BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.418,75
MEMUR

Annelerin torba yasa isyanı!

Aileler yasanın yürürlük maddesinin özellikle yeni doğum yapan ve 1 yaş altında çocuğu olan anneler ile ilköğretim yaşının altında çocuğu olan annelerin bu haklardan yararlanması şeklinde düzenlenmesini istedi.

Torba Yasa’dan çıkan çocuk teşvikinde hayal kırıklığı yaşanıyor. Kanunun Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından bir gün önce bile çocuk doğuran anneler para yardımı, tam maaşlı doğum izni gibi haklardan yararlanamayacak. Mağdur aileler ise bakanlığını telefon yağmuruna tutuyor.

Aileler yasanın yürürlük maddesinin özellikle yeni doğum yapan ve 1 yaş altında çocuğu olan anneler ile ilköğretimyaşının altında çocuğu olan annelerin bu haklardan yararlanması şeklinde düzenlenmesini istedi. BaşbakanAhmetDavutoğlu’nun açıkladığı teşvikler, “Ailenin veDinamikNüfus YapısınınKorunması Amacıyla BazıKanun veKanunHükmündeKararnamelerdeDeğişiklik YapılmasınaDairKanun” metninde yer alıyor.

İLK ÇOCUĞA 200 ÜÇÜNCÜYE 600 TL 

Tasarının 26.maddesine göre annelere ilk çocuk için tek seferde 300, ikinci çocuk için 400, üçüncü çocuk için ise 600 TL para verilecek. Yasa, devletmemurları için doğumsonrası analık izni bitimini takip eden dönemde yarı zamanlı çalışma hakkı getiriyor. İlk çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, 3 ve sonrası çocuklarda 6 ay boyunca devletmemuru anneler izindeyken tammaaş alacaklar. Ayrıca doğumsonrası 2 yıl ücretsiz izin hakkı korunacak.

ANNELER YARI ZAMANLI ÇALIŞACAK 

Kanun ile getirilen önemli bir yenilik ise doğum sonrası analık izni bitimini takiben çocuğun ilköğretimçağının başladığı ayı takip eden aya kadar yarı zamanlı çalışma başvurusu yapabilecek olması. Böylece annelerin çocukları ile daha fazla zaman geçirmesi sağlanacak. Bu süre içindemali ve sosyal ödemelerin yarısı anneye verilecek.

BİZ DE YARARLANALIM TELEFONU 

Özellikle çalışan anneleri rahatlatacak düzenlemelerle ilgili yürürlük maddesi ise hüsrana neden oldu. İlk olarak dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in açıkladığı teşviklerden yararlanmak için yasanın yürürlüğe girdiği tarih dikkate alınacak. Bu durumda 3 yıldır doğum yapan anneler ve çocuklarteşvikleri alamayacak. Meclis ve Aile Bakanlığı’nı telefon yağmuruna tutan anne babalar teşviklerden yararlanmak için sürenin geriye doğru işletilmesi ve 4 yaşında çocuğu olanlara kadar genişletilmesini talep etti.
 
 
 
Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR