BIST 9.735
DOLAR 32,54
EURO 34,89
ALTIN 2.433,46
YAZARLAR

Açığa alınan memurların haklarına ne olur?

Gündemdeki binlerce memurun açığa alınması olayı sonrası yorumlar, bu uygulamanın tam bilinmediğini gösteriyor. Bu uygulama yapılacak soruşturmalar sonuçlanana kadar memurun memuriyetten uzaklaştırılması anlamını taşıyor.

Gündemdeki binlerce memurun açığa alınması olayı sonrası yorumlar, bu uygulamanın tam bilinmediğini gösteriyor. Bu uygulama yapılacak soruşturmalar sonuçlanana kadar memurun memuriyetten uzaklaştırılması anlamını taşıyor.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 137 nci maddesine göre görevden uzaklaştırılan, görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınan memurlara aynı Kanunun 141 inci maddesine göre bu süre içinde aylıklarının üçte ikisinin ödenmesi, bunların emeklilik kesenek ve kurum karşılığı tutarlarının da yüzde 50 oranında kesilmesi gerekiyor.

Uygulama bu şekilde yapılıyor, zira açığa alınan memurun memuriyetten çıkarılmayı gerektirecek suçu olup olmadığı açığa alınma tarihinde net bilinmiyor. Soruşturma sonucu memuriyetten çıkarılma veya göreve iade edilme sonuçlarına göre uygulama farklı neticeleniyor.

Açığa alınan memurlarla ilgili en geç 10 gün içinde soruşturmaya başlanması şart bulunuyor.

GÖREVİNE İADE EDİLENLERİN SOSYAL GÜVENLİĞİ VE SOSYAL HAKLARI 

Bunlardan, soruşturma veya yargılama sonunda yetkili mercilerce 657 sayılı Kanunun 143 üncü maddesine uygun olarak

a) Haklarında memurluktan çıkarmadan başka bir disiplin cezası verilenlerin;

b) Yargılamanın men'ine veya beraatine karar verilenlerin;

c) Hükümden evvel haklarındaki kovuşturma genel af ile kaldırılanların;

ç) Görevlerine ve memurluklarına ilişkin olsun veya olmasın memurluğa engel olmayacak bir ceza ile hükümlü olup cezası ertelenenlerin,

Bu kararların kesinleşmesi üzerine haklarındaki görevden uzaklaştırma tedbiri kaldırıldığından açıkta kaldıkları süre içerisinde aylıklarından kesilmiş olan üçte bir aylıklarının da kendilerine ödenmesi gerekiyor. Daha önce ödenmemiş olan yüzde 50 oranındaki emeklilik kesenek ve kurum karşılığı tutarlarının da ödenmek suretiyle hizmetlerinin tamamının fiili hizmetten sayılması gerekiyor.

Göreve iade kararının çıkması halinde bunların aylıklarının kesilmiş olan üçte birinin kendilerine ödenmesi ve görevden uzakta geçirdikleri süre, derecelerindeki kademe ilerlemesinde ve bu sürenin derece yükselmesi için gerekli en az bekleme süresini aşan kısmı, üst dereceye yükselmeleri halinde, bu derecede kademe ilerlemesi yapılmak suretiyle değerlendirilmesi gerekiyor.

GÖREVİNE SON VERİLENLERİN HAKLARI 

Açığa alındıktan sonra yapılan soruşturma veya yargılama sonucu görevlerine son verilenlerin ise açığa alındığı tarihle görevlerine son verildiği tarih arasında geçen sürenin yarısının emeklilikte fiili hizmet sürelerine eklenmesi gerekiyor.

Zira açığa alınmış veya tevkif edilmiş olanlardan aylıkları üçte iki oranında ödenip (Aile yardımı ödeneği tam, diğer unsurlar üçte iki) , emeklilik kesenekleri ise yarı oranında alındığından bu sürelerin yarısı hizmetten sayılıyor.

ESKİ MEMUR-YENİ MEMUR İADELERİ 

5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununa göre “Görevden uzaklaştırılan, görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınanlardan kanunları gereğince tam veya eksik aylığa müstehak bulunanların emeklilik keseneğine esas aylık ücretlerinin yarısı; bu müddetler için sonradan görevlerine iade edilerek tam aylığa hak kazananların ise emeklilik keseneğine esas aylık veya ücretlerinin tamamı emekli keseneğine esas tutulur.

Ekim 2008'den sonra 4/c sigortalısı olacaklar için uygulanacak 5510 sayılı Kanun da konuyla ilgili olarak;

5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında olan sigortalılardan görevden uzaklaştırılan, görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınanlardan, kanunları gereğince eksik aylığa müstahak bulunanların prime esas kazançlarının yarısı; kanunlarına göre bu müddetler için sonradan görevlerine iade edilerek tam aylığa hak kazananların ise prime esas kazançlarının tamamı üzerinden prim alınacağını,
Prime esas kazançların yarısı üzerinden prim alınanların prim ödeme gün sayısı bu sürelerin yarısı olarak hesap edileceğini,
Görevine son verilenlerden yargı kararı ile görevlerine iade edilenlerin primleri ise, göreve son verildiği tarihten görevine başladığı tarihe kadar kendi kadrosunun veya emsali kadronun prime esas kazancına göre hesaplanacağını,
amir bulunuyor.

Bu durumdakilerin de primlerine ait sigortalı ve işveren hisselerinin gecikme cezası ve gecikme zamlarının kurumlarınca ödenmesi suretiyle bu sürelerinin sigortalılık süresinden sayılması gerekiyor.

Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'a aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.

Yorumlar