BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,89
ALTIN 2.434,72
YAZARLAR

Asker ve polisler 2016 yılı emekli aylık ve ikramiyeleri

Askeri personelin ve emniyet hizmetleri sınıfındaki personelin 2016 güncel emekli aylık ve ikramiyeleri... İşte en somut ve net tablolarla en güncel rakamlar...

Dünkü yazımızda validen daktilografa kadar memur personelin güncel emekli aylığı ve ikramiyelerini ele almıştık.

Bugün de askeri personelin ve emniyet hizmetleri sınıfındaki personelin güncel emekli aylık ve ikramiyeleri konusunu somut ve net tablolarla işlemeye devam ediyoruz.

Halen TBMM’de bulunan ve yürürlüğe girmesi an meselesi olan yükseköğrenimli 1.dereceye gelmiş polislerin mevcut 2200 ek gösterge haklarıyla yakında yürürlüğe girecek 3000 ek gösterge haklarını da dikkate almış bulunuyoruz.

Keza aynı yasal düzenlemede bulunan ve uzman jandarmalara 1.derecede iken 3000 ek gösterge alma hakkını da eski ve yeni düzenlemeye göre mukayeseli olarak belirttik.

Uzman erbaşlar gösterge tablolarından 1. ve 2.dereceye gelemediklerinden dolayı emsali astsubayların 2.derece için 3000 1.derece için 3600 ek göstergelerinin 5/6’sını alamayacaklar.

Yine aynı düzenlemede bulunan aynı derecesinde bulunan astsubay göstergesinin üçte ikisi yerine 5/6’sını (altıda beşini) alma hakkı getirilen ve azami ek gösterge haddinin de 3000’e yükseltildiği uzman erbaşların (uzman jandarma hariç) bu haktan tam olarak faydalanması mevcut durumda imkansız bulunuyor. Zira uzman erbaşlar gösterge tablolarından 1. ve 2.dereceye gelemediklerinden dolayı emsali astsubayların 2.derece için 3000 1.derece için 3600 ek göstergelerinin 5/6’sını alamayacaklar.

Uzman jandarmaların aksine uzman erbaşların 3269 sayılı Kanunda bir gösterge tabloları var ve bu gösterge tablosuna göre uzman erbaşlar 3.dereceden yukarı yükselemiyorlar. Bu durumda 3.derecedeki astsubayın ek göstergesi 2200 olup bunun 5/6’sı da 1833 olduğundan ancak bu rakama yükselebilecekler. Dolayısıyla getirilecek başka veya ek bir düzenleme ile “3000 ek göstergeyi geçmemek üzere” kuralının anlamsız olmaması için uzman erbaşların da tıpkı uzman jandarmalar gibi yükseköğrenimli olma durumuna göre 1.dereceye gelebilmelerinin önünün açılması gerekiyor.

Bu konuda uzman erbaşların beklediği bu yeni düzenleme çıkarken bir de uzman erbaşların da uzman jandarmalar gibi 1.dereceye çıkabilmeleri amacıyla gösterge tablosunun da değiştirilmesi gerekiyor. Aksi halde çıkacak bu düzenleme uzman erbaşlar bakımından kadük kalmaktan kurtulamayacaktır.

Tablolar yıllara göre artan aylık bağlama oranına göre düzenlenmekle beraber yıl kesirleri için de terettüp edecek küsuratlı aylık bağlama oranları çıkması mümkün olabileceğini, tabloda sadece tam yıllar esas alınarak aylık hesaplandığını göz ardı etmemek gerekiyor.

Bu onarıcı düzenleme ya 3269 sayılı Kanundaki gösterge cetveline 2. ve 1.dereceleri getirmekle de olabilir, uzman erbaşları uzman jandarmalar gibi 926 sayılı Kanun ekindeki Ek-IX sayılı Gösterge Tablosuna tabi kılmakla da olabilir.

Dünkü yazımızda ele aldığımız üzere askeri personel de de yarbay rütbesinden itibaren makam ve görev veya temsil tazminatı başlamakta. Burada da aylıklarda ek göstergeden başka en önemli etkiyi bu tazminatlar gösteriyor.

Tablolar yıllara göre artan aylık bağlama oranına göre düzenlenmekle beraber yıl kesirleri için de terettüp edecek küsuratlı aylık bağlama oranları çıkması mümkün olabileceğini, tabloda sadece tam yıllar esas alınarak aylık hesaplandığını göz ardı etmemek gerekiyor.

Şimdi gelelim güncel olarak orgeneralden uzman erbaşa kadar tüm askerler ile emniyet hizmetindeki memurların emekli aylık ve ikramiye hesaplarına;


 Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'e aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır. 

Yorumlar 2 Yorum