BIST 9.140
DOLAR 32,39
EURO 35,05
ALTIN 2.326,76
KPSS

ALES sınavına nasıl hazırlanılır?

Akademik kariyer hedefleyenlerin geçmesi gereken ilk adımlardan biri olan ALES sınavına nasıl hazırlanılır? Seçeceğiniz bölüme göre değişen ALES sınavında çözmeniz gereken konular neler? İşte ALES sınavına hazırlık rehberi..

ALES sınavına hazırlanan ve akademik kariyer hedefleyen vatandaşlar bu haber size göre. Binlerce kişiyi ilgilendiren ALES sınavına nasıl hazırlanılır. Detaylar haberimizde..

ALES’e yüksek lisans ve doktora yapmak isteyenler, öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına atanmak isteyenlerin atacağı ilk adımlardan biri. Peki ALES sınavına nasıl hazırlanılır?

ALES'te toplamda 160 soru sorulmaktadır. Bunlar 40 sayısal 1, 40 sayısal 2, 40 sözel 1 ve 40 sözel 2 şeklindedir. Bu sorulardan adaylar alanlarına göre 120 tanesini seçip çözmek gerekiyor.

ALES ZOR BİR SINAV DEĞİL

Öncelikle ALES zor bir sınav değil. Donanımlı girildiği takdirde yapabileceğiniz bir sınav. Önemli olan sınava çalışmak ve düzenli egzersiz yapmak. Konu eksikliklerini gidermek ve sınava girmeden önce yoğun test çözmeniz gerekmektedir.

KURSA GİTMEK YETERLİ OLUR MU?

Sadece kursa girmek yeterli olmaz. Aynı zamanda yoğun şekilde test çözmeniz gerekmektedir. Kursa gittiğiniz an eş zamanlı olarak programı takip ederseniz tempoya ayak uydurmuş olursunuz.

KONU EKSİĞİ KALMADIKTAN SONRA NE YAPILIR?

Bildiğiniz gibi ALES zamanla yarışan bir sınav. Üniversite sınavına girerken yaşadığımız bu deneyimi ALES sınavında da tekrarlıyoruz. Zamanla yarışmak ve diğer adayların önüne geçebilmek için daha çok soru çözmemiz gerekiyor. Bunun için tek kaynakla sınırlı kalmak değil daha fazla kaynakla bütün konulara hakim olmamamız gerekiyor.

ÇÖZEMEDİĞİNİZ SORULARIN MUHAKKAK ÜSTÜNE GİDİN!

Sadece çözdüğünüz sorulara değil çözemediğiniz sorulara da odaklanmanız gerekiyor. Daha önce de belirttiğimiz gibi üniversite giriş sınavıyla benzerlik gösteren ALES sorularında bilinmemezlik yapmak önemli.

BRANŞLARINIZA GÖRE SORULARA YOĞUNLAŞIN

Lisansüstü eğitim almayı planlayan adayların, hangi alanda akademik kariyerine devam edeceğine karar vermesi gerekiyor. Adaylar verdiği bu kararlar doğrultusunda çözeceği soru alanlarını belirmeleli. Örneğin iletişim fakültesinden yüksek lisans yapmak isteyen aday, sözel konularına ağırlık vermeli eğer puanını yüksek tutmak istiyor ve öne geçmek istiyorsa kesinlikle matematik sorusu çözmeli. Öte yandan Türkçe sorularını eksiksik yapmak isteyen birey kitap okuma alışkanlığı elde etmeli.

KENDİ KENDİNİZE DENEME YAPIN

Soru çözmenin yanı sıra kendinizi hızlandırmanız ve deneme yapmanız gerekiyor. Evde süre tutarak yapacağınız denemeler sizi sınav günü stresten uzaklaştırmış olacak.

Son olarak sınava hazırlanırken, stresli olmamaya özen gösterin. ALES sınavı ilkbahar ve sonbahar dönemi olmak üzere yılda 2 kez tekrarlanan akademik bir sınav. Akademik kadroya atanmak isteyen adaylar ALES'ten minimum olarak 70 almalı..

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR