BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,92
ALTIN 2.437,80
İŞÇİ

6 ay doğum izni bu gidişle hayal olacak!

Her güne yeni bir umutla uyanan anne adayları ve doğum izninin bitmesine sayılı günler kalan anneler bu sorunun cevabını sabırsızlıkla bekliyor; doğum izni ne zaman 6 ay olacak? Bu konuda açıklama yapan Fatma Şahin anneleri mutlu edecek mi?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bu yasama döneminde çıkarmayı hedeflediği 'Kadının istihdamını artırmayı amaçlayan paket' ekseninde Finlandiya'da... Çocuk bakımı, kadın girişimciliği gibi konularda incelemelerde bulunan Şahin, "Bu ülkede edineceğimiz bilgiler, paketimizi gözden geçirirken, bize önemli veriler sağlayacak" dedi.

Doğum izni ile ilgili tüm gelişmeleri ve önemli haberleri buradan takip edebilirsiniz...

NİYET BEYANI İMZALANDI

Şahin'in temasları kapsamında iki ülke arasında kadın girişimciliğinin desteklenmesi ve çocuk bakımı konularında işbirliği öngören Niyet Beyanı Anlaşması da imzalandı.

DOĞUM İZNİ ALACAK ANNELER BUNLARA DİKKAT!  TIKLA...

Finlandiya Çalışma Bakanı Lauri Ihalainen, ülkelerindeki kadın istihdamının yüzde 49 olduğunu, kadın girişimci sayısının yüzde 33'e ulaştığını anlattı. Kız-erkek çocukları arasında eğitim eşitliği olduğunun altını çizen Finli Bakan, bunun kadın istihdamını doğrudan etkilediğini söyledi. Ihalainen, ülkelerindeki sistemle ilgili şu bilgileri verdi: "Kadının iş hayatından kopmaması için ebeveynlere çocuklar için gündüz bakımı ve evde bakım hizmeti sunuyoruz. Ayrıca bebek doğunca 'Aile izni' adı altında anne ve babaya çocuğa bakım hakkı veriyoruz. Babalık izni süresini artırdık."

PART-TIME ÇALIŞMA İMKANI

"Finlandiya'nın başarı hikayesi çok önemli" diyen Bakan Şahin ise şu ifadeleri kullandı: "Doğum öncesi 2 ay, doğum sonrası 2 ay olan izin süresini artırmak için çalışıyoruz. Bu paketin içinde süt izninin uzatılması, kadınlara part-time ve esnek çalışma imkanının sağlanması, bunun da sosyal güvenlik şemsiyesi içinde gerçekleşmesi gibi projeler var. İzni çok uzatırsanız işveren, kadın işçi istemiyor. Bu yüzden yükü paylaşacak mali yönetimi getirmek istiyoruz."

Türkiye'de doğurganlık hızının düştüğünü, yeni paketle bunu yukarı çekmek istediklerini belirten Şahin, Finli Bakan'ın 'Yaşlı nüfus' sitemi üzerine Başbakan'ın 'Üç çocuk' tavsiyesini hatırlattı.

BİR ANNE OLARAK SADECE 6 HAFTA İZİN KULLANABİLDİM

Bakan Fatma Şahin ile Fin Parlamentosu'ndaki Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Ilkka Kantola arasında renkli diyaloglar yaşandı. Finlandiya'da annenin yanı sıra babaya da doğum izni verildiğini söyleyen Kantola, "Ben kızımı büyütmek için 6 ay izin kullandım" dedi. Bakan Şahin, "Maalesef, ben bir anne olarak değil 6 ay, çocuklarıma bakmak için sadece 6 hafta izin kullanabildim. Bizim hükümet öncesinde bu izin, doğum sonrası için 6 haftaydı. Şimdi 2 ay. Ama bunu daha da artıracağız" dedi. Şahin, doğum izni için AB ortalamasının 20-24 hafta olduğunu da sözlerine ekledi.


Yorumlar 17 Yorum
ÇOK OKUNANLAR