BIST 9.717
DOLAR 32,47
EURO 34,96
ALTIN 2.436,18
YAZARLAR

Asgari ücret teşvikinde bunlara dikkat!

Asgari ücret teşvikinden hangi hallerde uzaklaştırılabilirsiniz, hangi hallerde aldığınız teşvik geri isteniyor, hangi durumlara özel önem göstermeniz gerekiyor? İşte cevabı...

İstanbul İkitelli’den Murat Yetişoğlu soruyor: “Bünyamin bey, makine atölyemiz var, otuza yakın çalışanımız ekmek yiyor. Asgari ücret artışı epey belimizi büktü, maliyetlerimiz bir günde yüzde otuz arttı. Şimdi devlet bir kısmını karşılayacakmış, bu nasıl uygulanacak? SGK’dan mı alacağız parayı? Haberlerden kafamız karışıyor, anlayacağımız şekilde net açıklamıyorlar, ayrıntılı bilgi verebilir misiniz?”

Sayın okurum, 2016 yılında yaşanan yüksek asgari ücret artışını dengelemek amacıyla 1 Ocak’tan itibaren geçerli olmak üzere 2016 yılı için asgari ücret prim teşviki geldi. Buna göre 2015 yılında brüt 2550 TL ve altında ücret almış olan çalışanlar için 2016 yılında aylık 100 TL prim teşviki uygulanacak.

Böylece işverenlerin asgari ücretli işçi başına iki bin TL olan maliyetinin aylık yüz TL’si devlet tarafından karşılanacak.

Halk arasında “asgari ücret teşviki” denilen bu prim teşviki, 2008 yılından bu yana uygulanan 5 puanlık teşvikten sonra en kapsamlı prim teşviki…


Bir önceki yazımızda asgari ücret teşvikinin nasıl uygulanacağını açıklamıştık.

Peki, asgari ücret teşvikinden hangi hallerde uzaklaştırılabilirsiniz, hangi hallerde aldığınız teşvik geri isteniyor, hangi durumlara özel önem göstermeniz gerekiyor? Bu yazımızda da teşvikten yararlanırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini ayrıntılı olarak açıklayalım.

Halk arasında “asgari ücret teşviki” denilen bu prim teşviki, 2008 yılından bu yana uygulanan 5 puanlık teşvikten sonra en kapsamlı prim teşviki…

Teşvik Olarak Ne Kadar Alacaksınız?

Öncelikle asgari ücret teşvikinin ne kadar olduğunu hatırlatalım:
Özel sektör çalışanlarının 2015 yılının aynı ayına ilişkin SGK’ya verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde prime esas günlük kazancı 85 TL ve altında (yani aylık en fazla brüt 2550 TL ile) bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısını geçmemek üzere, 2016 yılında cari aya ilişkin verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının günlük 3,33 TL’si Devlet tarafından karşılanacak.

Daha açık söyleyecek olursa tüm ay çalışan bir çalışan için aylık yaklaşık 100 TL teşvik almak mümkün olacak.

Keza, 2016 yılı içinde ilk defa açılan işyerlerinden bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının da günlük 3,33 TL’si Devlet tarafından karşılanacak. Tabi yine ücreti aylık en fazla brüt 2550 TL olanlara.

Bu teşvik tutarları işveren doğrudan nakit olarak ödenmiyor. Daha önce uygulanan teşviklerde olduğu gibi, işverenlerin SGK’ya ödeyecekleri sigorta primi tutarlarına mahsup ediliyor, yani ondan düşülüyor.

Hülleleri Engellemek İçin…

Belirttiğimiz üzere “asgari ücret teşviki” şimdiye kadar getirilenler arasında 5 Puanlık Prim Teşviki sonrasında en kapsamlı prim teşviki…
Üstelik bu teşvik yalnızca asgari ücretlilere değil, brüt ücreti 2550 TL’ye kadar olanların tümüne getirilmiş bir teşvik. Yani kapsamdaki çalışan sayısı fazla…

Yeni açılan işyerleri herhangi bir koşul olmaksızın 2550 TL altında ücret ödedikleri tüm çalışanlar için teşvikten yararlanabiliyor. İşbu bu noktada akıllara bir hile geliyor! Bu teşvikten yararlanmak amacıyla hülle yoluna giderek sanki yeni işyeri açmış gibi yapmak isteyenlerin olacağını şimdiden duyuyoruz.

İşte Kanun bunu engellemek üzere çok önemli bir hüküm getirdi..
Sırf teşvikten yararlanmak için mevcut bir işletmenin kapatılarak değişik bir ad, unvan ya da bir iş birimi olarak açılması veya yönetim ve kontrolü elinde bulunduracak şekilde doğrudan veya dolaylı ortaklık ilişkisi bulunan şirketler arasında istihdamın kaydırılması, şahıs işletmelerinde işletme sahipliğinin değiştirilmesi gibi Hazine katkısından yararlanmak amacıyla muvazaalı işlem tesis ettiği anlaşılan hakkında teşvik haksız suretle ödenmiş kabul edilecek ve gecikme cezası ve gecikme zammıyla birlikte geri alınacak.

SGK’dan Prim Kaçırırsanız Teşvikiniz Yanar…

Sigortalıların primlerinin sırf asgari ücret teşviki kapsamına girsin diye düşük ücretle bildirilmesi de asgari ücret teşvikinde özel olarak cezalandırılıyor.

2016 yılı için sigortalıların prime esas kazançlarının eksik bildirildiği tespit edilen işyerlerinin asgari ücret teşvikinden yersiz yere yararlandığı kabul edilecek.


Yani çalışanın maaşının bir kısmını elden bir kısmını bankadan yatırıyorsanız yandınız!

Diyelim ki, SGK Denetmeni/Müfettişi bir işyerinde çalışanlardan herhangi birinin 2016 yılına ait primlerinin SGK’ya eksik bildirildiği tespit edildi. Bu işverenin ödenen asgari ücret teşviklerinin tümü yine gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte geri alınacak.
Keza bu işverenler hakkında bir daha asgari ücret teşvikinden yararlanma hakkı olmayacak…

Aman Sigortasız İşçi Çalıştırmayın!

İşyerinde sigortasız çalıştıranlar da asgari ücret teşvikinden yararlanamıyor.


2016 yılı içinde sigortasız çalıştırdığınız, aylık prim ve hizmet belgelerini yasal süresi içerisinde vermediğiniz, sigorta primlerini yasal süresinde ödemediğiniz SGK Denetmeni/Müfettişi tarafından tespit edilirse işyerlerinin asgari ücret teşvikinden yersiz yere yararlandığınız kabul edilecek.

Keza sahte sigortalı gösteren, yani fiilen çalışmayan kişileri sigortalı bildirenlerin de asgari ücretten yararlanma hakkı elinden alınıyor.
Diyelim ki, SGK Denetmeni/Müfettişi işyerinde çalışanlardan bir tekinin bile bir gün dahi sigortasız çalıştığınızı tespit etti. Bu takdirde 2016 yılı için aldığınız tüm teşvik sizden gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte geri alınacak.

Borcu olanlar da yararlanamaz!

2016 yılı içinde sigortasız çalıştırdığınız, aylık prim ve hizmet belgelerini yasal süresi içerisinde vermediğiniz, sigorta primlerini yasal süresinde ödemediğiniz SGK Denetmeni/Müfettişi tarafından tespit edilirse işyerlerinin asgari ücret teşvikinden yersiz yere yararlandığınız kabul edilecek.

SGK’ya borcu olanlar da asgari ücret teşvikinden yararlanamıyor.
SGK’ya prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunması hâllerinde asgari ücret teşvikinden yararlanma hakkı bulunmuyor.
Ancak şunu belirtelim: Daha evvel çıkartılan Af Kanunları gereğince veya Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunu gereğince borçlarını taksitlendiren veya tecil ettirenlerin asgari ücret teşvikinden yararlanma hakkı var!
Yani borcunuz varsa asgari ücret teşvikinden yararlanmak için mutlaka SGK’ya başvurun ve borcunuzu taksitlendirin.

Özel Sektöre Özel Bir Teşvik
Asgari ücret teşvikinden kamu idarelerinde SSK’lı çalışanlar yararlanamıyor, yani teşvik yalnızca özel sektöre özel.

Ayrıca şunu belirtelim, kamu idareleri tarafından yapılan ve sözleşmesinde fiyat farkı ödeneceği öngörülen hizmet alımlarında, ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılmasının öngörüldüğü işçilikler için ise ödenecek asgari ücret teşvikleri geri alınıyor. Bu şekilde olan işverenler için Hazine tarafından karşılanan teşvik tutarı işverenlerin hak edişlerinden kesiliyor.


Sigortalı ve işveren hisselerine ait sigorta primlerinin Devlet tarafından karşılandığı durumlarda işverenin ödeyeceği sigorta priminin Hazinece karşılanacak tutardan az olması hâlinde sadece sigorta prim borcu kadar mahsup işlemi yapılacak.

Asgari ücret teşvikinden geriye dönük olarak haksız bir şekilde yararlanılmaması için de sınırlama getirildi. Buna göre, 2016 yılı Ocak ila Aralık aylarına/dönemlerine ilişkin yasal süresi dışında (yani sonradan) SGK’ya verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalılar teşvik verilmeyecek.

---

Kıssadan Hisse
“Bazı acılar ilaç yerine geçer.”
— William Shakespeare

---

Sorularınız için:
www.twitter.com/bunyaminesen
www.facebook.com/bunyaminesen.yazilar


Yazarın önceki yazıları için:
/yazar/bunyamin-esen-181.html


Yazarın yazı arşivi için:
http://www.inter/bunyamin-esen-1081z.htm

 Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'e aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.

Yorumlar