BIST 9.729
DOLAR 32,55
EURO 34,88
ALTIN 2.439,54
EMEKLİ

65 yaş aylığı nedir nasıl alınır kimlere verilir?

65 yaş aylığı almak için ne yapmak gerekli, kimler 65 yaş aylığı alabilir? 2916 65 yaş aylığı ne kadar oldu? İşte tüm soruların yanıtı...

MEMURHABER.COM- Sigortalı çalışması bulunmayan ve SGK'dan emekli aylığı almaya hak kazanamamış 65 yaş ve üzeri vatandaşlara ödenen 65 yaş aylığından faydalanmak için hangi şartlarını yerine getirmek gerekiyor? Kimler 65 yaş aylığı alabilir ve 65 yaş aylığı 2016 yılında ne kadar oldu? İşte cevabı... 

Yeni Akit yazarı Ahmet Faruk bugünkü yazısında, sigortalı çalışması bulunmayan, muhtaç olduğuna karar verilen 65 yaşını tamamlamış vatandaşlarımıza 2022 sayılı Kanun kapsamında verilen 65 yaş maaşını masaya yatırdı.

65 YAŞ AYLIĞINI ALMAK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR
Faruk, 65 yaş aylığını hak etmek için gereken şartları sıraladı. Faruk ne önemli şartın 'muhtaçlık' olduğunu, ancak 'muhtaçlık' kriteri için aranan özelliklerde ise sıkıntı yaşandığını şöyle özetledi:

EN ÖNEMLİ ŞART MUHTAÇ OLMAK
Üç ayda bir ödenen 652,44 TL tutarındaki 65 yaş aylığının alınabilmesi için gerekli olan en önemli kriter muhtaç olmaktır. Muhtaçlık tespiti daha önce aile içinde yaşayan kişilerin toplam gelirlerinin kişi sayısına bölünerek kişi başına düşen ortalama gelire bakılarak belirlenmekteydi. Dolayısıyla yaşlının, oğlu, kızı ve hatta torununun geliri dikkate alındığı için kişi başına düşen geliri asgari ücretin netinin üçte birinin altında kalan yani 392,49 TL  altında gelir çıkmadığı durumunda 65 yaş aylığı alma imkanı söz konusu olabilmekteydi. Dikkat edilirse bu uygulamada 65 yaşın üstündeki muhtaç kişinin sadece kendi gelirine değil, yaşadığı hanedeki tüm aile bireylerinin gelirine bakılmakta. Bu nedenle yaşlının geliri olmamasına rağmen hanedeki diğer kişilerin (gelin, torun iş bulunca) gelirinin bulunması 65 yaş aylığı almaya engel.

MUHTAÇLIK KRİTERİ YENİDEN BELİRLENİYOR
Bu uygulamanın isabetli olduğunu söylemek mümkün değil. Olması gereken 65 yaşın üstündeki vatandaşların kendi gelirine bakılarak muhtaçlığına karar verilmesi. Bu hatalı uygulamaya son verileceği seçimlerden önce Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanmış, konuya ilişkin yasa değişikliği Hükümet Programına alınmıştı.

 65 Yaş aylığına hak kazanmada aranan muhtaçlık kriterinde sadece 65 yaşın üstündeki kişinin gelirine bakılacağına ilişkin yasal düzenleme Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından kabul edilerek genel kurula sevk edildi.


ÜÇ AYDA BİR 652,44 TL
65 yaşını tamamlamış muhtaç yaşlılarımıza bağlanan aylık 2332 gösterge rakamının memur maaş katsayısı çarpımından oluşuyor. Bu tutar 2016 yılı ilk altı ay için 207,12 TL olmakla birlikte ilave olarak yüzde 5 ek ödeme yapıldığı için aylığa esas miktar 217,48 TL’ye yükseliyor. 65 yaş aylığının üç aylık tutarı olan 652,44 TL, yaşlılarımıza üç ayda bir ödenmekte.

65 YAŞ AYLIĞINI ALMAK İÇİN NEREYE, NASIL BAŞVURU YAPILMALI?
Yasal değişikliğe ilişkin Torba Kanun’un, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek Cumhuru Reisimiz Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanıp Resmi Gazetede yayınlanmasını müteakip yürürlüğe girecek. Bu yasal değişiklik sonrası her türlü aylık geliri 392,49 YL altında kalan 65 yaş üstü vatandaşlarımız muhtaç sayılarak üç ayda bir 652,44 TL 65 yaş maaşını almaya hak kazanacak. 

Torba Kanun’un yürürlüğe girmesiyle 65 yaş aylığını alabilmek için adresin bağlı bulunduğu kaymakamlıklardaki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvuruda bulunulması gerekiyor.

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR