BIST 9.717
DOLAR 32,57
EURO 34,97
ALTIN 2.446,11
YAZARLAR

Askerlik borçlanmasıyla emekliliğin sırları

Askerlik borçlanmasıyla erken emekli olmanın sırları


Okurumuz Burhan TERKİŞLİ soruyor: “İlk işe girişim 1 Ocak 1995. 10.07.1969 doğumluyum. Askerliğimi 1990 yılında 18 ay olarak yaptım. 1999 yılından itibaren 1400 gün BAĞ-KUR ödedim. 8 yıldır sigortalı olarak bir şirkette çalışıyorum. Askerlik yaptığım süreyi borçlanabilir miyim, borçlanırsam ne zaman emekli olurum? Askerlik borçlanmasını emekli olacağım zaman yaparsam Bağ-Kur’a mı sayılır, bu türde birşeyler duydum, daha düşük emekli aylığı mı alırım? Bana yol gösterin.”

Sayın okuyucumuz, öncelikle şunu belirtelim ki askerlik borçlanmasını yapmanız her zaman mümkündür. Askerlik yaptığınız dönem ilk işe giriş tarihinizden önce olduğu için ilk işe giriş tarihiniz borçlanılan süre kadar geriye gidecektir. Tüm askerlik süresini borçlanmanız halinde işe giriş tarihiniz 540 gün geriye gider.

Ancak askerliğin tümünü borçlanmanıza gerek yok. 8 ayını borçlanmanız yeterli. Sekiz ay borçlanma ile bir yıl önce emekli olursunuz.

Borçlanma sayesinde ilk işe giriş tarihiniz 01.05.1994 tarihine çekilir. Bu işe giriş tarihi sayesinde 25 yıl sigortalılık süresi ve 5675 prim ödeme gün sayısını tamamlamanız halinde 54 yaşında emekli olabileceksiniz.



Emeklillikte Son 3,5 Yıl Belirleyicidir

Sizin SSK, BAĞ-KUR gibi farklı statülere tabi çalışmalarınız bulunuyor. Farklı statülere tabi çalışması bulunan sigortalılarımızın emekliliğinin hangi statüden olacağı önem arz etmektedir. Bu konu çok sorulduğu için ayrıntılı olarak açıklayalım.

Farklı statülere tabi hizmetleri olan sigortalıların emekliliğinde son 7 yıllık sigortalılık içerisinde daha fazla hangi statüde prim ödediğine bakılır, daha fazla olan yani 1260 günden fazla olan sigortalılık statüsü kapsamında emeklik gerçekleşir.

Son 7 yıl içerisindeki 3,5 yılı şuan olduğu gibi bir işyerinde çalışarak geçirmeniz halinde 5510 sayılı Kanunun 4/1-(a) bendi (eski SSK) kapsamında emekli olmanız ve nispeten daha fazla emekli maaşı almanız mümkündür.

Halen çalıştığınızı söylemişsiniz. Diyelim ki işinizden ayrıldınız. Bu takdirde kalan günlerinizi isteğe bağlı sigortalı olarak da ödeyebilirsiniz. Bu takdirdeyse daha uzun prim ödeyerek 5510 4/1-(b) (eski BAĞ-KUR) kapsamında emekli olacaksınız.

Size emeklilik koşulları açısından sigortalı olarak çalışmanızı ve bu çalışmayı son 3,5 yıl sürdürmenizi tavsiye ederim.


 Askerlik Borçlanması Son 3,5 Yılı Etkilemez

Askerlik borçlanmasını hemen yada emekli dilekçesini vermeden önce yapmanız mümkündür. Borçlanma yapılan tarihteki asgari ve azami günlük kazanç arasında olmak üzere sizin belirleyeceğiniz tutarın yüzde 32’si üzerinden borçlanma yapabilirsiniz.

Yılbaşına kadar borçlanma yapmanız halinde aylık borçlanma tutarı en az aylık 300,96 TL’dir. Bu tutar yılbaşında asgari ücrete paralel olarak artacaktır.

Toplam 8 ay (240 günü) borçlanırsanız 2407 TL 68 Kuruş ödersiniz. Dediğimiz gibi bu yılbaşına kadar borçlanmanız halinde ödeyeceğiniz tutardır.

Borçlanmayı şuan olduğu gibi emeklilik aşamasında da yapabilirsiniz. Hangi tarihte borçlanma yapıyorsanız o tarihteki asgari ücret ile asgari ücretin 6,5 katı arasında sizin belirleyeceğini tutarın %32’si oranında prim ödeyeceksiniz. Asgari ücret üzerinden ödemenizi tavsiye ederim.


Askerlik Borçlanması Borçlanılan Tarihe Maledilir

Hangi tarihte öderseniz ödeyin borçlanılan süre borçlanmanın yapıldığı tarihe değil askerliğin geçtiği tarihlere mal edilir. Dolayısıyla askerlik borçlanmasını emekli dilekçesini verdiğiniz tarihte yapsanız bile son yedi yıl içerisindeki 3,5 yılın hesabında dikkate alınmaz.

Size söylenilenin aksine askerlik borçlanmasını ister şimdi isterseniz de emeklilik dilekçesini vermeden önce yapın son 3,5 yıl içerisinde fiilen hangi statüye tabi olarak çalıştığınıza bakılarak maaş bağlanacaktır.

 

---

Kıssadan Hisse

“Birileri arkanızdan konuşuyorsa onlardan öndesiniz demektir.”

— Anton Çehov

 



Sorularınız için:

Emeklilik tarihini hesaplatmak isteyen okurlarımızın T.C. kimlik numarası, SSK sigorta sicil numarası, Bağ-Kur numarası, ay-gün-yıl olarak doğum tarihi, askerlik yaptığı ve terhis olduğu tarihleri, askerlik süresini, er olarak yada yedek subay olarak yaptığını, ilk işe giriş tarihi (ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlanılan tarih), hizmet dökümü, doğum borçlanması için çocukların doğum tarihlerini, özürlü ise özürlülük rapor oranını, vergi indirimi yazısı alıp almadığı bilgilerinin tümünü eksiksiz göndermeleri gerekmektedir. Tarihlerin ay, yıl ve gün şeklinde gönderilmesi gerekir.

Yazarın tüm yazıları için:




Yorumlar