getirilen kademeli sisteme göre belirlenmektedir. Bağ-Kur’lular reform tarihi itibariyle 25 yıllık süreyi doldurmalarına kaç gün kaldıysa o şartlarda emekli olmaktadırlar.


Bir Yıl Sonra Emekli Olursunuz

Buna göre 18 ay askerliğinizi düşünce (ve askerlik öncesi ve sonrasında kesintisiz çalıştığınızı belirttiğiniz için) mevcut hizmet yılınıza göre 25 yıl prim gün sayısı ile 48 yaşında emekli olabilmeniz mümkündür.

48 yaşınızı doldurduğunuz 01.01.2014 tarihinde emeklilik dilekçesi verebileceksiniz.


Emeklilikte Son 3,5 Yılın Önemi Var

Bu vesileyle farklı statülere tabi hizmetleri olan sigortalılarımıza hatırlatalım. Son 3,5 yıllık sigortalılığınızın hangi statüye tabi geçtiğine dikkat edin.

Eğer SSK şartlarından emekli olmak istiyorsanız son 3,5 yılınızın başka bir işverenin yanında hizmet akdine tabi olarak geçmesi gerekmektedir. Eski adıyla SSK’lıların yeni adıyla 4/a’lıların emeklilikte alacağı maaş daha fazla olacaktır. Çünkü SSK’ların aylık bağlama oranı daha yüksektir.

 

---


Kıssadan Hisse

"Kimse özgür olduğunu sanan köleler kadar ümitsizce köleleştirilmemiştir."

— Johann Wolfgang von Goethe


Sorularınız için:

http://www.twitter.com/bunyaminesen

http://www.bunyaminesen.com

Emeklilik tarihini hesaplatmak isteyen okurlarımızın T.C. kimlik numarası, SSK sigorta sicil numarası, Bağ-Kur numarası, ay-gün-yıl olarak doğum tarihi, askerlik yaptığı ve terhis olduğu tarihleri, askerlik süresini, er olarak yada yedek subay olarak yaptığını, ilk işe giriş tarihi (ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlanılan tarih), hizmet dökümü, doğum borçlanması için çocukların doğum tarihlerini, özürlü ise özürlülük rapor oranını, vergi indirimi yazısı alıp almadığı bilgilerinin tümünü eksiksiz göndermeleri gerekmektedir. Tarihlerin ay, yıl ve gün şeklinde gönderilmesi gerekir.

Yazarın tüm yazıları için:



Yorumlar