BIST 9.742
DOLAR 32,52
EURO 34,79
ALTIN 2.423,88
MEMUR

4/C'li personellerin kesintisi kaldırılacak mı?

Özlük hakları bakımından olumsuz şartlarda çalışmak zorunda kalan 4/C’lilerin aile ve çocuk yardımındaki vergi kesintisi konusu, soru önergesi yoluyla Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e soruldu.

MEMURLAR- Özlük hakları bakımından olumsuz şartlarda çalışmak zorunda kalan 4/C’lilerin aile ve çocuk yardımındaki vergi kesintisi konusu, soru önergesi yoluyla Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e soruldu.

Manisa milletvekili Erkan AKÇAY tarafından gündeme getirilen 4/C’li personelin vergi kesintisi konusunu içeren önergede şu ifadelere yer verildi:

"2013 yılında yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde, 4/C’li personele 657 sayılı Kanunun 202 ve 203’üncü maddeleri uyarınca aile ve çocuk parası ödenmesi karara bağlanmıştır. Bu düzenleme çerçevesinde eşi çalışmayan 4/C’li personele 2533 gösterge üzerinden eş yardımı yapılması, her bir çocuk için de 297 gösterge rakamı üzerinden çocuk parası ödenmesi esas alınmıştır.

Bu karar çerçevesinde 4/C’li personel çalıştırılması ve bu personele yapılacak ödemelere ilişkin Bakanlar Kurulunun 2013/5762 sayılı “Kamu Kurum ve Kuruluşlarındaki Geçici Mahiyetteki İşleri Yürütmek Üzere Geçici Personel İstihdamı ve Bu Personele Ödenecek Ücretler Hakkında Karar”ı, 1 Ocak 2014 tarihli, 28869 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

657 sayılı Kanun’un 203’üncü maddesine göre memurlara ve sözleşmeli personele ödenen aile yardımı ve çocuk parasının Damga Vergisi dışında hiç bir kesintiye tabi tutulamayacağı hükme bağlanmışken, Bakanlar Kurulu Kararı’nda 4/C’li personelin bu yardımlardan memurlarla aynı şartlarda yararlanamayacağı, 4/C’lilere yapılacak olan ödemelerin Gelir Vergisi ve Damga Vergisi kesintisine tabi tutulacağı hükmü bulunmaktadır.

Buna göre;

1. Maaş ve özlük hakları bakımından olumsuz şartlarda çalıştırılan 4/C’li personelin yaşadığı bu mağduriyetin giderilerek 4/C’li personele yapılan aile ve çocuk yardımlarının gelir vergisi kapsamı dışına alınması için bir çalışmanız var mıdır?

2. 4/C’li personelin aile ve çocuk yardımlarından kesilen gelir vergisi tutarını söz konusu personele iade etmeyi düşünüyor musunuz?"

memurunyeri.com 

Yorumlar 2 Yorum
ÇOK OKUNANLAR