BIST 9.080
DOLAR 32,39
EURO 35,11
ALTIN 2.325,82
EMEKLİ

Askerlik borçlanması ile erken emeklilik!

Askerlik borçlanması nasıl yapılır? Askerlik borçlanması yapılarak erken emekli olunabilir mi? İşte askerlik borçlanması ile ilgili ayrıntılı bilgiler...

Erken emeklilik birçok vatandaşın hayalini süslüyor. Askerlik ve doğum borçlanması ile vatandaşlar emekliliğin daha erken bir zamanda gerçekleştirebiliyor. Peki askerlik borçlanması ile nasıl erken emekli olunur? İşte cevabı...

Star gazetesi yazarı Resul Kurt askerlik borçlanması ile erken emekliliğin ayrıntılarını köşesinde okuyucularına aktardı. İşte o yazı:

Okurumuz Onur GÜNDÜZ; “1966 doğumluyum, ilk işe giriş tarihim 1990, 1993’e kadar SSK’lı çalıştım. 1993’ten 2003’e kadar serbest çalıştım. 2003’ten 2012’ye kadar Bağ-Kur primi ödedim. 2012’den 2016’ya kadarda SGK’lı olarak bir işyerinde çalışıyorum. Ne zaman emekli olabilirim? Askerliğimi borçlanırsam ne zaman emekli olabilirim? Askerliği toptan yatırmam mı gerekiyor? Yoksa  taksitlendirerek emekli olabilir miyim?” diye soruyor.

ASKERLİK BORÇLANMASI NASIL YAPILIR?

İlk defa 1990 yılında sigortalı olanların SSK şartlarından emekli olabilmeleri için 52 yaşını tamamlaması ve 5525 gün prim ödemeleri gerekir. Önce askerlik yapıp daha sonra sigortalı olanlar askerlik borçlanması yaptıkları takdirde sigorta başlangıç tarihleri askerlik süresi kadar geriye gider ve aynı zamanda gün sayıları da artar. Bu durumda da bir yıl kadar erken emeklilik şansı doğabilir.

Eğer okurumuz askerliğini 1990 yılından önce yapmış ise sigorta başlangıcını 23 Kasım 1989 tarihine getirecek süre kadar askerlik borçlanması yapması halinde 51 yaşında emekli olması mümkündür. Ancak, sigortalı olduktan sonra askere gidenlerin borçlanma yapması durumunda sadece gün sayısı artacaktır.

Tabii ki bunun için Bağ-Kur sonrası en az 1260 gün SSK priminizin de bulunması gerekiyor. Askerlik borçlanma bedeli bir ay içinde toplu ödenir, taksitle ödenmesi mümkün değil. Sonuç olarak askerden sonra sigortalı olanların askerlik borçlanması yapması erken emeklilik ve gün sayısını artırma hakkı verir.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR