BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
RESMİ GAZETE

Anayasa Mahkemesi KHK'ya dur dedi

Anayasa Mahkemesi, kamuoyunda ‘Eşit işe eşit ücret’ düzenlemesi olarak bilinen 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) bazı maddelerini iptal etti.

Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü personelinin 5102 sayılı ek ödemeleri yürürlükten kaldırıldı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bürokratlarına ve bakanlık eğitim uzmanlarına verilen fazla çalışma ücreti ila üst düzey bürokratlara yüzde 200’e kadar ek ödeme yapılması, yükseköğretim birimlerindeki fazla çalışma süreleri için ödenen ücretlerin kaldırılması dâhil birçok düzenleme iptal edildi.

666 sayılı KHK’nın kimi maddelerinin iptaline dönük karar veren Anayasa Mahkemesi’nin 12. maddenin 1. ve 2. fıkrasının Resmi Gazete’de yayımlanmasına müteakiben diğerlerinin ise yayım tarihinden dokuz ay sonra yürürlüğe gireceğini söyleyen Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Sekreteri İshak Çelebi, “Anayasa Mahkemesi’nin 666 sayılı KHK’yı iptal kararı isabetli olmuştur. Öğretmenleri ve öğretim elemanlarını kamuda en düşük maaşa mahkûm eden bu düzenlemeden zaten rahatsızlık duyuyorduk. İptal kararı hükümet tarafından hatanın telafi edilmesi için bir fırsat olarak görülmeli ve memurlar arasındaki maaş uçurumunu milimize edecek, eğitimcilerin yüzünü güldürecek eşitlikçi ve hakkaniyetli yeni bir maaş düzenlemesine dönüştürülmelidir” dedi.

ÖĞRETİM ELEMANLARINA DA EK ÖDEME

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararının özellikle eğitim çalışanları arasında büyük bir kaos ve karmaşaya neden olduğunu söyleyen DES Genel Sekreteri İshak Çelebi,  “Milli Eğitim Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı biran önce harekete geçmeli ve iptal edilen hükümlere dönük adaletli ve objektif yasal düzenlemeler yapmalıdır. Yeni düzenleme öğretmen ve öğretim elemanlarına da ek ödemeyi içermelidir” diye konuştu.

 KARAR RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI

TBMM’nin, iptal kararının Resmi Gazetede yayımı sonrasında 9 ay içinde yasal düzenleme yapması gerektiğini ve bu süreye değin, 666'daki tüm hükümlerin geçerli olmaya devam edeceğini söyleyen İshak Çelebi, Anayasa Mahkemesinin kararlarının geriye doğru işlemediğini ve 2011'den bu yana devam eden uygulamaya yönelik hiçbir mali mahsuplaşma olmayacağını da bildirdi.

Bir basın mensubunun, “AK Parti kulislerinde Başbakan Erdoğan'ın yeni yılda kabinede bir dizi değişiklikler yapacağı ve ilk planda değiştireceği isimler arasında MEB Bakanı Ömer Dinçer’in de bulunduğu” yönündeki sorusu üzerine “Bakan Sayın Dinçer'in sivil, demokratik ve hesap verilebilir bir eğitim sisteminin inşası için çok önemli adımlar attığını, belirten İshak Çelebi, “Yıllardır ciddi manada neşter vurulmayan eğitim sistemine ve Milli Eğitim Bakanlığı’na kalp ve beyin ameliyatı yapan bakanımız bu değişim sonuçlanana ve meyvelerini verene kadar görevine devam etmelidir diye düşünüyorum. Kaldı ki eğitim sisteminde yapılması gereken daha çok reforma ve atılması gereken daha çok cesur adıma ihtiyaç vardır” diye konuştu.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR