BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,78
ALTIN 2.493,56
MEMUR

4/C'liler için sürekli istihdam müjdesi!

Memur-Sen'in başbakanlığı sunduğu karar taslağında 4/C'liler için emekliliğe hak kazanana kadar sürekli istihdam edileceği açıklandı.

MEMURLAR - Memur-Sen, Başbakanlığa sunulan karar taslağı ile 4-C’li personelin 2015 yılında imzalayacağı sözleşme ile emekliliğe hak kazanana kadar sürekli istihdam edileceğini açıkladı. Sendika, izin hakkı ve kadro konusunda ise çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Memur-Sen'den yapılan açıklamada, kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan 4-C'li personelin her yıl sonunda "ilişik kesme" korkusu yaşadığı anımsatılarak, bu sorunun Kamu Personeli Danışma Kurulu'nda (KPDK) gündeme getirildiği belirtildi.

Konfederasyonlarının 4-C'li personelin iş güvencesine sahip olması ve her yıl sözleşme imzalanması uygulamasına son verilmesi yönündeki taleplerinin sonuca ulaştığı ifade edilerek, şu bilgiler verildi: "4-C'li personelin her yıl sözleşme imzalanması uygulamasına son verilme talebimiz fiilen ve hukuken hayata geçti. Bu kapsamda, 2014'de imzalanan hizmet sözleşmeleri 31.12.2014 tarihine kadar geçerli olacak. Bir başka ifadeyle 4-C'li personelin yıl sonu ilişiği kesilmeyecek.

6552 sayılı kanunla yapılan değişiklikle Konfederasyonumuzun 4-C'lilerin sürekli istihdamı talebini karşılandı. Bu çerçevede bu kanunla 657 sayılı kanunun 4-C maddesi kapsamında yapılan değişiklikle geçici personeli yaşlılık ve malullük aylığı almaya hak kazanıncaya kadar istihdam edilebilecek. Bu doğrultuda Bakanlar Kurulu karar taslağı Başbakanlığa sunuldu. 4-C'li personel 1 Ocak 2015 tarihinden geçerli olmak üzere son kez sözleşme imzalayacak ve bu sözleşme yaşlılık ve malullük aylığına hak kazanıncaya kadar istihdamlarına esas teşkil edecek.

Toplu sözleşme ve KPDK'da ısrarlı ve karalı duruşumuz 4-C'li personelin ilişiklerinin kesilmesine neden olan uygulamayı sona erdirilerek, bir anlamda fiilen iş güvencesinin hayata geçirilmesini sağlandı."

Açıklamada, memur-Sen'in 4-C'li personelin izin haklarına ilişkin mağduriyetlerin giderilmesi ve kadro taleplerine yönelik girişimlerin sürdürüleceği vurgulandı.

DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞI'NDA KONU İLE İLGİLİ AÇIKLAMA GELDİ

Başkanlığımıza intikal ettirilen yazılı ve sözlü müracaatlardan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun geçici personele ilişkin 4/C maddesinde son yapılan düzenleme çerçevesinde geçici personel ile 2015 yılı için hizmet sözleşmesi imzalanıp imzalanmayacağı ve geçici personel istihdamına ilişkin bazı hususlarda tereddütler oluştuğu anlaşılmıştır.

T.C.
DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞI

Sayı : 96005330-103.00-7422
Konu : Geçici personel istihdamı

DAĞITIMDA KAYITLI YERLERE

Başkanlığımıza intikal ettirilen yazılı ve sözlü müracaatlardan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun geçici personele ilişkin 4/C maddesinde son yapılan düzenleme çerçevesinde geçici personel ile 2015 yılı için hizmet sözleşmesi imzalanıp imzalanmayacağı ve geçici personel istihdamına ilişkin bazı hususlarda tereddütler oluştuğu anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere, 657 sayılı Kanunun 4/C maddesine 10/9/2014 tarihli ve 6552 sayılı Kanunla eklenen ikinci fıkrada; "Özelleştirme uygulamaları sebebiyle iş akitleri kamu veya özel sektör işverenince feshedilen ve 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanun kapsamında diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakil hakkı bulunmayan personel de bu fıkra kapsamında yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanıncaya kadar istihdam edilebilir. Bu kapsamda istihdam edileceklerin sayısı, öğrenim durumlarına göre çalışma şartları ve bunlara ödenecek ücretler ile diğer hususlar Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşleri üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenir." hükmü yer almaktadır.

Bahse konu Kanun hükmünün gereği olarak hazırlanan Bakanlar Kurulu Karar Taslağı Başbakanlığa sunulmuştur.

Bu çerçevede;

1) 2014 yılında imzalanan hizmet sözleşmeleri 31/12/2014 tarihine kadar uygulanacaktır.

2) Bahse konu Bakanlar Kurulu Kararının yürürlüğe girmesini müteakip geçici personel ile 1 Ocak 2015 tarihinden geçerli olmak üzere Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı tarafından hazırlanan tip sözleşme örneğine uygun olarak yeni bir sözleşme imzalanacaktır.

3) Mezkur maddenin ikinci fıkrası gereğince bu kapsamdaki geçici personelin yaşlılık ve malullük aylığı almaya hak kazanıncaya kadar istihdamları yasal yükümlülük olduğundan bundan sonra geçici personel, yeni bir sözleşme imzalanmadan mevcut sözleşmeleri ile yaşlılık veya malullük aylığına hak kazanıncaya kadar istihdam olunmaya devam edilecektir.

Bilgilerinize arz ve rica ederim.

Mehmet Ali KUMBUZOĞLU
Devlet Personel Başkanı

Yorumlar 3 Yorum
ÇOK OKUNANLAR