BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
MEMUR

667 Sayılı KHK ile kamu personeline yönelik tedbirler

Darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL sürecinde 667 Sayılı KHK dün çıkmıştı. Peki KHK ile birlikte kamu personeline yönelik tedbirler neler?

15 Temmuz Darbe Girişimini ardından kamuda birçok memur açığa alınmıştı. Kamudaki FETÖ'cü memurların görevden alınması sürecine ilişkin dün 667 Sayılı KHK açıklandı. Peki KHK ile açığa alınan FETÖ'cü memurlar için süreç nasıl işleyecek? İşte ayrıntılar...

Olağanüstü hal süresince alınacak tedbirleri düzenleyen 667 sayılı KHK 23 Temmuz 2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı. İşte 667 sayılı KHK'da, kamu personeline yönelik olarak tedbirler:

TEDBİRLER HANGİ KAMU PERSONELİNİ KAPSIYOR? 

KHK'nın 4. maddesine göre kapsam şu şekildedir:

- Askeri personel (926, 2803, 2692 sayılı Kanuna tabi olanlar),
- Milli Savunma Bakanlığı personeli,
- Akademik personel,
- Mahalli idareler personeli,
- 657 sayılı Kanuna tabi personel,
- Sözleşmeli personel ve
- İşçiler

Bu personel, oluşturulacak komisyonların alacağı kararlara göre ilgisine göre ilgili Bakan veya YÖK onayı ile görevden çıkarılacak.

YENİDEN DÖNEMEYECEKLER KONUTTAN ÇIKARILACAKLAR 

Çıkarılanlar bir daha kamu görevine alınmayacak. Bunların silah ruhsatları iptal edilecek, konuttan çıkarılacak.

AÇIĞA ALINAN PERSONEL

Açığa alınan tüm kamu personeli pasaport birimlerine bildirilecek. Bu bildirim üzerine ilgili pasaport birimlerince pasaportlar iptal edilecektir. Burada memur olan veya olmayan şeklinde bir ayrım yapılmamıştır. Bu nedenle bu tedbir şuan için açığa alınan tüm kamu personelini kapsamaktadır.

HAKİM VE SAVCILAR

AYM, HYSK, Danıştay, Yargıtay, Sayıştay üyeleri hakkında ilgili kurullarca meslekten çıkarma kararı alınacak. Hakim ve savcılar hakkındaki meslekten çıkarma kararlarını HSYK alacak. Görevlerine son verilenlerin silah ruhsatları ve hususi damgalı pasaportları iptal edilir ve bu kişiler oturdukları kamu konutlarından veya vakıf lojmanlarından onbeş gün içinde tahliye edilecek.

MEMURLARIN DURUMU NE OLACAK?

KHK'nın 4. maddesi şu şekilde:

"f) 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile bu Kanun Hükmünde Kararnamenin 3 üncü maddesinde belirtilenler hariç diğer mevzuata tabi her türlü kadro, pozisyon ve statüde (işçi dahil) istihdam edilen personel, ilgili kurum veya kuruluşun en üst yöneticisi başkanlığında bağlı, ilgili veya ilişkili bakan tarafından oluşturulan kurulun teklifi üzerine ilgisine göre ilgili bakan onayıyla kamu görevinden çıkarılır,"

Başbakanlık yetkilerinin memurlar.net'e verdiği bilgiye göre buradaki hariç ifadesi sadece 667 sayılı KHK'nın 3. maddesinde yer alan hakim ve savcıları kapsamaktadır. Başbakanlık yetkileri, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi tüm personelin kapsamda olduğunu belirtmektedir. Bu bağlamda, 657'e tabi memurlar, 4/B sözleşmeliler, 399'a tabi sözleşmeliler kapsamdadır. Özetle hakim ve savcılar için sürecin nasıl ilerleyeceği 3. maddede belirtilmiştir. Hakim ve savcılar dışında kalan tüm kamu personeli 667 sayılı KHK'nın 4. maddesi kapsamı içindedir.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR