BIST 9.066
DOLAR 32,38
EURO 34,97
ALTIN 2.325,77
MEMUR

'4/C'li personellerden gelir vergisi kesilmemelidir'

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hanefi Bostan, "4/C'li personellere sağlanan sosyal yardımlardan gelir vergisi kesilmemelidir" dedi.

MEMURLARTürkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hanefi Bostan yaptığı yazılı açıklamada, 4/C'lilere sağlanan sosyal yardımlardangelir vergisi kesilmemesi gerektiğini belirtti. Başkan Bostan, yaptığı yazılı açıklamada alınan sosyal gelir vergisinin iade edilmesi gerektiğini de vurguladı.

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Hanefi Bostan, 4/C'lilere verilen sosyal yardımdan alınan gelir vergisinin iade edilmesini istediğini belirtti. Bostan, "Defalarca uyardığımız halde, yanlışta ısrar edilmesi nedeniyle, 4/C'lilere ödenen sosyal yardımlardan haksız bir şekilde alınan gelir vergisinin matrahları artırması sonucunda 4/C'li personel bir üst vergi dilimine girdi. 4/C'li personele ödenen aile yardımı ve çocuk parasından haksız bir şekilde gelir vergisi kesilmesi nedeniyle 4/C'linin aldığı maaşın aylık 47 TL'si kuş oldu. 4/C'linin yılık kaybı yılsonuna kadar 564 TL'yi bulmuş olacak" ifadelerini kullandı.

"4/C'Lİ PERSONELE ÇOCUK PARASI YARDIMI YAPILMALIDIR"

4/C'li personelin çocuk parası yardımından yararlanmasını gerektiğini vurgulayan Hanefi Bostan, "Türkiye Kamu-Sen olarak, yaşanan adaletsizliği dile getirerek memura ve sözleşmeli personele ödenen sosyal yardımlardan kesilmeyen gelir vergisinin 4/C'lilerden de kesilmemesini istedik. Fazladan yapılan tahsilatların 4/C'li çalışanlara geri ödenmesini talep ettik. Bilindiği gibi memurlara, 657 sayılı Kanunun 202 ve 203. maddeleri uyarınca aile ve çocuk parası ödenmekte, 4/C'li geçici personel bu ödemeden faydalandırılmamaktaydı. 2013 yılında yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde ise yıllar boyunca unutulan ve yok sayılan 4/C'li personele de aile ve çocuk yardımı ödenmesi karara bağlandı. Karara göre eşi çalışmayan 4/C'li personele 2533 gösterge üzerinden eş yardımı yapılacak, her bir çocuk için de 297 gösterge rakamı üzerinden çocuk parası ödenecekti. Buna göre 2 çocuklu, eşi çalışmayan bir 4/C'li çalışan, aile ve çocuk parası olarak aylık 240,77 TL sosyal yardım alacaktı" sözlerini söyledi.

"ALINAN KARAR HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI"

Bakanlar Kurulu'ndan çıkan kararın 4/C'li aileleri hayal kırıklığına uğrattığını savunan Bostan, "Alınan kararların hayata geçirilmesi amacıyla 4/C'li personel çalıştırılması ve bu personele yapılacak ödemelere ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı, 1 Ocak 2014 tarihli, 28869 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ancak Bakanlar Kurulu Kararı, aile yardımı ve çocuk parası bekleyen 4/C'li personel için tam bir hayal kırıklığı yarattı. 657 sayılı Kanun'un 203'üncü maddesine göre memurlara ve sözleşmeli personele ödenen aile yardımı ve çocuk parasının Damga Vergisi dışında hiç bir kesintiye tabi tutulamayacağı hükme bağlanmışken, Bakanlar Kurulu Kararı'nda 4/C'li personelin bu yardımlardan memurlarla aynı şartlarda yararlanamayacağı, 4/C'lilere yapılacak olan bu ödemelerin gelir vergisi ve damga vergisi kesintisine tabi tutulacağı belirtilmiştir" dedi.

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Hanefi Bostan, "Bu durumda Maliye Bakanlığı da adeta sinekten yağ çıkartmaya çalışmış ve ülkemizde en düşük maaş alan ve en mağdur edilen kesim olan 4/C'lilere yapılacak sosyal yardımları kuşa çevirmiştir. Bu uygulama ile normalde aylık 240,77 TL alması gereken 2 çocuklu bir 4/C'li çalışanın aylık ortalama 47 TL'si Gelir Vergisi olarak fazladan kesilmiş ve eline ancak 193 TL geçmiştir. Bununla birlikte, gelir vergisi matrahına tabi tutulan bu ödeme nedeniyle, 4/C'li personel aylar öncesinden bir üst vergi dilimine girmiş ve brüt maaşının tamamı için 5 puan daha fazla vergi ödemek zorunda kalmıştır. Yapılan bu düzenlemeden dolayı 4/C'lilerin yıllık kaybı ise 564 TL'yi bulacaktır" dedi.

"4/C'Lİ ÇALIŞANLARA ÇİFTE STANDART UYGULANIYOR"

4/C'li çalışanların çifte standart uygulamasına maruz kaldığını söyleyen Başkan Hanefi Bostan, "Milletin kaynaklarının her türlü usulsüz yolla yandaşlara aktarıldığı, Torba Kanun yoluyla sürekli birilerine vergi affı getirildiği bir ortamda ortaya çıkan kaynak ihtiyacının, 23 bin 4/C'linin aile ve çocuk parasından kesilecek Gelir Vergisi ile kapatılmaya çalışılması hayret vericidir. Diğer kamu çalışanları için uygulanmayan sosyal yardımlardan vergi kesilmesi konusunun, yalnızca 4/C'liler için gündeme getirilmesi, bu çalışanlarımıza ikinci sınıf çalışan muamelesi yapılması anlamı taşımaktadır. Böyle bir çifte standardın kabul edilmesi mümkün değildir. Bu durumda Maliye Bakanlığı, çok kazananlardan ve yandaş çevrelerden toplayamadığı Gelir Vergisi'ni ülkenin en mağdur kesiminden çıkarmaya çalışacaktır. 657 sayılı Kanun'un aynı maddesine göre istihdam edilen ve aynı sendikalara üye olan personel arasında farklı uygulama olmamalıdır" diye konuştu.

"ÇALIŞANLARIMIZIN HAKKINI KORUYACAĞIZ'"

Konfederasyon olarak çalışanların hakkını koruyacaklarını da belirten Bostan, "Yetkililer, sosyal adalet ilkesi gereği olarak, memur ve sözleşmeli personelde olduğu gibi 4/C'lilere yapılan sosyal yardımlardan da gelir vergisi kesmemelidir. Zaten en düşük maaş alan ve özlük hakları kısıtlı olan 4/C'lilere bir darbe de vergi yoluyla vurulmamalıdır. Bu haksızlığın giderilmesi için Türkiye Kamu-Sen olarak daha önce gerekli girişimlerde bulunmuş ve Başbakanlığa ve Maliye Bakanlığı'na bu adaletsiz uygulamanın kaldırılması için başvurmuştuk. Mağduriyetlerin artması ve çalışanlarımızın bir üst vergi dilimine girmesi nedeniyle haksızlığın büyümesi karşısında bu talebimizi yenileyerek Maliye Bakanlığı'ndan fazladan tahsil edilen vergilerin hak sahiplerine iadesini talep ettik. Konfederasyon olarak, her türlü haksızlığın karşısında durmaya ve çalışanlarımızın haklarını korumaya bundan sonra devam edeceğiz" dedi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR