BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,11
ALTIN 2.326,23
İŞÇİ

500 bin işçi işsiz kalabilir

Mesleki Yeterlilik Belgesi almayan 500 bin işçi işsizlik tehlikesi ile karşı karşıya.

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Başkan Yardımcısı Metin Karaman, Karaman, 25 Mayıs 2016'ya kadar "Mesleki Yeterlilik Belgesi" almasının zorunlu olduğunu anımsattı.

Tüm İnşaat Müteahhitleri Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, yaptığı açıklamada, anılan tarihe kadar gerekli belgenin alınmaması durumu için "Birilerinin canı yanabilir" dedi.

MYK Başkanı Karaman, Türkiye’de 750 meslekten 624’ünün standardının belirlendiğini bildirdi.  Karaman,yaptığı açıklamada, 2006 yılında kurulan MYK’nın, bir mesleğin başarıyla icra edilebilmesi için gerekli bilgi, beceri, norm ve tutumların ne olması gerektiğini sektörle birlikte belirlediğini söyledi.

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ALMAYAN İŞÇİLER ÇALIŞAMAYACAK

MYK'nın geçmişi ve yapısının, Osmanlı Devlet dönemindeki Ahilik teşkilatına dayandığını vurgulayan Karaman, "Mesleki Yeterlilik Kurumu Türkiye’deki çok önemli bir boşluğu dolduracak, Türkiye’deki insan gücünü ve niteliğini arttıracak ayrıca işverenler açısından da birçok teşvik mekanizmasını harekete geçirecek bir kurum." dedi.

750 MESLEK İÇİN ÇALIŞMA

Türkiye'deki 750 meslek standardını belirlemek için çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Karaman, şöyle konuştu: 

"Kurulduğumuz 2006 yılında bize bir hedef verildi; 'Türkiye’nin uluslararası çapta 750 standardının olması gerektiği' söylendi. Biz bu süreçte hedef olarak verilen 750 mesleğin 624 tanesinin standardını hazırladık. Bunlar her 5 yılda bir güncellenen standartlar. Son olarak Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile gazeteciliğin mesleki standartlarını belirledik. Muhabir, foto muhabiri, kameraman başta olmak üzere bu alanda çalışanlar için şu anda standartlarımız ve yeterliliklerimiz mevcut. Kısacası şu anda yapılabilen gerek mavi yakalı gerekse beyaz yakalı birçok mesleğin standardını hazırladık."
Standardı belirlenen meslekler için talep gelmesi halinde Mesleki Yeterlilik Belgesi alınabileceğini anlatan Karaman, bu konuda meslek örgütleri ile işbirliği yapmaya hazır oldukların dile getirdi.

Şu anda önceliklerinin tehlikeli ve çok tehlikeli meslekler olduğunu kaydeden Karaman, kaza riskinin en az düzeye indirilmesi için farkındalık oluşturmak istediklerini vurguladı.

BELGE ALABİLECEK 500 BİN KİŞİ VAR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca 25 Mayıs 2015’te yayımlanan tebliğ ile tehlikeli ve çok tehlikeli 48 meslek grubu için Mesleki Yeterlilik Belgesi alınması zorunluluğu getirildiğini hatırlatan Karaman, inşaat, doğalgaz, makine, otomotiv ve asansör bakım onarımı gibi sektörlerde çalışan kaynakçı, sıvacı, kalıpçı, montajcı ile bacacıların 25 Mayıs 2016'ya kadar "Mesleki Yeterlilik Belgesi" almasının zorunlu olduğunu anımsattı.

İlgili 48 meslek grubunda çalışanların Mesleki Yeterlilik Belgesi almasının zorunlu olduğuna dikkati çeken Karaman, belgesi olmayanların o meslekte çalışamayacağını söyledi. Türkiye İstatistik Kurumu ile Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre söz konusu 48 meslekte çalışan kişi sayısının 500 bin civarında olduğunu kaydeden Karaman, şu anki başvuru sayısının bu rakamın gerisinde olduğunu ifade etti.

 81 İLDE SINAVA YAPMA İMKÂNI

Mesleki Yeterlilik Belgesi konusunda Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile işbirliği yaptıklarını anlatan Karaman, "Bu konuda yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Taşrada da mesleki örgütler ve üniversitelerle işbirliği yapıyoruz. Bu alanda çalışan kişilerin 26 Mayıs’ta cezai yaptırımla karşı karşıya kalmaması için mutlaka Mesleki Yeterlilik Belgesi’ni almaları gerekiyor. Şu anda 41 akredite edilmiş kuruluş tarafından Mesleki Yeterlilik Belgesi veriliyor. Belgeye ulaşmak için Türkiye’de şartlar gayet mevcut. 81 ile ve 8 ilçede sınav yapabilecek kuruluşlarımız var. Bunlar üzerinde sınav ve belgelendirme yapabilecek durumdayız." ifadelerini kullandı. 

TELLİOĞLU: BİRİLERİNİN CANI YANABİLİR

Süreci yakından takip eden isimlerden Tüm İnşaat Müteahhitleri Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, belge alımının yıl sonuna kadar uzatıldığı yönündeki bilgilerin doğru olmadığını belirtti.Tellioğlu, yasaya göre 26 Mayıs'ın son tarih olduğuna vurgu yapan Tellioğlu "İlgili inşaat firmaları veya işçiler de bu tarihi gözönüne alsın. Aksi taktirde birilerinin canı yanabilir. Ben, iş müfettişi olsam, yasa gereği, mesleki yeterlilik belgesi olmayan işçiyi çalıştırmam, cezayı da yazarım" dedi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR