BIST 9.530
DOLAR 32,45
EURO 34,79
ALTIN 2.477,90
İŞÇİ

6 ay doğum iznine özel sektör darbesi

24 hafta doğum iznine özel sektörün itiraz ettiğini belirten Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, doğum izninin 16 haftadan 18 haftaya çıkmasının makul olduğunu belirtti.

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, kasım ayında yapılacak Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantısında doğum izninin 16 haftadan 18 haftaya çıkmasında makul olunacağının kendilerine söylendiğini ifade etti.

Doğum izni annelere yılbaşı hediyesi olur mu? TIKLAYIN

Doğum izni ile ilgili tüm haberler BURADA

Tonbul, kasım ayında yapılacak Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantısının planlanandan önce yapılması için talepleri olduğunu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından talebin kabul edildiğini ama tarihin henüz net olmadığını söyledi. Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantısının bir amacı olduğuna işaret eden Tonbul, toplu sözleşme sürecinde görüşülemeyen, görüşülen ama bir karara bağlanmayan ve kanun değişikliği gerektiren konuların bu toplantıda görüşüleceğini belirtti.

19 LİRA ÇOCUK YARDIMI

Tonbul, Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantısında öncelikle çalışmayan eşler için destek isteyeceklerini bildirdi. Hükümetin 3 ve daha fazla çocuğu önemsediğine dikkati çeken Tonbul, insanları teşvik edecek bir paketin henüz açıklanmadığını da söyledi.

Ailelere 19 lira çocuk yardımı ödendiğini hatırlatan Tonbul, bu ücretin az olduğunu ve insanları en azından memurları, çocuk yapmaya teşvik edemeyeceğini savundu. Tonbul, şöyle konuştu: "Çalışan anneler için özellikle büyükşehirlerde çocukların bakımı problem olmaya başladı. Çünkü özel kreşler çok pahalı ve kamu kreşleri de sosyal tesis gibi düşünülüyor. Dolayısıyla kamu kurumlarındaki kreşlerde de devlet desteği çekildi, rekabet gücüyle çalışan kurumlar haline geldi. Biz, 'memurlar ve kamuda çalışan işçiler açısından kamu kreşleri çoğaltılsın' diyoruz. 50 ve daha fazla çalışanı olan iş yerlerdeki kamu kreşleri, teşvik edilsin ve bunlar sosyal tesisden çıkartılarak eğitim kurumu haline getirilsin hatta gerekirse Milli Eğitim Bakanlığına bağlansın. Kreş yardımının detaylı bir şekilde çalışılmasını istiyoruz."

"DOĞUM İZNİ 18 HAFTA OLACAK"

Tonbul, doğum sonrası 24 hafta izin taleplerinin olduğunu kaydederek, özel sektörün bu duruma itirazı olduğunu açıkladı. Bütün kadınların kamuda çalışmadığını vurgulayan Tonbul, "Özel sektörde çalışanlar da var. Bu durum 'kadın istihdamında ileride bir sorun çıkartır mı' gibi bir soruyu gündeme getirdi. Şu anda doğum izni 16 hafta, bunun 18 haftada makul olacağı söylendi. Bizim açımızdan da 18 hafta olabilir" dedi.

Kadınlardan kendilerine, "Biz çocuğumuza yeteri kadar zaman ayıramıyoruz fakat çalışmak zorundayız" şikayetinde bulunduklarına değinen Tonbul, "Yarım gün çalışarak, devlet primlerini tam ödeyerek, gerekirse yarım maaş da alarak çalışmak isteyen memurlar açısından böyle bir alternatif sunulması talebimizi de ilettik. Yani bir anne istediği tarihlerde yarım gün çalışarak çocuklarına daha fazla zaman ayırmış olacak. Bu konu da paketin içinde görüşülecek konular arasında olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR