BIST 8.873
DOLAR 32,34
EURO 35,08
ALTIN 2.241,44
YAZARLAR

A’dan Z’ye yeni konut desteği

ERZURUM’dan okurumuz Ali Pekcan soruyor: “Bünyamin bey, ilk evimi almak için bankada konut hesabı açtıracağım. Devlet yardımını nasıl alırım?

Erzurum’dan okurumuz Ali Pekcan soruyor: “Bünyamin bey, ilk evimi almak için bankada konut hesabı açtıracağım. Devlet yardımını nasıl alırım? Ayrıntılı olarak açıklar mısınız? Ben 42 yaşındayım, şimdiye kadar ev edinemedik, benim yaşımdakilere de devlet destek veriyor mu?”

Sayın okurum, bundan böyle devlet ilk evini alacak olan vatandaşlara yardım edecek. Yanlış duymadınız, ilk evini alacak olan istisnasız herkese artık devletten destek var!

Ülkemizde sosyal politika düzenlemeleri gittikçe gelişiyor ve çeşitleniyor. Son düzenleme ile tüm vatandaşların güvenli ve sağlıklı bir konutta barınmaları amaçlanmakta…

Konut Hesabı uygulaması ve ilk konutunu alanlara devlet desteği verilmesine geçen Cuma günü (28 Ağustos 2016’da) başlandı.

Yeni sistem daha önce hiç ev sahibi olamamış vatandaşların ev sahibi olmak amacıyla yapacakları tasarrufların desteklemeyi amaçlıyor.

Peki, ilk evini almak isteyenler ne yapmalı, ev sahibi olmak için devletin vereceği desteği nasıl alabilirsiniz, bankada nasıl hesap açtıracaksınız?

Çokça soru aldığımız bu konuyu ayrıntılı olarak açıklayalım. İşte A’dan Z’ye konut desteği..

 

TÜM VATANDAŞLAR ALABİLİR!

A’dan Z’ye Yeni Konut DesteğiYeni konut yardımı sistemi vatandaş olan herkesi kapsıyor!

Devletin vereceği konut yardımından Türk vatandaşlarından (kadın olsun erkek olsun) tamamı kendisine ait bir konutu olmayanların tümü yararlanabiliyor.

Eğer üzerinizde tapuda hisseli kayıtlı bir konut varsa da yararlanmanız mümkün. Yalnızca üzerinde tamamı kendisine ait bir konutu olanlar yararlanamıyor. Bu mülkiyetin kat mülkiyeti, kat irtifakı veya yapı kullanma izin belgesi olan müstakil tapu olması durumu değiştirmiyor.

Konut yardımının ikinci şartı ilk kez kendi konutunuzu satın alıyor olmanız ve konutun Türkiye sınırları içinde olması. Daha önce ev alıp sattıysanız size destek yok, yalnızca ilk evini alacaklara destek var.

Yaşınız önemli değil, isterseniz 20 isterseniz 70 yaşında olun ama ilk defa ev alın…

BANKADA HESAP AÇTIRACAKSINIZ...

Devlet yardımı almanın bir koşulu daha var: O da bankaya bir “konut hesabı” açtırmak…

Konut hesabı Türkiye’deki bankalar veya katılım bankalarına başvurup Türk Lirası cinsinden bir banka hesabı (veya katılım fonu) açtırarak oluyor.

Döviz cinsinden hesaplar kabul edilmiyor. Keza bu hesabın bireysel bir hesap olması gerek, ortak hesaplar kabul edilmiyor.

Herkes için yalnızca tek bir konut hesabı açılabiliyor, birden fazla hesap açmak mümkün değil.

Keza açılan konut hesabını başka bankaya taşımak da mümkün değil.

Ama şunu söylemek lazım, konut hesabı açmak için 18 yaşını doldurmaya gerek yok, küçüklerin velisi veya vasisi de çocuklarının geleceği için ilk ödemeyi yaparak hesap açtırabiliyor.

Eğer üzerinizde tapuda hisseli kayıtlı bir konut varsa da yararlanmanız mümkün. Yalnızca üzerinde tamamı kendisine ait bir konutu olanlar yararlanamıyor. Bu mülkiyetin kat mülkiyeti, kat irtifakı veya yapı kullanma izin belgesi olan müstakil tapu olması durumu değiştirmiyor.

AYDAN AYA PARA BİRİKTİRECEKSİNİZ

Bankada konut hesabı açtırdığınızda, banka ile sözleşme yapıp, aylık veya üç aylık dönemler halinde konut hesabına düzenli para yatırıyorsunuz. Aylık en az 250 TL en fazla ise 2 bin 500 TL yatırmak mümkün.

Bu para sizin paranız, tek amacınız ise konut almak için bankada para biriktirmek!

Açtırılan konut hesabına bir defaya mahsus olmak üzere açılış tarihinde 30 bin TL’lik bir tutar yatırılabiliyor. Bu başlangıç yatırımı önemli, zira sonradan bu tutarı yatırmak mümkün değil, söylediğimiz üzere daha sonra aylık 2 bin 500 TL’lik üst sınır var.

Her ay ne kadar yatıracağınızı kendiniz seçiyorsunuz! Burada önemli olan şu: Ne kadar çok para koyarsanız, Devlet size o kadar fazla konut yardımı yapıyor. Üstelik bankaya yatırdığınız para da sizin tasarrufunuz oluyor.

Belirttiğimiz gibi ister aylık, isterseniz de üç ayda bir ödeme yapmak mümkün.

DÜZENLİ ÖDEMENİZ GEREK

Konut hesabına sürekli para yatırmak zorunlu… Aslında bankaya para yatırıyorsunuz, kendiniz için para biriktiriyorsunuz…

Bu nedenle düzenli ödemek şart!

Bir yıl içerisinde toplamda üç kez aylık ödemenizi (yâda bir kez üç aylık ödemenizi) aksatırsanız konut hesabınız bozuluyor.

Keza bankaya konut hesabı için yatırdığınız paradan bir yıl içerisinde en fazla iki defa para çekebiliyorsunuz. Para çekseniz bile hesapta kalan para kaç aydır yatırıyorsanız en az onun 250 TL katı kadar olmalı…

Burada amaç parayı kullanmamanız, biriktirmeniz…

ÜÇ YIL GEÇTİKTEN SONRA...

Bugün konut hesabı açtıranlar Devletten hemen para alamıyor.

Devletten yardım almak için en az üç yıl geçmesi lazım…

Üç yıl boyunca konut hesabına düzenli para yatıranlar eğer ilk ve tek konutlarını satın alırlar ise Devletten konut yardımı almaya hak kazanıyor.

Başvurunun konutu aldıktan sonra yapılması şart!

Başka bir deyişle devlet peşin ödeme vermiyor, konutu ödeyip aldıktan sonra ödeme veriyor.

Konutunuzu aldıktan sonra (iktisap tarihinden itibaren) altı ay içerisinde başvurmanız gerekiyor ki konut yardımı alabilesiniz.

DAİRE VEYA EV ALABİLİRSİNİZ...

Peki, satın alınacak konut nasıl olmalı? Nasıl ve nerede olacağını siz seçeceksiniz… İster kat mülkiyetli olsun, ister kat irtifaklı ve yapı kullanma izin belgesi olan bir konut olsun, isterse de konut nitelikli yapı kullanma izin belgesi olan müstakil evler olsun farketmez…

Bunun tek istisnası devremülkler. Devlet devremülk olanlara katkı sağlamıyor.

Keza konut vasfında olmayan işyeri, arsa, tarla gibi gayrimenkuller desteklenmiyor.

Altını tekrardan çizelim, bu yardım yalnızca ilk ve tek konutunuz için veriliyor…

Bir istisnayı daha söyleyelim: Devlete katkısı eşinizden veya birinci derece kan hısımınızdan satın aldığınız konutlar için ödenmiyor. Bu istisnanın nedeni hülleleri engellemek…

DEVLET YARDIMI BANKAYA YATACAK

Devlet konut yardımı katkısını almak için tapunuz ve yapı kullanma izin belgeniz ile birlikte bankaya başvurmanız gerekiyor.

Altını tekrar çizelim bu işlemler evi aldıktan sonra oluyor…

Tabi bunun konut edinim tarihinden itibaren altı ay içerisinde olması da şart…

Devlet yardımı yirmi gün ile bir ay içerisinde hesabınıza yatırılacak. Devlet katkısı hesabınıza yatırıldıktan sonra katkı tutarını hesaptan çekebileceksiniz…

DEVLET NE KADAR ÖDEYECEK?

Devlet katkısının hesaplanmasında, konutun satın alındığı tarihteki (tapu devrinin olduğu tarihteki) hesaptaki birikim esas alınacak. Yani biriktirdiğiniz parayı evi satın alırken çekebileceksiniz.

Bankada konut satın alma tarihine kadar ne kadar biriktirdiyseniz Devlet bunun en fazla yüzde 20’si kadar katkı yapacak. Azami parasal sınır da (şuan için) 15 bin Lira.

Sistemde ne kadar fazla kaldıysanız o kadar fazla yardım alıyorsunuz:

36-47 ay arasında ödeyenler hesapta birikenin %15’i (azami 13 bin TL)
48-59 ay arasında ödeyenler hesapta birikenin %18’i (azami 14 bin TL)
60 ay (beş yıl) ve daha fazla ödeyenler ise hesapta birikenin %20’si (azami 15 bin TL),
tutarında devletten konut yardımı alacak. Bu söylediğimiz rakamlar 2016 yılı için geçerli. Devlet yardımı her yıl yeniden değerleme oranında artacak…

SEMBOLİK BİR KATKI AMA...

Elbette ki bu rakamlar çok yüksek rakamlar değil…

Özellikle büyükşehirlerde ev alacaklar için 15 bin TL sembolik bir Devlet desteği…

Ama her ne kadar sembolik bir katkı da olsa konut için bir zamanlar KEY gibi para kesen devletten konut almanız için cebinize para koyan, üstelik bunu geri ödemesiz, hibe olarak yapan bir devlete geçmiş olmamız önemli…

Yani Devlet sizin cebinizden almaya çalışmıyor, cebinize koymaya çalışıyor artık…

Konut yardımı sistemi bu açıdan atılmış doğru ve iyi bir adım…

---

Kıssadan Hisse

“Lider o kişidir ki yolu bilir, yolda yürür ve yol gösterir.”

— John C. Maxwell

---

Sorularınız için:

www.twitter.com/bunyaminesen

www.facebook.com/bunyaminesen.yazilar

Yazarın önceki yazıları için:

/yazar/bunyamin-esen-181.html

Yazarın yazı arşivi için:

Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'a aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.

Yorumlar