BIST 9.530
DOLAR 32,49
EURO 34,82
ALTIN 2.477,75
YAZARLAR

4C'li personelin yıllık izin ve tazminat gibi temel hakları...

4/C'liler olarak bilinen kamuda geçici personelin yıllık izin, mazeret izni, hastalık izni, doğum izni ve süt izni gibi izin hakları bulunuyor.

Kamuda işçi, memur ve sözleşmeli personel dışında bir istihdam şekli olan geçici personelin ücret hakları ve hesaplanmasına önceki gün değinmiştik. Hakları bakımından zaman zaman tartışma konusu olan bu istihdam şeklinde bugün de izin ve tazminat haklarına değineceğiz.  

Çalışma Koşulları

Geçici personelin çalışma süresi bakımından çalıştıkları kurumdaki devlet memurları için tespit edilen çalışma saat ve sürelerine tabi tutulması gerekiyor.

Geçici personelden normal çalışma saatleri dışında fiilen çalışanlara, bu çalışmaları karşılığında ayda 50 saati geçmemek üzere yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununda belirlenen fazla çalışma saat ücreti tutarında fazla çalışma ücreti ödenmesi mümkün bulunuyor.

Pozitif Ayrıcalıklar

Kadın geçici personele, tabip raporunda belirtilmesi halinde hamileliğin 24 üncü haftasından önce ve her halde hamileliğin 24 üncü haftasından itibaren ve doğumdan sonraki iki yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilmemesi, aynı şekilde engelli geçici personele de isteği dışında gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilmemesi gerekiyor.

Uygulanmasında bir takım nüanslar olsa da geçici personelin statüsündeki çalışanların da diğer çalışanlar gibi yıllık izin, mazeret izni, hastalık izni, doğum izni ve süt izni gibi izin hakları bulunuyor.

Yıllık İzin

Geçici personele, çalıştıkları her ay için azami iki gün ücretli izin verilmesi mümkün. Bu izinler sözleşme dönemi içinde toplu olarak da kullandırılabiliyor. Bu durumda fiilen yılda 22 günden fazla izin kullanılması mümkün bulunmuyor. Madde metninde "İş günü" kavramı kullanılmadığı için toplu izin kullanımı halinde hafta tatillerinin de izin hesabına dahil edilmesi gerekiyor.

Hastalık İzni

Geçici personele, resmi tabip raporu ile kanıtlanan hastalıklar için yılda 30 günü geçmemek üzere ücretli hastalık izni verilebiliyor. Hastalık sebebiyle SGK'ca ödenen geçici iş göremezlik ödeneği ile iş kazası veya meslek hastalığı sonucu bağlanan sürekli iş göremezlik geliri ilgilinin ücretinden düşülüyor.

Mazeret İzni

Geçici personelin isteği üzerine; eşinin doğum yapması, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin, ana, baba veya kardeşinin ölümü halinde ve her olay için 7 gün ücretli mazeret izni verilebiliyor. Ayrıca, birim amiri tarafından uygun görülmek şartıyla bir sözleşme döneminde toplamda 10 günü geçmemek üzere ayrıca bir ücretli mazeret izni daha verilebiliyor.

Doğum İzni

Geçici personele, doğum yapmasından önce sekiz hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta süre ile aylıklı izin verilmesi, çoğul gebelik halinde, doğumdan önceki sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenmesi gerekiyor. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde tabibin onayı ile geçici personel, isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar iş yerinde çalışması ve geçici personelin çalıştığı bu doğum öncesi izin sürelerinin, doğum sonrası sürelere eklenmesi mümkün bulunuyor. Keza aynı biçimde doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi iznin kullanılamayan bölümünün de doğum sonrası izin süresine ilave edilmesi gerekiyor.

Doğum izni sebebiyle Sosyal Güvenlik Kurumunca ödenen geçici iş göremezlik ödeneği geçici personelin ücretinden düşülüyor.

Süt İzni

Geçici personele, çocuklarını emzirmeleri için, doğum sonrası izin süresinin bitiminden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilmesi gerekiyor ve süt izninin kullanımında annenin saatleri seçim hakkı var.

Başka İş Yapma Yasağı

Geçici personel, istihdam edildiği sürece dışarıda kazanç getirici başka bir iş yapması yasaklanmış durumda.

İş Sonu Tazminatı

Memurların emekli ikramiyesi, işçilerin kıdem tazminatına benzer biçimde geçici personelin de iş sonu tazminatı hakkı bulunuyor.

Buna göre ücretli izin süreleri dahil en az 12 ay fiilen çalışan geçici personelden;

-SGK tarafından yaşlılık veya malûllük aylığı bağlanması veya toptan ödeme yapılması,

-İlgilinin ölümü,

-İlgilinin kendi isteği ile sözleşmeyi feshetmesi veya yenilememesi,

Durumlarından birinin gerçekleşmesinden dolayı hizmet sözleşmesi sona erenlere, görev yaptıkları kurum tarafından çalışılan her bir sene için, ayrılış tarihindeki hizmet sözleşmesinde yazılı brüt aylık ücret tutarında iş sonu tazminatı ödenmesi gerekiyor. 12 aydan artan süreler için 12 ay için hesaplanan miktardan artan süreye isabet eden tutar kadar kıst ödeme yapılması gerekiyor.

12 aydan artan süreler için 12 ay için hesaplanan miktardan artan süreye isabet eden tutar kadar kıst ödeme yapılması gerekiyor.

Bu tazminatın ödenmesinde; daha önce iş sonu tazminatı ve kıdem tazminatı ile benzeri ödemelerde değerlendirilmiş süreler dikkate alınmamalı. İş sonu tazminatında dikkate alınmış süreler kıdem tazminatı ile Sosyal Güvenlik Kurumunca ödenecek ikramiye hesabında değerlendirilmez. Ölüm halinde ise iş sonu tazminatının ölenin yasal mirasçılarına ödenmesi gerekiyor.

Bu statüde çalışanların sözleşme şartlarına uymaması nedeniyle kurum tarafından, sözleşme hükümleri dışında herhangi bir nedenle çalışanlar tarafından, sözleşmesinin feshedilmesi veya yenilenmemesi durumlarında iş sonu tazminatı ödenmesi gerekmiyor.


Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'e aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.

Yorumlar