BIST 9.722
DOLAR 32,58
EURO 34,99
ALTIN 2.420,94
MEMUR

641 sayılı KHK'ya kısmi iptal gerekçesi

Anayasa Mahkemesinin, 641 sayılı Kalkınma Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin, Bakanlıkta planlama uzman yardımcılığına atanabilmek için gereken şartlara ilişkin hükümlerini iptal gerekçesi Resmi Gazete'de yayımlandı

CHP'nin 641 sayılı KHK'nın iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle yaptığı başvuruyu esastan değerlendiren Yüksek Mahkeme, düzenlemenin bazı hükümlerini Anayasa'ya aykırı bulmuştu.

Kararın gerekçesinde, KHK'nın, Planlama Uzmanlığı ve Uzman Yardımcılığı kadrolarında görev yapacak kişilerin atanma usul ve esaslarının yer aldığı 38. maddesinin 2, 3 ve 4. fıkralarında Planlama Uzmanlığı ve Uzman Yardımcılığı kadrolarına ilişkin hususların yönetmelikle düzenleneceğinin kurala bağlandığı hatırlatıldı.

Anayasa'nın 91. maddesine göre, "Sıkıyönetim ve olağanüstü haller saklı kalmak üzere, Anayasa'nın ikinci kısmının birinci ve ikinci bölümlerinde yer alan temel haklar, kişi hakları ve ödevleri ile dördüncü bölümde yer alan siyasi haklar ve ödevler"in kanun hükmünde kararnamelerle düzenlenemeyeceğine belirtilen gerekçede, Anayasa'nın "Kamu hizmetlerine girme hakkı" başlıklı 70. maddesinde, her Türk'ün, kamu hizmetlerine girme hakkına sahip olduğunun ve hizmete alınmada, görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayırım gözetilemeyeceğinin kurala bağlandığı kaydedildi.

Gerekçede, "Buna göre, Anayasa'nın 'Siyasi Haklar ve Ödevler' başlıklı dördüncü bölümünde yer alan ve 70. maddesinde korunan kamu hizmetlerine girme hakkına ilişkin olarak kanun hükmünde kararname ile düzenleme yapılması mümkün değildir. Planlama Uzmanlığı ve Uzman Yardımcılığı kadrolarına giriş koşullarının belirlenmesi, Anayasa'nın 70. maddesine göre kamu hizmetine girme hakkına ilişkin olduğundan, bu hususu düzenleyen KHK'nin 38. maddesinin 2, 3 ve 4 numaralı fıkraları, Anayasa'nın 91. maddesinin birinci fıkrasına aykırıdır. İptalleri gerekir" ifadesine yer verildi.

İptal hükümleri 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR