BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,75
ALTIN 2.492,11
MEMUR

Asgari ücrette vergi ne olacak Bakan Soylu açıkladı

Asgari ücret ne kadar olacak asgari ücret düşüyor mu? Çalışma Bakanı Süleyman Soylu asgari ücrette son durumu açıkladı. Soylu, "Asgari ücretin altında maaşa karşı harekete geçtik" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu Habertürk canlı yayınında asgari ücrette son durumu açıkladı.

Soylu, Maliye Bakanı Naci Ağbal2ın asgari ücretin bin 230 liraya düşeceği yönündeki açıklaması üzerine, Maliye Bakanlığı ile ters düşmeyeceklerini, bir orta yolun bulunacağını belirtti. Soylu, "Vergi diliminden dolayı Ağustos'ta asgari ücretin 1300 liranın altına düşmemesi için maliyet tablomuzu yeniden değerlendirebiliriz" ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Ağbal, bin 300 liraya çıkarılan asgari ücretin 2016 Ekim'de bin 230 liraya düşeceğini, Gelir Vergisi'nin 86,40 TL'den 156,36 TL'ye yükseleceğini, dolayısıyla asgari ücrette de yaklaşık 70 lira erime olacağını belirtmişti. 

EMEKLİYE PROMOSYON MART SONUNDA!

Süleyman Soylu, emeklilere promosyon müjdesi vererek, Mart sonunu işaret etti. Soylu şunları kaydetti: “Zannediyorum bu ayın sonuna kadar, ben yazdan önce dedim ama bu ayın sonuna kadar somut bir noktaya ulaşabilir kanaatindeyiz.” 


TAŞERON SİSTEMİ ASGARİ ÜCRETTEN OLUMSUZ MU ETKİLENDİ?

Soylu ayrıca, asgari ücretin bin 300 liraya çıkmasından dolayı iş hayatında, özellikle işverenlerin şikayet ettiklerine ve taşeron sisteminde daha az işçi çalıştırıldığı ve maaşlarının düşük verildiğine yönelik iddiaları takip ettiklerini vurguladı.



ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA ÇALIŞTIRILANLAR NE OLACAK?

Soylu, "Asgari ücretin altında maaşa karşı harekete geçtik" dedi.

EKİM AYINDA 1230 TL OLACAK

Ağbal, asgari ücrette düşüşe neden olan vergi dilimlerinde değişikliğin sözkonusu olmadığını söyledi. Ağbal'ın açıklamaları asgari ücret ekim ayında 1230 liraya düşecek şeklinde yorumlandı.

VERGİ TARİFESİ BELLİ BİR GRUP İÇİN DEĞİŞMEZ

Naci Ağbal'ın asgari ücret açıklaması şöyle:

"Bu net asgari ücret bekar bir çalışan için 1300 lira. Evli ve 3 çocuklu bir kişinin net asgari ücreti 1 Ocak 2016'da 1384 lira oldu. Asgari ücret artışının bütçeye yükü 11.4 milyar lira. Vergi konusunda bir düzenleme yapmak doğru değil. Vergi tarifesi değişecekse belli bir grup için olmaz."



ASGARİ ÜCRETTEN KESİLEN 70 LİRA

2016 yılının Ocak ayından eylül sonuna kadar asgari ücretlinin eline net bin 300 TL maaş geçecek.

 Asgari ücretliden kesilecek 70 liralık ilave vergi sayesinde devlet 1 milyar 151 milyon lira kazanç sağlayacak. Bu yılın aralık ayında da bin liralık asgari ücret 944 liraya gerileyecek.

İşsizlik ödeneği başvurularında artış ve asgari ücret teşviki
 Hükümetin net bin 300 liraya çıkarma sözü verdiği asgari ücret, vergi dilimi yüzünden sadece 9 ay uygulanabilecek. 2016 yılının Ocak ayından eylül sonuna kadar asgari ücretlinin eline net bin 300 TL maaş geçecek. Ancak bu tarihten sonra asgari ücretli yüzde 15 yerine yüzde 20'lik vergi dilimine yakalanacak. Asgari ücretten alınan aylık Gelir Vergisi 86,40 TL'den 156,36 TL'ye yükselecek, maaşta yaklaşık 70 lira erime olacak.

VERGİ DİLİMİ YÜZDE 5.58 ARTACAK

Böylece asgari ücretlinin eline ekim, kasım ve aralık aylarında bin 300 lira değil, bin 230 lira 24 kuruş geçecek. Üstelik asgari ücretin 123 lira 46 kuruşu asgari geçim indirimi sayesinde elde edilecek.

Yasa gereği vergi dilimleri her yıl yeniden değerleme oranı kadar artıyor. Hükümet isterse bu oranı değiştirebiliyor. TÜİK verilerine göre, önümüzdeki yıl yeniden değerleme oranı yüzde 5,58 olacak. Dolayısıyla bu yıl 12 bin lira olan yüzde 15'lik vergi dilimi önümüzdeki yıl 12 bin 670 liraya çıkacak. Yıllık gelir bu tutarı aştığında yüzde 20'lik vergi kesintisine geçilecek. Önümüzdeki yıl asgari ücretin net bin 300 lira olması durumunda vergi matrahı bin 399 lira olacak. Dolayısıyla, Hükümet vergi diliminde farklı bir ayarlamaya gitmezse asgari ücretli eylül ayında yüzde 15'lik dilimi dolduracak ve ekim ayından itibaren yüzde 20'lik vergi kesintisine yakalanmış olacak.

FAZLADAN 70 LİRALIK VERGİ ÖDENECEK

Vergide gelecek yılın son 3 ayında yaşanacak 5 puanlık artış asgari ücretlinin cebine gitmesi gereken 1.1 milyar liranın üzerindeki kaynağın devlete akmasına neden olacak.

Yorumlar 2 Yorum
ÇOK OKUNANLAR