BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,42
İŞÇİ

Arçelik 'İŞKUR elemanları'nın maaşı... Flaş iddia!

Beyaz eşya sektörünün en bilindik isimlerinden Arçelik'in, işçilerin ücreti ve sağlık sigortası İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşıladığı ve dolayısıyla işçilerin Arçelik’e maliyetinin günlük sadece 13.5 liraya geldiği iddia edildi.

Ucuz işçi çalıştırdığı iddia edilen, beyaz eşya sektörünün en büyük firmalarından Arçelik'in sözleşmeli olarak aldığı işçileri işten çıkardığı, İŞKUR’dan aldığı elemanların da 'iş öğretme' adı altında ücretleri ve sağlık sigortalarının İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılandığı iddia edildi. Evrensel'de yer alan haberdeki iddialara göre, bu yolla, işçilerin Arçelik’e maliyetinin günlük sadece 13.5 liraya getirildiği öne sürüldü.

Haberde yer alan diğer detaylara göre, Arçelik'te çalışan sözleşmeli işçilerin dışında kadrolu işçiler de işten atılma kaygısı yaşıyor; bu kaygının sebbei ise kiralık işçilik yasasının çıkması...

TÜRK METAL İŞ'TEN ARÇELİK İLE İLİGLİ AÇIKLAMA YAPILMADI
Fabrikada örgütlü Türk Metal’in işçilere henü bir açıklama yapmadığı kaydedildi.

Son dönemde 40’a yakın kişinin işten atıldığı belirtilen haberde, atılanların yerine hemen bir gün sonra İŞKUR üzerinden fabrikaya işçi alındığı, işçilere “Arçelik Elektronik AŞ Beylikdüzü fabrikasında üretimde İŞKUR iş başı eğitim programında yetiştirmek üzere kursiyer aranıyor” ilanlarının telefonlarına atıldığı iddia edildi.



İŞÇİLER TEPKİLİ!
Günlük 50 lira ve sağlık sigortasını İŞKUR'un karşıladığı iddiasına ek olarak, işçilerin, “İşçilik bundan 10 yıl 20 yıl önce işçilikti. Özelliklede Arçelik gibi kurumsal büyük fabrikalarda çalışmak önemli bir statüydü. Daha önce Beko çalışanıydık sonra Arçelik fabrikayı devraldı. Bir işçi Beko’da çalışıyorum diye söylediğinde ‘Vay be’ derlerdi. Bundan 10 yıl önce Beko’da çalışan işçi asgari ücretin 3 katı maaş alırdı. Şimdi sosyal hakların bir bir kırpılması ve TİS’lerin enflasyon oranında imzalanmasıyla asgari ücretle aynı seviyeye geldi. Sözleşmeli geçici işçilik aldı başını gitti. İş güvencesi süreli, sözleşmeli işçilikle zaten ortadan kalkmıştı şimdi kiralık işçilikle tamamen ortadan kalkıyor” diye tepki gösterdikleri belirtildi.

İŞÇİLER SENDİKALARINA TEPKİLİ
İşçilerin sendikaları Türk Metal’in yetersiz kaldığını, sendikacıların katıldığı birkaç göstermelik eylem dışında bir şey yapılmadıklarını, fabrikalardaki uygulamalara ise ses bile çıkarılmadıklarından yakındıkları belirtilen habere göre, işçiler “Sendika kiralık işçilik meselesine ilişkin başlattığı imza kampanyasını işçilere bile anlatmadan üretim bandlarına dağıtarak imzalamak isteyen imzalasın gibi bir tavır takındı. İşçileri mücadeleden uzak tutmak için ellerinden geleni yaptılar sonrada işte hükümet böyle, elimizden bir şey gelmiyor demeye başladılar” diyerek tepkileirni gösterdi. 

Yorumlar 2 Yorum
ÇOK OKUNANLAR