BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,06
ALTIN 2.326,32
YAZARLAR

Askerlik borçlanması erken emeklilik sağlar mı?

İzmir’den okurumuz Ahmet Kurtalan soruyor: “Bünyamin bey, emeklilik tarihimi öğrenmek istiyorum. 2 Ocak 1968 tarihinde doğmuşum.

İzmir’den okurumuz Ahmet Kurtalan soruyor: “Bünyamin bey, emeklilik tarihimi öğrenmek istiyorum. 2 Ocak 1968 tarihinde doğmuşum. SSK ödemeye 1987 yılında, Aralık ayında başladım. Şimdiye kadar 5000 gün sigortam var. Hizmet dökümümü gönderiyorum. Ne zaman emekli olurum? Askerlik yaptığım süreyi borçlansan erken emekli olmaya faydası olur mu?”

Sayın okurum, askerlik borçlanması SGK’ya en sık yapılan borçlanma türlerinden biri. Özellikle erken emekli olabilmek isteyen sigortalılar askerlik borçlanması yaparak günlerini ödemeyi tercih ediyorlar.

Zira askerlik borçlanması ile hem gün kazanmak hem de normal yaş şartından daha erken emekli olabilmek, belirli koşulların sağlanması şartıyla olabiliyor.

Ancak sanıldığının aksine askerlik borçlanması herkese erken emeklilik hakkı getirmiyor. Askerlik borçlanması kimlere erken emeklilik şansı verir, askerlik borçlanması yaparken nelere dikkat etmek gerek? Ayrıntılı olarak açıklayalım…

KADEMELİ SİSTEMDE EMEKLİLİK

08.09.1999 tarihinde yapılan emeklilik reformu öncesinde çalışmaya başlayan sigortalılar halk arasında bilinen ismiyle “kademeli sistemde” emekliliğe tabiler. Kademeli sistem şu demek: Ne kadar erken girişiniz varsa o kadar erken yaşlarda (ve o kadar daha düşük günle) emekli olma hakkınız var.

Siz de kademeli sisteme tabi olanlardansınız. Buna göre 25 yıl sigortalılık süresini ve 5375 gün primi tamamlarsanız emekli olabiliyorsunuz. Yaş şartınız ise 50 yaşı tamamlamak.

EMEKLİLİK YAŞINI BEKLEYECEKSİNİZ

Şu an 5 bin gününüz olduğuna göre kademeli sisteme göre eksik sigortalılık gününüz yaklaşık bir yıl bir ay kalmış.

Ancak her halükarda yaşı beklemeniz gerekiyor… Zira şuan 48 yaşındasınız ancak 50 yaşı doldurup elli birden gün aldığınız zaman emekli olabileceksiniz.

Halen çalışmaya devam ediyorsanız, tavsiyem, çalışmaya devam etmeniz, bırakın sigortanızı işvereniniz yatırmaya devam etsin…

Ancak çalışmıyorsanız 375 gün askerlik döneminizi borçlanıp eksik gününüzü kapatabilirsiniz. Zaten yaşınızı bekleyeceğiniz için ister çalışmaya devam edin isterseniz de askerlik günlerinden 375 gün borçlanın de sizin için bir şey fark etmiyor…

Her iki halde de 2016 yılında doğum gününüzde emeklilik dilekçesi verebilirsiniz…Zira sizin askerlik borçlanmanız emekliliğinizi erkene çekmiyor, daha düşük yaşta emekli olmanızı sağlamıyor…

Bunun bir tek nedeni var: Siz ilk defa on dokuz yaşında iken, yani askere gitmeden önce sigortalı olmuşsunuz.

İŞE GİRİŞTEN SONRAKİ ASKERLİK BORÇLANMASI

Askerlik borçlanması yaparken ilk sigortanın askerden önce veya sonra olması çok önemli! Zira askerlik borçlanması yalnızca ilk işe giriş tarihi askerlikten sonra olan kişilere fayda sağlar. Askerlik süresini borçlanarak sigortalılığına saydıran bu kişilerin ilk işe giriş tarihleri borçlanma gün sayısı kadar geriye gider.

Bu ise daha erken kademeli yaşa tabi olabilme şansını doğurur.

Askerliğini ilk işe giriş tarihinizden sonra yapmış olanlar, başka bir deyişle askerlikten önce çalışmaya başlamış olanlar için ise askerlik borçlanması işe giriş tarihinizi geriye götürerek erken emeklilik sağlamıyor. Bu şekilde olanlara yalnızca gün kazandırıyor…

Askerlik borçlanması yaparken bu hususa dikkat etmek gerek…

---

Kıssadan Hisse

“Bir adamın karakterini test etmek istiyorsanız onun eline güç verin.”

— Abraham Lincoln

---

Sorularınız için:

www.twitter.com/bunyaminesen

www.facebook.com/bunyaminesen.yazilar

Yazarın önceki yazıları için:

Yazarın yazı arşivi için:

Yorumlar