BIST 9.778
DOLAR 32,58
EURO 35,03
ALTIN 2.435,57
GÜNCEL

Akademisyen'den ders gibi proje: Evsizlere aşhane

Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi Yar. Doç. Mahmut Karaman 'Aşhane' projesiyle yüzlerce evsize umut ışığı oldu... İşte modern çağın kahramanı KAraman'ın harika projesinin detayları...

Sakarya Üniversitesi’nin öğretim üyelerinden Yar. Doç. Mahmut Karaman Hoca, abisinin panelvan minibüsüyle geceleri evsizlere yemek dağıtıyor.

Karaman, alt komşuları Metin Bey ile iş çıkışı tüm gecelerini sokakta kalmış, evsiz insanlara yardım ederek harcıyor. ‘Aşhane’ adlı projesinde minibüs-kamyonet ile geceleri sabaha kadar İstanbul'da sokakta kalmışlara sıcak çorba, ekmek dağıtıyor.

Karaman, amacını hem daha fazla evsize, sokakta kalmışa ulaşılabilmek; hem de tüm gece saatlerce İstanbul’u dolaşan Aşhane’nin çorbaları taze ve sıcak kalması ve her muhitte bu projeye destek verecek gönüllülerle daha fazla insana ulaşabilmek olarak açıklıyor.

"HERKES YOKSUL OLABİLİR, EVSİZ OLABİLİR..."

"Herkes yoksul olabilir, evsiz kalabilir. Bu bir tercih değil unutmamalı" diyen Karaman, bu projeye başlamadan önce de kış mevsimlerinde, geceleri sokaklarda gezerek, bankamatik kulübesi gibi mekanlarda barınmaları için evsizlere yardım ettiğini belirtti.



KARAMAN'IN EŞİ SURİYELİLERE EV KURUYOR

Karaman'ın eli de 15 yıldan fazla bir zamandır yoksullara ev tutup ev eşyalarını tamamlıyor. İlk başlarda yoksul ailelere veya yeni evliler için ev eşyası alan eşi, son yıllarda ise Suriyeli ailelere ev tutup ikinci el eşyalarla evleri döşüyor.

İşte Karaman'ın gözünden 'Aşhane' porjesinin felsefesi:

“Mesela akademisyenlerimiz sınıflarda eski Yunandan günümüze kadar yaşayan bütün filozofların etik anlayışlarını anlatırlar. Ama kendi kültürel gelenekleri içinde geliştirilmiş hiç bir çözüm tekniğini bilmezler. Aynı şekilde ders anlattığı sınıfta kaç öğrencinin bursa ihtiyacı olduğunu ya da o gün aç olup olmadığını bilmez, hatta bilse de umurunda olmaz. Cami imamlarımız da her gün sevgi, şefkat, merhamet dininden bahsederler, ama cami avlusuna bir evsiz yatmaya kalkışsın onu kovalar. Toplum her sorunu siyaset ya da para ile çözeceğini sanıyor. Oysa toplumsal sorunlar toplum tarafından çözülür. Komşusu aç yatarken tok yatan bizden değildir sözünü her gün tekrar eden insanların aç yatan komşularına belediyelerin gıda yardımı vermesini hangi gelir düzeyi ya da siyaset anlayışı çözebilir ki…”

NEDEN VAKIF KURMUYOR?

Mahmut Karaman, dernek ya da vakıf kurma olayına karşı. Bunun yerine sosyal medya üzerinden organize olmaya çalışıyor ve projenin büyüyerek devam edebilmesi için gönüllü arkadaşlara ihtiyaç duyuyor. Bu düşüncesini ise “Dernek ve vakıflar iyiliğin ihale edildiği yerlerdir. Bu yüzden karşıyım. Eğer bir evsize, aça, sokakta kalmışa yardım etmek isteyen varsa bunu bir kuruma para vererek değil, direkt gidip kendisi yapmalı. Vicdan ihale edilemez” sözleri ile açıklıyor.

Kaynak: ListeList

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR