BIST 9.072
DOLAR 32,37
EURO 34,97
ALTIN 2.326,06
MEMUR

657 zırhını kıran haller nelerdir işte 657'yi delen maddeler

'657' zırhını kırarız' sözü Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dün gündeme damgasını vuran sözlerinden biriydi. Başbakanlık Genelgesi'ne göre 657 zırhını kıran haller ve maddeler nelerdi? İşte madde madde cevabı...

657 Sayılı Devlet Memuru Kanunu'yla ilgili olarak dün Resmi Gazete'de yayımlanan Başbakanlık Genelgesi pek çok memurun en çok merak ettiği konu haline geldi? Peki 657 zırhı nedir, 657 zırhını delen durumlar nelerdir?

Dün ""657 zırhını kırarız” diyen Başbakan Davutoğlu, ilk adımı bir genelge yayımlayarak attı. Milli Güvenliği Tehdit Eden Örgüt ve Yapılarla İrtibatlı Kamu Çalışanları Hakkında Başbakanlık genelgesinde, terör örgütleri veya legal görünümlü illegal faaliyet yürüten yapılanlarla ilişki kuran taşeron personeller dahil, tüm kamu kamu çalışanlar görev başındaki veya görev dışındaki tüm davranışlarıyla izlenecek ve suç teşkil etmesi durumunda ‘ivedilikle’işlem yapılacak.

İŞTE O GENELGEYE GÖRE 657 ZIRHININ KIRILDIĞI DURUMLAR 

- Terör örgütleri veya legal görünüm altında illegal faaliyet yürüten yapılarla ilişki kuran veya eylem birliği içerisinde olan,

- Bu örgüt ve yapıların emir ve talimatıyla hareket eden,

- Bu örgüt ve yapılara yardım eden,

- Kamu imkan ve kaynaklarını bu örgüt veya yapıları desteklemeye yönelik kullanan veya kullandıran,

- Bu örgüt veya yapılarla mücadeleyi engelleyen, bunların propagandasını yapan kamu çalışanları hakkında ilgili meevzuata göre yürütülmesinden yalnız amirlerine karşı sorumludurlar.

-Amirler ise  çerçevesinde idari nitelikteki işlemler yetkili amirler tarafından ivedilikle yapılacaktır. Suç teşkil eden fiiller yönünden ise durum ivedilikle adli mercilere bildirilecektir.

657 ZIRHI NEDİR? 657 ZIRHINI DELEN DURUMLAR NELERDİR?

Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan Davutoğlu imzalı başbakanlık genelgesinde, Türkiye Cumhuriyeti’nin ‘terör örgütleri veya legal görünüm altında illegal faaliyet yürüten yapılarla'mücadelesini hukuki zeminde etkin bir şekilde yürüttüğü belirtildi. İl özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlar ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmelerde çalışanlar dahil olmak üzere kamu çalışanlarının en önemli vasıflarının tarafsızlık ve Anayasa ile kanunlara bağlılık olduğu anımsatıldı. ‘Kamu çalışanlarının hizmet içi ve dışındaki davranışlarının, resmi sıfatlarının gerektirdiği niteliklerle bağdaşır olması zorunludur. Kendilerine duyulan güveni zedelememeleri gerekmektedir’ denilen genelge şöyle devam etti:

TERÖRE KARIŞAN MEMUR YANDI!

“Kamu çalışanları, kanunların suç saydığı eylemleri işlemek amacıyla kurulan örgüt veya yapılarla hiçbir şekilde ilişki içine giremez; bu yönde faaliyet gösteren herhangi bir harekete, gruplaşmaya, teşekküle veya derneğe katılamaz ya da bunlara yardım ve yataklık edemezler. Kamu çalışanları, mevzuatta belirtilen esaslar çerçevesinde yalnız hiyerarşik amirleri tarafından verilen görevleri yerine getirmekle yükümlü olup bu görevlerin ilgili mevzuata göre yürütülmesinden yalnız amirlerine karşı sorumludurlar. Amirler ise maiyetlerinde çalışanların görevlerini Anayasa ve yasalara uygun yerine getirip getirmediğini takip ve kontrol etmekle yükümlüdürler.“

“İVEDİLİKLE İŞLEM YAPILACAK”

Kamu hizmetine girme hakkı da dahil olmak üzere hiçbir hakkın devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve hukuk devletini ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyet biçiminde kullanılamayacağı belirtilen genelge şöyle devam etti:

“Nitekim bu tür faaliyetler, kanunlarda adli ve idari nitelikte yaptırım gerektiren fiiller olarak düzenlenmiştir.

TAŞERON, SÖZLEŞMELİ TÜM PERSONEL DAHİL...

Genelgeni son paragrafında ise, “Yukarıda belirtilen hususlar personel çalışmasına dayalı hizmet alımı ihalesiyle istihdam edilen personel hakkında da ilgili mevzuat çerçevesinde titizlikle uygulanacaktır” denildi.

“657’Yİ KIRARIZ”

Başbakan Ahmet Davutoğlu, geçen hafta partisinin grup toplantısında,“Devletin 657 dokunulmazlık zırhını üzerine alıp da kim devletin temellerini oymaya çalışıyorsa bu zırhı kırarız” diyerek devlet memurları yasasında değişiklik sinyali vermişti. Davutoğlu, “Teröre destek verdiği hukuken ispatlanmış kamu personelinin kamuyla ilişkisi kesilecek. Maalesef öğretmenliğe yakışmayacak şekilde propaganda faaliyetlerinin bazı yerlerde yapıldığı bilgisini aldım. Doğu ve Güneydoğu’da halktan doğru bilgilendirmeler alacağız ve gereğini yapacağız. Milletin bu kaynağını eğer terör örgütleri için kullanıyorsa, doğrudan yardım yapıyorsa ya da dolaylı bir şekilde paralel çete üzerinden terör olaylarına sessiz kalınmasını sağlıyorsa, bu kamu personeline dönük olarak da her türlü işlem yapılacak. Devletin koruma zırhını, 657 zırhını üstüne alıp da bu zırhın arkasında devletin temellerini oymaya, milletin birliğini bozmaya çalışan kim olursa olsun bu zırhı kırarız” demişti. 

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR