BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,75
ALTIN 2.492,11
YAZARLAR

Asgari ücret prim teşviki başladı!

Asgari ücretin bin 300 TL'ye yükselmesi sonrası devlet bu artışın bir kısmının karşılanabilmesi amacıyla yeni bir teşvik uygulamasını yürürlüğe koydu; Halk arasında buna “asgari ücret teşviki” deniyor.

İstanbul İkitelli’den okurumuz Murat Yetişoğlu soruyor: “Bünyamin bey, makine atölyemiz var, otuza yakın çalışanımız bu işyerinden ekmek yiyor. Asgari ücret artışı epey belimizi büktü, maliyetlerimiz bir günde yüzde otuz arttı. Şimdi devlet bir kısmını karşılayacakmış, bu nasıl uygulanacak? SGK’dan mı alacağız parayı, başvuru yapmamız gerekiyor mu? Haberlerden kafamız karışıyor, anlayacağımız şekilde net açıklamıyorlar, ayrıntılı bilgi verebilir misiniz?”

Sayın okurum, hükümetin geçtiğimiz yıl seçim öncesinde vadettiği üzere bu yılbaşından itibaren asgari ücreti net 1300 TL brüt ise 1647 TL’ye çıkarttı.

Asgari ücret artışı ile birlikte bir işçinin işverene maliyeti yaklaşık iki bin liraya yükseldi.

Bu artış ile birlikte bir işçinin işverene maliyeti yaklaşık iki bin liraya yükseldi. Bu ise işyerlerinin işçilik maliyetlerinde birden yüzde 30-35 arasında bir artışı ifade ediyor. Elbette ki, bu durumun ekonomik dengeleri bozmaması, yasal ücreti yükseltirken reel ücretleri aşağı çekecek etki yapmaması önemliydi.

İşte bu amaçlarla Devlet bu artışın bir kısmının karşılanabilmesi amacıyla yeni bir teşvik uygulamasını yürürlüğe koydu: Halk arasında buna “asgari ücret teşviki” deniyor.

Asgari ücret teşvikini getiren torba yasa bu Çarşamba Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylece asgari ücret teşvikinin nasıl uygulanacağı netleşti.

Çok merak edilen “asgari ücret teşviki” nasıl uygulanacak, bu desteği nasıl alabilirsiniz? Ayrıntılı olarak açıklayalım…

Teşvikin Kapsamına Kimler Giriyor?

Öncelikle asgari ücret teşvikine hangi çalışanların girdiğine bakalım.
Yeni teşvik yalnızca eski tabirle SSK’lı (yeni tabirle 4/1-a’lı) çalışanların olduğu özel sektör işyerlerinde ve bu sigortalılardan uzun vadeli sigorta kolları hükümlerine tabi olanlar için uygulanacak.


Başka bir deyişle, çırak, stajyer gibi çalışanlar için asgari ücret teşviki uygulanmıyor. Bunun dışında emekliliğe yarar günü biriken normal çalışanlar için asgari ücret teşviki var. Tabii işyerinin özel sektör bir işyeri olması şartıyla…

Asgari ücret teşviki yalnızca 2016 yılı için verilen bir teşvik. Yani Ocak ile Aralık 2016 arasındaki dönemlerde verilen aylık prim ve hizmet belgelerindeki çalışanlar ve hizmet günleri için teşvik alınabilecek…
2017 yılının 1 Ocağından itibaren ise teşvik bitecek. Tabii uzatılmazsa…

Ne Kadar Teşvik Ödenecek?

Belirttiğimiz bu kapsama giren çalışanlardan 2015 yılının aynı ayına ilişkin SGK’ya verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde prime esas günlük kazancı 85 TL ve altında (yani aylık en fazla brüt 2550 TL ile) bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısını geçmemek üzere, 2016 yılında cari aya ilişkin verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının günlük 3,33 TL’si Devlet tarafından karşılanacak.
Daha açık söyleyecek olursa tüm ay çalışan bir çalışan için aylık yaklaşık 100 TL teşvik almak mümkün olacak.

Keza, 2016 yılı içinde ilk defa açılan işyerlerinden bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının da günlük 3,33 TL’si Devlet tarafından karşılanacak. Tabi yine ücreti aylık en fazla brüt 2550 TL olanlara.


Bu teşvik tutarları işveren doğrudan nakit olarak ödenmiyor. Daha önce uygulanan teşviklerde olduğu gibi, işverenlerin SGK’ya ödeyecekleri sigorta primi tutarlarına mahsup ediliyor, yani ondan düşülüyor.

Bir Önceki Yılın Ayni Ayına Bakılır!

Teşvik uygulamasında 2015 yılının ilgili ayı ile 2016 yılının bildirge verilecek ayları önemli.

Yani örneğin Şubat ayının bildirgesini verirken teşvik alıp almayacağınız ve hangi çalışanlar için alacağınız bir önceki yılın yani 2015’in Şubat ayındaki aylık prim ve hizmet belgesindeki kayıtlı sigortalılarınız ve onların sigorta primine esas kazançlarına bakılarak tespit edilecek. Bir önceki yılın ayni dönem bildirgesi hem çalışanın ücretinin üst sınırın altında olup olmadığını tespit için hem de bildirgede kayıtlı çalışan sayısını tespit için kullanılacak.

Bir önceki yılın ayni dönem bildirgesi hem çalışanın ücretinin üst sınırın altında olup olmadığını tespit için hem de bildirgede kayıtlı çalışan sayısını tespit için kullanılacak.

Bir önceki yılın aynı ayına ilişkin olarak aylık prim ve hizmet belgesi verilmemiş olması hâlinde bildirim yapılmış takip eden ilk aya ilişkin aylık prim ve hizmet belgesindeki bildirimler esas alınıyor.
Yeni açılmış işyerleri için ise zaten geçmiş yıllara bakılmıyor, 2016 yılı için çalışanlarına teşvikten yararlanmaları mümkün oluyor.

Madenlere Daha Fazla Teşvik Var!

Asgari ücret teşviki 2015 yılında 2550 TL brüt ve altında bildirilen sigortalılar için sabit oranlı uygulanıyor. Yani asgari ücret üzerinden bildirilen de, 2550 TL’ye kadar bildirilen için de günlük 3,33 TL, günlük 100 TL sabit teşvik var.

2550 TL üzerinde ücret alanlar içinse teşvik uygulanmıyor…
Ama bunun bir istisnası var. Çifte asgari ücret alan “Linyit” ve “Taşkömürü” çıkarılan işyerlerinde yer altında çalışan sigortalılar için teşvik kapsamına girmek için 2015 yılında günlük 170 TL (aylık brüt 5100 TL) altında ücret almak yeterli. Bu da demek oluyor ki hemen tüm maden işçileri bu kapsama giriyor.

Ancak maden işyerlerinde çalışan bu çalışanlar için 2015 yılının aynı ayına ilişkin SGK’ya verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen prim ödeme gün sayısının yüzde ellisini geçmemek üzere, 2016 yılında cari aya ilişkin verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısı kadar teşvik veriliyor.
Yani teşvikten yararlanabilecek işçi sayısı maden işyerlerinde kısıtlanmış.

 

Çok Önemli Bir Teşvik Geldi!

Şimdiye kadar işverenlerin en fazla yararlandıkları teşvik türünü süresi uygulanan 5 Puanlık Prim Teşviki oluşturuyordu.
Asgari ücret prim teşviki ise şimdiye kadar getirilen teşvikler arasında ikinci konuma yükseldi, iş yaşamındaki çalışanların neredeyse yüzde seksenini kapsayan çok kapsamlı bir teşvik getirdi.
Teşvik ile devlet asgari ücret artışının işçi başına 100 TL’sini karşılıyor.
Tüm işverenlere koşulları uyan tüm çalışanları için çok avantajlı olan bu teşvikten yararlanmalarını tavsiye ederiz.

Peki, teşvikten hangi hallerde uzaklaştırma var, hangi hallerde aldığınız teşvik geri isteniyor, hangi durumlara özel önem göstermeniz gerekiyor…

Yerimiz bittiği için bunu da bir sonraki yazımıza bırakalım…

---

Kıssadan Hisse
“En güzel savaş, insanın kendi öz varlığı ve tutkularına karşı giriştiği uğraştır.”
— Napolyon

---

Sorularınız için:
www.twitter.com/bunyaminesen

Yazarın önceki yazıları için:


Yazarın yazı arşivi için:


Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'e aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.

Yorumlar 1 Yorum