BIST 9.530
DOLAR 32,47
EURO 34,83
ALTIN 2.480,29
EMEKLİ

Anneler sigortadan önce doğum borçlanması yapabilir mi?

Kadın-erkek arasında ise borçlanma farkı bulunuyor. Erkekler sigortadan önceki askerliklerini borçlanarak işe giriş tarihini öne çekebilirken, kadınlar sadece sigortadan sonraki doğumları borçlanarak prim kazanabiliyor.

Kadınlar doğum borçlanması ile 6 yıla varan prim kazanırken; erkekler askerlik borçlanması yaparak 2 yıl önce emekli olabiliyor.

Kadınlar ve erkekler arasında emeklilik döneminde bulunan borçlanma farkı nedeniyle erkekler 2 yıl önce emekli olabiliyor.

ANNELER BORÇLANAMA DÖNEMİNDE YENİLİK İSTİYOR

Erkeklerdeki borçlanma imkanının kendilerine de verilmesini isteyen anneler, "Sigortadan önceki doğumları da borçlanabilmeliyiz. Çünkü biz önce çocuklarımızı yetiştirip sonra kariyer yaptık. Bu arada aile içinde çalıştık. Bu zamanları borçlanarak işe giriş tarihlerimizi geri çekme imkanı verilmesini istiyoruz" dedi. Anneler şu anda sigortadan sonraki 3 çocuğu borçlanarak 2.160 gün prim kazanabiliyor. Erkekler ise en fazla 18 aylık askerliklerini borçlanabiliyorlar.

PRİM 6 YIL KAZANDIRIYOR

Mevcut durumda erkeklerin yaş şartını öne çekebilmeleri için askerliklerini sigortadan önce yapmış olmaları gerekiyor. Sigortadan sonra yapılan askerlik borçlanıldığında, sadece primi artırıyor. Önceki askerlikler borçlanıldığında ise borçlanılan gün sayısı kadar işe giriş tarihi geri çekiliyor. Kadınlar ise sadece sigorta olduktan sonraki doğumları borçlanabiliyor ve bu sayede primlerini artırabiliyor.

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR