BIST 9.902
DOLAR 32,58
EURO 35,01
ALTIN 2.461,05
YAZARLAR

Apartman yöneticileri, aman dikkat!

Ev hizmetlerinde çalışanların sigortalı olmasının önemli bir şartı var. Ev hizmeti sürekli olarak yapılmalı.

 

Ankara’dan okurumuz Burhanettin Selamoğlu soruyor: “Bünyamin bey, apartmanda iki dönemdir yöneticiyim. Merdivenleri silmek için bir kadın geliyor, haftada iki kere merdivenlerimizi siliyor. Apartmanda iki blok var, 24 daireyiz. Bu kadını sigortalı göstermem gerekiyormuş, doğru mudur? Göstermezsen çok ceza çıkar dediler. Ben bu işi anlamadım. İzah ederseniz sevinirim.”

 

Sayın okurum, apartmanlarda temizlik işlerini yapanların sigortalılığı ile ilgili olarak son dönemde çokça soru geliyor.

Yalnızca apartmanlarda cam silme, yer silme gibi işleri yapanların değil ev hizmetlerinde çeşitli adlar altında çalışan kişiler sigortalı olmalı mı, sigortalı olmazlarsa ne gibi yaptırımları var, SGK’ya hangi bildirimler yapılıyor, ayrıntılı olarak açıklayalım.

 

Ev Hizmetlerinde Çalışanlar Sigortalıdır

Bilindiği üzere sosyal güvenlik sistemimizde her türlü sigortalılık 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre düzenlenmiş bulunuyor.

Bu kanunun sigortalı kabul ettiği kesimlerden birini de ev hizmetlerinde çalışanlar oluşturuyor.

Yalnızca apartmanlarda yer silenler değil kapıcılar, cam silenler, bakıcılar, dadılar ve her türlü ev hizmetlerinde çalışanlar sigortalı sayılıyor. Kişiye gündelikçi, bakıcı, temizlikçi, şoför, bahçıvan, dadı, cam silici gibi isimler verilmesi sigortalı olması gerektiği gerçeğini değiştirmiyor.

Başka bir deyişle bu kişileri sigortalı bildirmek zorunlu, bildirilmez ise de yüksek oranda cezaları var.

 

İşin Sürekli Olması Zorunlu

Ev hizmetlerinde çalışanların sigortalı olmasının önemli bir şartı var. Ev hizmeti sürekli olarak yapılmalı.

Eğer ev hizmeti sürekli olarak yapılıyorsa, başka bir deyişle haftalık, aylık gibi bir periyoda bağlanmışsa çalışan kişi sigortalı olmak zorundadır.

Örneğin her hafta eve cam silmeye gelen biri, haftanın iş günlerinde çocuk bakmaya gelen biri, on beş günde bir ev temizliğine gelen biri, gündeliğe gelen biri sigortalı olmak zorunda.

Ancak ev hizmeti muayyen değil de, arada bir yapılmakta ise sigortalı olmak zorunlu değil. Örneğin bir komşusunun tavsiyesi üzerine bayram öncesinde eve temizliğe çağrılan bir kadının çalışması sigortalı olmayı gerektirmiyor.

Ancak muayyen bir şekilde oluyor, sürekli gerçekleşiyor ise sigortalı olmak zorunlu.

 

Bildirimler İnternet Üzerinden Yapılıyor

Peki, bu çalışanların bildirimleri nasıl yapılacak?

Bunun için öncelikle ev hizmetinde birini çalıştıran kişi en yakın SGK İl Müdürlüğüne yada Sosyal Güvenlik Merkezi’ne giderek işyeri dosyası açtıracak, numara alacak. Bu numara işyeri olarak kabul edilecek olan ev adresi üzerine açılacak.

Ayrıca SGK’dan e-bildirge şifresi alınacak. Bu şifre ile bundan sonraki tüm bildirimler SGK’ya internet üzerinden yapılacak.

Sonrasında sigortalı için işe giriş bildirgesi internet üzerinden verilecek. Her ay çalışılan gün kadar sigortalı bildirimi ise Aylık Prim ve Hizmet Belgesi ile yine internet üzerinden yapılacak. Sigortalının işten ayrılması halinde ise Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi yine internet üzerinden verilecek.

SGK’nın internet üzerinden bildirim sistemi çok basit. İster ev sahibi kendisi yapar, isterse de bir muhasebeciye yaptırır, karar size kalmış.

 

Kaç Gün Üzerinden Sigortalı Bildirmek Gerek

Sigortalı olan kişinin aldığı günlük NET ücretin BRÜT’e çevrilmiş halinden sigortalı bildirilmesi zorunlu.

Kişi kaç gün çalışıyor ise o kadar gün sigortalı gösterilebiliyor.

Başka bir deyişle ev hizmetinde çalışanı aylık 30 gün, yani tam süreli çalışma ile bildirmek zorunluluğu yok.

Saatlik çalışanların ise saatlik hizmetleri toplanıp ay içerisinde kaç saat çalışmış ise bu süre 7,5 saate bölünerek kaç gün üzerinden sigortalı bildirilecekleri tespit ediliyor.

Örneğin haftada iki gün temizliğe gelen birinin ayda 8 gün günlük 50 TL ücret üzerinden sigortalı gösterilmesinin maliyeti ise yaklaşık 180 TL. Yani bu işlemin yüksek bir maliyeti yok.

 

Çok Ağır Para Cezaları Var

Öte yandan bu bildirimler yapılmaz ise SGK yüksek idari para cezaları uyguluyor. SGK’dan işyeri numarası alınmamasının cezası apartmanlar için 2043 TL, Sigortalı başına işe girişten 2043 TL, her bir ay için ayrıca 2043 TL, işten ayrılış bildigesinin verilmemesinden 102 TL.

Üstelik bu cezalar kaç ay çalışılmış ise o kadar artıyor.

On ay sigortasız çalıştırılan bir kapıcı yada merdivenleri silen kadın için toplamda 23.000 TL civarında idari para cezası çıkıyor.

Üstelik sigorta primleri de cezaları ve faizleri ile birlikte alınıyor.

Yani astarı yüzünden pahalıya geliyor bu işin.

Oysa sigortalı bildirmenin maliyeti çıkacak cezalara göre çok düşük.

 

SGK Yaygın Denetimler Yapıyor

Son dönemlerde her kesimde olduğu gibi kapıcılar, gündelikçiler, temizlikçiler gibi kesimlerde de sigortalılık bilinci arttı.

Kişiler sigortalı olmak, gelecekte gelir güvencesine ulaşmak istiyorlar.

SGK da her alanda olduğu gibi bu alanda da yaygın denetimlerini son dönemde arttırarak sürdürüyor.

Her an sizin de kapınızı SGK Müfettişi/Denetmeni çalabilir.

Aman diyelim, sigortasız kimseyi çalıştırmayın, ağır cezaların altında ezilmeyin.

 

---

Kıssadan Hisse

“Uçurtmalar rüzgar gücüyle değil o güce karşı koydukları için yükselirler.”

— Winston Churchill 

---

 

Sorularınız için:

Emeklilik tarihini hesaplatmak isteyen okurlarımızın T.C. kimlik numarası, SSK sigorta sicil numarası, Bağ-Kur numarası, ay-gün-yıl olarak doğum tarihi, askerlik yaptığı ve terhis olduğu tarihleri, askerlik süresini, er olarak yada yedek subay olarak yaptığını, ilk işe giriş tarihi (ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlanılan tarih), hizmet dökümü, doğum borçlanması için çocukların doğum tarihlerini, özürlü ise özürlülük rapor oranını, vergi indirimi yazısı alıp almadığı bilgilerinin tümünü eksiksiz göndermeleri gerekmektedir. Tarihlerin ay, yıl ve gün şeklinde gönderilmesi gerekir.

 

Yazarın tüm yazıları için:



Yorumlar