BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
GÜNCEL

ALES 2016 sınav sonuçları açıklama tarihi belli oldu

2016 ALES sınav sonuçları ne zaman açıklanacak sorusunun yanıtı belli oldu. İşte o tarih...

ALES 2016 sınav sonuçları ne zaman açıklanacak, ALES sınav sonuçları nasıl öğrenilir sorularının yanıtı ve ALES hakkında ayrıntılı bilgi haberimizde.

Akademik Personel ve Lisansüstü eğitimi Giriş Sınavı (ALES), 8 Mayıs Pazar günü yapıldı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM), 81 il merkezi ile KKTC'nin başkenti Lefkoşa ve Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te gerçekleştirilen ilkbahar dönemi sınavı saat 9.30'da başladı ve 150 dakika sürdü.

Sınavda uygulanacak testin sayısal bölümünde 40'ar sorudan oluşan iki test (Sayısal-1 ve Sayısal-2 testleri), sözel bölümünde ise 40'ar sorudan oluşan iki test (Sözel-1 ve Sözel-2 testleri) yer aldı. ALES puanları yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda, lisansüstü eğitime girişte, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde kullanılıyor. Sınav sonucu alınan puanlar, açıklandığı tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerli olacak.

ALES SINAV SONUÇLARI

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) İlkbahar Dönemi bugün saat 9.30'da başladı. Sınava giren binlerce aday sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağını merak etmeye başladı. ÖSYM tarafından düzenlenen ALES 25 Mayıs Çarşamba günü ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr/ internet adresinden duyurulacak.

E-DEVLET ŞİFRESİ İLE ÖSYM SİSTEMİNE GİRİŞ

ÖSYM’nin aday veya görevli şifresi ile giriş yapılan aşağıdaki uygulamalarına, e-devlet Kapısı üzerinden güvenli giriş yapma özelliği eklenmiştir.

Aday İşlemleri Sistemi (https://ais.osym.gov.tr)
Başvuru Merkezi İşlemleri Sistemi (https://bmis.osym.gov.tr)
Sınav Merkezi İşlemleri Sistemi (https://smis.osym.gov.tr)
Kamu Kurumları İşlemleri Sistemi (https://kkis.osym.gov.tr)
Görevli İşlemleri Sistemi (https://gis.osym.gov.tr)

Bu özellik ile ÖSYM şifresi kullanarak yapılan tüm işlemlerin, E-Devlet Kapısı üzerinden giriş yapılarak da gerçekleştirilme imkânı sağlanmıştır.  ÖSYM şifresinin kullanımı ve edinimi ile ilgili herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.

ÖSYM şifresi kullanılarak veya e-Devlet Kapısı üzerinden giriş yapılarak yapılan tüm işlemlerin sorumluluğu adayın veya görevlinin kendisine aittir. Bu nedenle şifre hiç kimseyle paylaşılmamalıdır.

Ayrıca e-Devlet Kapısından “Tek Tıkla Giriş” özelliği kullanılarak da yukarıda belirtilen uygulamalara güvenli giriş yapma, ÖSYM Kartlı Ödeme Sistemi(https://odeme.osym.gov.tr)’ine erişilebilme ve ÖSYM sisteminde var olan sınav/yerleştirme sonuçlarını toplu olarak görme ekranına erişim özelliği eklenmiştir.

ÖSYM Merkezi (Bilkent-Ankara) ve Başvuru Merkezlerinde aday veya görevliye e-Devlet şifresi verme işlemi yapılmamaktadır.

ALES NEDİR?

ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) kısaca, yükseköğretim kurumlarındaki kadrolara girişte ve lisansüstü eğitim başvurularında kullanılacak olan puanı almak için girilen sınavdır.

Sınavı yapan kurum olan ÖSYM’nin tanımına göre; 78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanları Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye, 5538 sayılı Kanunla eklenen Ek Madde 8 uyarınca, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda,ülkemizde lisansüstü eğitime girişte, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde ilgili kurumların kullanacakları puanları veren bir sınavdır.

Eskiden LES (Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) adıyla yapılan bu sınav 2007 yılı itibariyle ALES olarak değiştirilmiştir.

ALES’E KİMLER BAŞVURABİLİR?

Bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilirler.

ALES’E KAÇ KEZ GİRİLİR?

Bu konuda herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.

ALES PUANI KAÇ YIL GEÇERLİ?

Sınavın yapıldığı tarihten itibaren 3 yıl geçerliliği vardır. Başvurularınızda geçerlilik süresi içinde en yüksek ALES puanınızı kullanabilirsiniz.

ALES NE ZAMAN YAPILIYOR?

ALES, biri Bahar Dönemi (genellikle Mayıs ayından) biri Güz Dönemi (genellikle Kasım ayında) olmak üzere yılda 2 kez yapılmaktadır. Sınav başvurularını takiben 1-1,5 ay içerisinde sınav yapılır. Başvuru ve sınav dönemleri ÖSYM’nin internet sitesinden takip edilebilir. Ayrıca başvuru ve sınav tarihleri sitemizden ilgili dönemlerde duyurulmaktadır.

ALES HANGİ ŞEHİRLERDE YAPILIYOR?

Sınav, 81 il merkezi ile Lefkoşa’da ve Bişkek’te (Kırgızistan) yapılacaktır. Bişkek’te sınav Türkiye saatiyle 09.30’da başlayacaktır.

ALES BAŞVURU FORMU

ALES başvuru formu ve kılavuzlarının satışı yapılmamaktadır. İlgili tüm dökümanlara ÖSYM’nin internet sitesinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca başvuru dönemlerinde sitemiz üzerinden yapılan duyurularda ilgili formalara ulaşabileceğiniz bağlantılar bulunmaktadır.

SINAV ÜCRETİ NE KADAR?

Sınav ücreti ve ücretin yatırılacağı bankalar ile ilgili bilgiler sınav kılavuzunda bulunmakta olup 2013 yılı için bu sınavın ücreti 50,00 TL olarak belirlenmiştir.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR