BIST 8.769
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.238,73
ÖĞRETMEN

600 öğrenci çürük okulda ders yapıyor!

Büyükçekmece'nin Kumburgaz Mahallesi'nde hizmet veren, hasarlı yıkılması gerekir raporunu rağmen 8 yıldır eğitim veren okulda öğrenciler eğitim görüyor.

MEMURLAR - "Hasarlı, yıkılması gerekir" raporuna rağmen 8 yıldır eğitim vermeye devam eden ve belediye ile kaymakamlık arasındaki anlaşmazlık nedeniyle bir türlü yıkılamayan Büyükçekmece Kumburgaz Merkez İlkokulu'nda 600 öğrenci korku içinde ders başı yaptı.

Büyükçekmece'nin Kumburgaz Mahallesi'nde hizmet veren, yaklaşık 600 öğrencinin bulunduğu Kumburgaz Merkez İlkokulu binasında oluşan ciddi hasarlar için İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) 8 yıl önce bir rapor hazırladı. Milliyet gazetesinde Seray Yalçın'ın haberine göre, depreme karşı dayanıksız okulların yıkılıp yeniden onarılması için görüş bildiren İPKB, Kumburgaz Merkez İlkokulu'nun da depreme karşı durumunu inceledi. Binanın güçlendirilmesinin ekonomik yönden uygun olmadığı için yıkım ve yeniden yapım kararı veren ekiplerin hazırladığı raporda, "Yüzde 69 oranında onarıma ihtiyacı var, hasarlıdır" ifadeleri kullanıldı. Ancak okul belediye ve kaymakamlık arasındaki anlaşmazlık nedeniyle 8 yıldır bir türlü yıkılamıyor.


TALEPLER REDDEDİLDİ

Okulun yeniden yapımı için 2010 yılında projeler hazırlandı. Arsaya ödenek çıkartılmasının ardından Büyükçekmece Belediyesi'ne iki kez ruhsat müraacatında bulunuldu. Ancak belediye, bölgedeki eğitim alanı imar planlama çalışmalarının devam ettiğini, söz konusu alanın E-5 karayoluna cepheli olması ve karayolları kenarında yapılacak ve açılacak tesisler hakkındaki yönetmeliğe göre bina yaklaşım mesafesi uygun olmadığı gerekçesiyle ruhsat taleplerini onaylamadı.

HASARLI BİNADA DERS

Yıkılması yönünde rapor hazırlanan okulda dün sömestir tatilinin ardından ilk ders zili çaldı. Yaklaşık 600 öğrencisi bulunan okul için Büyükçekmece Belediyesi ve Büyükçekmece Kaymakamlığı uzlaşamadığı taktirde eğitim verilmeye devam edilecek. Ruhsat probleminin Büyükçekmece Belediyesi tarafından çözümlenmesinden sonra İPKB okulun yıkım ve yeniden yapım çalışmalarını gerçekleştirebilecek.

3 KATLI BİR ŞEY OLMAZ

Milliyet'e konuşan Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, söz konusu okul binasının 2 bin metrekarelik bir alanda olduğunu belirterek, "Konu iki sene önce gündeme geldiğinde, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 4 dönümden az yerlere okul yapılmaması kararı çıkarttı. Biz, okulun yıkılmasını onaylıyoruz. Ancak tekrar okul yapılmasını onaylamadık. Okul, E-5 kenarında. Hava kirliliği, gürültü kirliliği gibi nedenlerle öğrenciler olumsuz etkileniyor" dedi. Akgün, okulun bulunduğu alana yakın mesafede yeni bir okulun yapılabieceğini belirterek, "Kumburgaz'da bulunan başka bir arsa önerisi yapıyoruz. Bizim önerdiğimiz arsaya bir hayırsever bulunursa yeni bir okul yapılacak ve öğrenciler orada eğitimine devam edecek" diye konuştu. 2000 yılından önce yapılan binaların yeni deprem yönetmeliğine göre dayanıksız olduğunu belirten Akgün, "Biz binanın yapısını biliyoruz, bunun arkasına sığınmasınlar, 3 katlı bu okula bir şey olmaz" dedi.

YIKILIP YENİ OKU YAPILMALI

Okulu güçlendirme maliyetinin yıkıp yeniden yapma maliyetine göre daha yüksek olduğunu belirten Kaymakam Mustafa Hulusi Arat ise, "Belediye ile görüşerek en kısa sürede bu sorunu çözmeye çalışacağız. Belediye buraya iş merkezi yapmaktan yana" dedi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR