BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
MEMUR

657 Devlet Memurları Kanunu değişiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, '657 değiştirilmediği sürece bu iş çözülmez" diye açıkladığı Devlet Memurları Kanunu'nda önemli bir değişikliğe gidiliyor.

Hükümet, devlet içindeki birimlere yaklaşık 40 yıl içinde sızan Paralel Yapı mensuplarını etkisiz hale getirmek için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na neşter vuracak.

Sabah'ta yer alan habere göre, kanunda devlet memurluğu şartlarını düzenleyen 48. maddede, legal görünümlü illegal yapılarla bağlantısı olan kişilerin devlet memuru olamayacağı net şekilde belirtilecek.

PARALEL MEMURLAR İHRAÇ EDİLECEK

Ayrıca, halen devletin çeşitli kademelerinde yer alan Paralel Yapı ile bağlantılı memurlar da ihraç edilecek. Böylece memuriyetten, yasal dayanaklı ihraçlar sonrası, idari yargı kararıyla kolaylıkla devlete geri dönme kanalları tıkanacak. Paralel Yapı ile mücadele kapsamında 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda kritik değişiklikler yapılacak. Kanunu yenilemek için hazırlık yapan Hükümet, özellikle devlet memurluğu şartlarını düzenleyen 48. maddeye odaklandı. Yapılacak değişiklik sonucunda legal görünümlü illegal yapılarla bağlantısı olan kişiler de devlet memuru olamayacak. Bu sayede, Paralel Yapı mensuplarının sonraki dönemde devlet kademelerine sızma hareketinin de önüne geçilecek.

SORUŞTURMA İSTENECEK

48. maddede yapılacak değişiklikle yaklaşık 40 yıl boyunca, yargı, emniyetin istihbarat, terörle mücadele, kaçakçılıkla mücadele birimleri ile bakanlıkların personel, satın alma, bilgi işlem birimlerine, SGK, vergi, teftiş gibi bölümlerine yerleşmiş Paralel Yapı mensupları etkisizleştirilecek. Halen devletin çeşitli kademelerinde yer alan Paralel Yapı ile bağlantısı tespit edilen memurların devletle ilişiği kesilecek. Sadece bu amaçla özel güvenlik soruşturması istenecek. Kurumlarda devlet hiyerarşisine aykırı davranan, Paralel Yapı'nın 'abi' veya 'kurum imamı' düzeyinde hareket eden personeli ayıklanacak. HSYK seçimlerinde 13 bin 500 hakim ve savcıdan en az 4 bin 500'ünün bu yapıyla bağlantılı olduğu veya birlikte hareket ettiği gözlenmişti. HSYK'da müfettiş soruşturmaları neticesinde paralel hakim ve savcıların yargıdan uzaklaştırılması sağlanacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl yaptığı açıklamada, "Paralel yapı ülkemizde devletin içine sızmış bir virüs gibi. İstihbaratta da var, emniyet teşkilatı, silahlı kuvvetlerimiz bütün bu yerlerin hepsinde bunlar var ve ciddi iletişim sağlamaya çalışıyorlar. 657 değiştirilmediği sürece bu iş çözülmez" demişti.

 İŞTE 48. MADDE

48. madde devlet memurluğu şartlarını düzenliyor. Ayrıca kimlerin devlet memuru olamayacağı da bu kanun maddesinde belirtiliyor. Yürürlükteki kanuna göre, kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahküm olanlar devlet memuru olamıyor.

657 sayılı Kanunun 104 üncü maddesinin yeni düzenlenen (F) fıkrası ile Doğum Sonrası Yarım Gün Çalışma Hakkı getirilmiştir.

Doğum sonrası yarım zamanlı çalışma hakkı 6663 sayılı kanunla 657 sayılı kanuna eklenen ek 43 madde: “Doğum yapan memurlar doğum sonrası analık izninin veya 104 üncü maddenin (F) fıkrası uyarınca kullanılan iznin, eşi doğum yapan memurlar ise babalık izninin bitiminden, ilgili mevzuatı uyarınca çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar olan dönemde, ayrıca süt izni verilmeksizin haftalık çalışma saatlerinin normal çalışma süresinin yarısı olarak düzenlenmesini talep edebilirler. Bu kapsamda yarım zamanlı çalışmaya başlayan memur, aynı çocuk için bir daha bu haktan yararlanmamak kaydıyla başvuru tarihini izleyen ay başından geçerli olmak üzere normal zamanlı çalışmaya dönebilir. Bu fıkra hükmünden yararlanan memura, yarım zamanlı çalışmaya başladığı tarihi izleyen ay başından itibaren, mali haklar ile sosyal yardımlarına ilişkin her bir ödeme unsurunun yarısı esas alınarak ödeme yapılır. Bunların fiili çalışmaya bağlı ödemeleri hakkında ise ilgili mevzuat hükümleri uygulanmaya devam olunur. Derece yükselmesi ile kademe ilerlemesi için aranan süreler açısından bu şekilde çalışılan dönemdeki hizmet süreleri yarım olarak dikkate alınır. Bu kapsamdaki memurun çalışma saatleri ilgili kurum tarafından belirlenir. Bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi halinde memur olan eşleri de istekleri üzerine çocuğun fiilen teslim edildiği tarihten veya 104 üncü maddenin (A) fıkrası uyarınca sekiz haftalık izin verilmesi ya da aynı maddenin (F) fıkrası uyarınca izin kullanılması halinde bu izinlerin bitiminden itibaren bu fıkra hükümlerinden yararlanır.

Yeni getirilen bu düzenleme iki ayrı ayrı hususu kapsamaktadır.Şöyle ki birincisi doğum sonrası üçretli yarım zamanlı çalışma ikincisi birinci üçretli yarım zamanlı çalışmadan sonra alınacak hayata olan çocuğun öğrenim durumuna başlayıncaya kadar bölüm için alınacak yarım zamanlı çalışma izni.

1- Kanunun mevzuatımıza getirdiği yeni düzenlemeye göre memura analık iznin bitiminden itibaren kullanmak üzere; Birinci doğumda 2 Ay, İkinci doğumda 4 Ay, Üçüncü ve sonraki doğumlarda 6 Ay, süreyle yarı zamanlı çalışma hakkı tanınmıştır. Bu hak anne memurun isteğine bırakılmıştır. Ayrıca bu iznin kullanımı sırasında süt izni verilmeyecektir.
Ayrıca, çocuğun engelli doğması veya doğumdan sonraki 12 ay içinde çocuğun engellilik durumunun tespiti hallerinde belirlenen süreler 12 AY olarak uygulanıyor, yani 12 ay boyuncu yarı zamanlı çalışma tercihini veriyor. Yeni getirilen bu maddenin faydası, doğum yapan memurun çocuğuna 2, 4, 6 veya 12 ay süre ile tam mesai saatini doldurarak çalışma yapmaksızın 8 saatli mesaisini 4 saat çalışarak tamamlamasıdır.Kanuna göre sadece memurun çalışacağı süreler ilgili kurum tarafından belirlenecektir.

2- Doğum yapan memurlar ile eşi doğum yapan memurlar, isterlerse çocukları mecburi ilköğretim çağına gelinceye kadar, normal çalışma sürelerinin yarısı kadar çalışabilirler. Yani yani günlük 8 saatlik çalışma yerine 4 saat çalışılabilecek.

Yalnız bu çalışma sırasında memur maaşını yarı şekilde alacak, SGK kesintileri de yarı yarıya düşecek, derece ve kademe ilerlemeleri de kullanılan süre kadar gecikmiş olacaktır. Yarım zamanlı çalışmada süreler SGK'ya ödenmesi gereken sigorta primine esas aylık kazanç ya da emekli keseneğine esas aylık tutarının yarısı üzerinden sigorta primi veya emekli keseneği ödemek suretiyle borçlanılacaktır. Ancak memur bu süreleri borçlansa dahi derece ve kademelerini etkilemeyecektir.
Yarım zamanlı çalışma hakkının kullanımına ilişkin usul ve esaslar ile bu haktan yararlanamayacak memurları; hizmet sınıfı, kadro unvanı, kurum veya teşkilat bazında birlikte veya ayrı ayrı belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir."

Diğer yandan da bu çalışmaya bağlı olarak 5510 sayılı kanuna eklenen ek11 madde ile eklenen maddesi şu şekilde düzenlenmiştir;- 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılanlardan, doğum veya evlat edinmeye bağlı olarak ilgili mevzuatına göre yarım zamanlı çalışma hakkından yararlanmaları nedeniyle mali hakları ile sosyal yardımları yarım ödenenlerin, bu şekilde ödeme yapılan döneme ilişkin fiili hizmet süreleri ile prim ödeme gün sayıları yarım olarak hesaplanır. Yarım zamanlı olarak çalışılmaya başlanan günü izleyen ay başından itibaren normal zamanlı çalışılması halinde ödenmesi gereken sigorta primine esas aylık kazanç ya da emekli keseneğine esas aylık tutarının yarısı üzerinden sigorta primi veya emekli keseneği ödenir. Ancak, bunların genel sağlık sigortası primi sigortalı ve işveren yükümlülüğünde herhangi bir değişiklik yapılmaksızın sigorta primine esas aylık kazanç ya da emekli keseneğine esas aylık tutarının tamamı üzerinden ödenir. Bu maddenin primlerin ve prim ödeme gün sayılarının yarım olarak uygulanacağına dair hükümleri yarım zamanlı çalışanlardan ek 3 üncü madde uyarınca ilave prim ödeyenler hakkında da uygulanır. Denilerek isteyenlerin emeklilik yönünden borçlanmalarına olanak sağlanmıştır.

Yorumlar 2 Yorum
ÇOK OKUNANLAR