BIST 9.788
DOLAR 32,51
EURO 34,94
ALTIN 2.433,17
ÖĞRETMEN

Akademi dünyasını sarsan 'tez' iddiası

TÜRKİYE’deki üniversitelerden 12’sinde bugüne kadar hiç tez yazılmadığı, 44 üniversitenin de doktora tezinin bulunmadığı iddiası akademi camiasını karıştırdı.

Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi araştırmacısı Dr. Ziya Toprak’ın ‘Türkiye’de Akademik Yazının Durumu’ başlıklı araştırmasına göre 2007-2016 yılları arasında Türkiye’de bulunan 174 üniversitede şimdiye kadar hiç yüksek lisans ve doktora tezi yazılmadı.

Hürriyet’te yer alan habere göre, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) verilerinden hareketle hazırlanan araştırmada 12 üniversitenin yüksek lisans tez sayısının bir ile 10, 51 üniversitenin  de 100’ün altında olduğu ortaya kondu.

44 ÜNİVERSİTEDE HİÇ TEZ YAZILMADI
Sınırlı sayıda da olsa yüksek lisans tezine sahip üniversitelerden 44’ünde ise hiç doktora tezi yazılmadı. 38 üniversitenin doktora ses sayısı da 1 ile 10 arasında değişiyor.

Araştırmada yeni açılan üniversitelerdeki yüksek lisans tez sayısının düşüklüğüne dikkat çekilirken, enstitülerin geç açılması veya öğrencilerini geç kabul etmesi de vurgulandı.

EN ÇOK TEZ YAZILAN ÜNİVERSİTEDE NE KADAR TEZ YAZILDI?
En çok tez yazanlar Gazi Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi
Verilere göre en fazla yüksek lisans tezi 20 bin ile Gazi Üniversitesinde. Ankara Üniversitesi ise 7 bin 661 ile en fazla doktora tezine sahip yükseköğretim kurumu oldu. Gazi Üniversitesini Marmara, ODTÜ, İTÜ ve İstanbul Üniversitesi takip ederken, Ankara Üniversitesi’nin ardından İstanbul, Gazi, Marmara ve Hacettepe Üniversitesi geliyor.

Araştırmada tez sıkıntısının başlıca nedeni olarak akademisyen yokluğu yüzünden bölüm açılamaması gösterilirken, bunun akademik yayınları da etkilediği belirtildi.

AĞIR İNTİHAL...
Üniversitelerin üçte birinden fazlasında ‘ağır intihal’ olduğu ortaya çıkmıştı.

Aynı araştırmada daha önce Turnitin intihal programı kullanılarak incelenen ve 511’i Türkçe, 89’u da İngilizce olan tezlerin yüzde 34’ünde ağır intihal yapıldığı ortaya çıkmıştı. Bu oran kamu üniversitelerinde yüzde 31 iken, vakıf üniversitelerinde yüzde 46 idi.

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR