BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
EMEKLİ

4A, 4B, 4C ne zaman emekli olurum, emeklilik sorgulama

4A, 4B, 4C ne zaman emekli olurum, emeklilik yaş, prim, gün sorgulama işlemleri nasıl yapılır sorusunun yanıtı memurhaber.com'da.

4A, 4B, 4C ne zaman emekli olurum? Emeklilik hesaplama nasıl yapılır? Vatandaşların merak ettiği bu soruların yanıtı memurhaber.com'da.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ya da Bağ-kura kayıtlı olan vatandaşlar ne zaman emekli olacağını, prim gün sayılarını öğrenmek istiyor. Bu işlemleri online olarak internet üzerinden yapabilirsiniz. 



NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

Emeklilik hesaplama işlemlerini buradan görebilirsiniz. Çalışan vatandaşların en çok merak ettiği konulardan biri de ne zaman emekli olurum sorusu oldu. Sizler için hazırladığımız bu haberden emeklilik hesaplaması yapabilir, prim gün sayısı öğrenebilir ve ne zaman emekli olacağınızı görebilirsiniz. Online olarak e-devlet sistemine giriş yaparak normal şartlarda ne zaman emekli olacağınızı öğrenebilirsiniz.



EMEKLİLİK YAŞI NASIL BELİRLENİR?

Emeklilik yaşı ülkeden ülkeye değişiklikler gösterir. Ayrıca birçok ülkede kadınlar er­keklere göre daha erken yaşta emekli olurlar. 1986`da İngiltere, Avustralya, Belçika ve Yunanistan`da emeklilik yaşı kadınlar için 55, erkekler için 60 olarak belirlenmiştir.

Türkiye`de emeklilik yaşı devlet tarafından farklı statülere ve farklı koşullara göre kanunla belirlenmektedir. 8 Eylül 1999 tarihine kadar, kadınlar 38 erkekler ise 43 yaşında emekli olabiliyorlardı. O tarihten sonra emeklilik koşulları ağırlaştırıldıkça, emekli olabilme yaşı ve prim ödeme gün sayısı yükseltildi.

Kademeli olarak yükseltilen emeklilik yaşı, 1 Ocak 2048 tarihi itibariyle 65 olarak uygulanacak. Farklı durumlar için farklı emeklilik yaşları bulunduğundan durumunuza özel olan emeklilik yaşını yukarıdaki emeklilik hesaplama aracımız yardımıyla tespit edebilirsiniz.

EMEKLİLİK İÇİN DOLDURULMASI GEREKLİ PRİM GÜN SAYISI NASIL BELİRLENİR?

Emeklilik prim gün sayısı emeklilik statüsüne ve sosyal güvenlik sistemine dahil olduğunuz güne göre değişiklikler gösterir. Farklı durumlar için doldurulması gereken farklı prim gün sayıları bulunduğundan durumunuza özel olan prim gün sayısını yukarıdaki emeklilik hesaplama aracımız yardımıyla tespit edebilirsiniz.

EMEKLİLİK PRİM EKSİKLİĞİ

Sigortalı olarak çalıştığınız süre boyunca, sigorta hesabınıza prim ödemesi yapılmaktadır. Bu prim ödemeleri toplamı, emeklilik limitine ulaştığında emekli olabilmeniz mümkündür. Prim eksiği bulunan kişiler, prim borçlanması yolu ile emeklilik işlemlerini başlatabilmektedir. Bunun için askerlik borçlanması gibi borçlanma yoluna gidilmesi gerekmektedir. Bu durumda prim ödemesi de yapılmalıdır.

EMEKLİLİK YAŞ EKSİĞİ

Prim gibi diğer bir kriter ise yaştır. Belirli bir yaşa girmeyen kişilerin bu yaşa girmeyi beklemekten başka bir çaresi yoktur.

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan emekli olmaya hak kazanan kişilerin emekli olmak için işlemlerini başlatması gerekmektedir. Bu sayede emekli olması mümkün kılınarak emekli maaşı bağlanmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılacak yazılı başvuru ile birlikte emeklilik işlemleri başlatılabilir.

Bu konuda internet üzerinden de işlemleriniz yapabilmeniz mümkündür. Bu sayede Sosyal Güvenlik Kurumu'na gitmenize gerek kalmadan da emeklilik işlemlerinizi başlatabilirsiniz. İşlemler genelde 1 ay içerisinde sonuçlandırılmaktadır. Başvuru sırasında belirtilen hesap üzerinden emeklilik maaşınız hesabınıza her ay düzenli olarak yatmaktadır. Bu sayede siz de emekli olarak, maaşınız ile yeni bir yaşama başlayabilirsiniz.

3600 GÜNE GÖRE EMEKLİ OLMA

3600 güne göre emekli olmak isteyen kişiler için en önemli kriter işe giriş tarihidir. 08.09.1999 önce SSK'lı olarak işe giren kişileri kapsayan bu durumdan sadece bu kriteri sağlayan kişiler yararlanabilmektedir. Bu nedenle işe giriş tarihinizi öğrenerek bu imkandan yararlanıp yararlanamayacağınızı öğrenebilirsiniz. Tüm bu bilgiler doğrultusunda emekli olabilmeniz için tüm şartları kolay bir şekilde öğrenerek emeklilik durumunuzu öğrenebilirsiniz. Emekli olmak için şartları taşıdığınızda ise belirtildiği gibi internet üzerinden başvuru yaparak emeklilik işlemlerinizin başlamasını sağlayabilirsiniz. Bu konuda internet üzerinden sunulan hizmetler size yardımcı olacaktır.

SSK (4A) BİRİMİ İÇİN EMEKLİLİK HESAPLAMASI

Eski adı ile SSK yeni düzenlenmiş haliyle 4A kurumuna bağlı olarak çalışan vatandaşların, emeklik hesaplaması yapmaları amacıyla düzenlenmiş bir uygulamadır. Fakat,bu kurum için emeklilik tarihinizi hesaplamaya başlamadan önce, prim, hizmet ve işe başlama tarihi bilgilerinizi öğrenmeniz gerekecektir. Çünkü, SSK (4A) biriminden emekli olabilmeniz için, sigortalı olarak çalıştığınız zaman diliminizi yani hizmet yılınızı doldurmanız şartı aranmaktadır. Bunların yanı sıra, emeklilik yaşınızı ve prim miktarınızı tamamlamanız da bu kurum için emeklilik hesaplamasında önemlidir.

Tüm bu anlatılanları tamamladıktan sonra SSK (4A) birimi için emeklilik hesaplamanızı şu şekilde yapabilirsiniz;

İlk olarak, http://uyg.sgk.gov.tr adresine giriş yapınız.

Daha sonra 4A Ne Zaman Emekli Olurum başlığı ile düzenlenmiş olan bir bölümün yer aldığı yeni bir sayfaya giriş yapınız.

Devamında bu sayfada yer alan;
Doğum tarihi,
İşe giriş tarihi,
İlk tescil tarihi ve,

Prim günleri bilgilerinizin istenildiği alanları doldurunuz.

BAĞKUR (4B) BİRİMİ İÇİN EMEKLİLİK HESAPLAMASI

Eski adı ile BAĞKUR yeni düzenlenmiş haliyle 4B kurumuna bağlı olarak çalışan vatandaşların, emeklik hesaplaması yapmaları amacıyla düzenlenmiş bir uygulamadır. BAĞKUR (4B) birimi için emeklilik hesaplamanızı şu şekilde yapabilirsiniz;

İlk olarak, http://uyg.sgk.gov.tr adresine giriş yapınız.

Daha sonra, 4B Ne Zaman Emekli Olurum başlığı ile düzenlenmiş olan bir bölümün yer aldığı yeni bir sayfaya giriş yapınız.

Devamında bu sayfada yer alan;
Emeklilik türü,
Cinsiyet,
Doğum tarihi,
Maluliyet durumu,
Maluliyet derecesi,
Eğer varsa erken yaşlanma durumu,
Eğer varsa bakıma muhtaç malül çocuğunuzun durumu, bilgilerinin istenildiği alanları doldurunuz.
Son olarak 'tamam' seçeneğine tıklayınız.

EMEKLİ SANDIĞI (4C) BİRİMİ İÇİN EMEKLİLİK HESAPLAMA

Eski adı ile Emekli Sandığı yeni düzenlenmiş haliyle 4C kurumuna bağlı olarak çalışan vatandaşların, emeklik hesaplaması yapmaları amacıyla düzenlenmiş bir uygulamadır. Diğer kurumlardan ayrı olarak, Emekli Sandığı kurumunda emeklilik durumu biraz daha farklıdır. Buna göre, emeklilik durumu için, kadınlarda 58 yaş ve erkeklerde ise 60 yaş sınırı aranmaktadır.

Emekli Sandığı (4C) birimi için emeklilik hesaplamanızı şu şekilde yapabilirsiniz;
İlk olarak
http://uyg.sgk.gov.tr
adresine giriş yapınız.
Daha sonra açılan yeni sayfada yer alan,
Doğum tarihi,
Cinsiyet,
Hizmet başlangıç ve bitiş tarihi bilgilerinin istenildiği alanları göreceksiniz.
Devamında bu bölümleri doldurunuz ve ardından işleminizi tamamlayınız.
Erken Emeklilik

Malulen emeklilik ve erken emeklilik yani diğer adı ile vergi indirim hakkı ile emeklilik şeklinde iki gruba ayrılmış olan erken emeklilik durumu, istisnai bazı durumlarda geçerlidir. Şimdi yazımıza ilk olarak malulen emeklilik durumunu anlatarak devam edelim.

Bu durumda, malulen emekli olabilmek için, bazı şartları sağlamak gerekmektedir. Bu şartlar;

1) En az 10 yıl süre ile sigortalı olarak çalışıyor olmak.
2) Asgari 1800 gün prim ödemiş olmak ya da %60 veya üzerinde çalışma gücünü kaybetmiş olmak.
Bu şartları sağlayan bireyler, malulen erken emekli olmak durumunda olurlar.

Vergi indirim hakkı ile erken emeklilik ®Çalışmaları hayatları devam eden, engelli ya da engelsiz kişilerin, yine kendilerinin vergi indirim hakkı kazanmaları ile gelişen erken emeklilik durumudur. İşte kişilerin bu yol ile emekli olma hakkı kazanmalarına vergi indirim hakkı ile erken emeklilik durumu denilmektedir.

Vergi indirim hakkı ile erken emeklilik durumunda dikkat edilmesi gereken nokta; çalışma hayatına engelsiz olarak başlamış olan bir birey, eğer malulen emekli olamıyor ise, dilerse vergi indirim hakkı ile erken emekli olabilme imkanı vardır. Bundan ayrı olarak, bir kişinin rapor oranı %59 ya da %59 oranından daha fazla ise, bu kişi yine vergi indirim hakkı ile erken emekli olabilmektedir.

Diğer yandan, 31.10.2008 tarihinde yürürlüğe girmiş olan bir kanuna göre; iş hayatına başlamış olan ve SSK birimine bağlı olarak çalışmakta olan engelli vatandaşlar da vergi indirim hakkı kazanıp erken emekliye ayrılabilirler.

4A NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

4A için “Ne Zaman Emekli Olurum?" uygulaması SSK kapsamında değerlendirilen vatandaşlarımızın emekli olacakları tarihe yakın bir bilgi almaları için hazırlanmış bir uygulama olan “Ne Zaman Emekli Olurum?" uygulaması sadece bilgilendirme amaçlıdır.

“Ne Zaman Emekli Olurum?" uygulaması SGK tarafından hazırlanan bir uygulama olup, kişilere emeklilik tarihleri konusunda aydınlatıcı bir bilgi verme amacındadır. Peki, “Ne Zaman Emekli Olurum?" uygulaması nasıl kullanılır?

Öncelikle ayrıntılı bir bilgi edinmeniz için hazırlanmış linkleri tıklayınız. Açılan bilgiler eşliğinde yönlendirmeleri takip ederseniz, “Ne Zaman Emekli Olurum?" uygulamasına erişebilir ve normal ya da erken emeklilik gibi konularda bilgi alabilirsiniz. Yine de sizlere nasıl yapılacağını anlatalım.

İlk olarak “Ne Zaman Emekli Olurum" uygulamasına sizden istenen bilgileri doğru ve eksiksiz bir biçimde girmelisiniz. Erken emeklilik hesaplamalarınızın emekliliğe olan etkilerini de bu “Ne Zaman Emekli Olurum?" uygulamasıyla görebilirsiniz. “Ne Zaman Emekli Olurum" uygulamasında ilk olarak cinsiyetinizi, doğum tarihinizi, hizmete başlama tarihinizi giriniz.

“Ne Zaman Emekli Olurum?" uygulamasında daha sonra özel durumlarınız varsa işaretleyiniz. Bu özel durumlar erken emeklilik hesaplamalarınız için kullanılacaktır. Kalan bilgilerinizi doldurmak zorunda değilsiniz. Ne kadar doğru ve eksiksiz bilgi girerseniz, o kadar gerçeğe yakın cevaplar alırsınız, özel durumlarınızı belirtmeniz ise erken emeklilik konusunda sizi en azından fikir sahibi yapacaktır. “Ne Zaman Emekli Olurum?"uygulamasının sonuç verebilmesi için bir de “Sorgula" butonuna tıklamanız gereklidir. Cevap alabilmeniz için bilgilerinizi dikkatli bir şekilde doldurmuş olmanız çok önem arz ediyor.


Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR