BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 34,93
ALTIN 2.444,76
İŞÇİ

4 C'li personele Bakan Soylu'dan müjde!

4C'liler için KPDK toplantısından ne tür kararlar çıktı? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, başkanlık ettiği KPDK toplantısının ardından 4C'lileri sevindirecek gelişmeleri aktardı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun başkanlığında gerçekleşen Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) Kasım ayı toplantısında 4/C'li personelle ilgili konular masaya yatırıldı.

Toplantıda 4C'li personellerle ilgili kritik açıklamalar yapan Bakan Soylu, 4C'lilerle ilgili çalışmalara başlandığını belirtterek, son toplu sözleşmede oransal artışın yanında sosyal haklarla ilgili taleplerin de görüşüldüğünü, bunlardan bazılarının sonuçlandırılmasının daha sonraya bırakıldığını, bunlar arasında yer alan 4/C'li personelle ilgili çalışmalara başlandığını belirtti.

SOYLU'DAN "4C'Lİ PERSONEL İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI" AÇIKLAMASI

Son toplu sözleşmede oransal artışın yanında sosyal haklarla ilgili taleplerin de görüşüldüğünü, bunlardan bazılarının sonuçlandırılmasının daha sonraya bırakıldığını aktaran Soylu, bunlar arasında yer alan 4/C'li personelle ilgili çalışma, cuma namazı izni, fiili hizmet süresi ve KİT'lerde yıllık izinlerin devriyle ilgili çalışmalara başlandığını bildirdi.

 

4C'LİLER İÇİN KRİTİK GÖRÜŞ: 4-A'LI OLARAK KADROYA GEÇİRİLSİNLER!

KPDK toplantısında konuşan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, 4-C’lilerin 4-B’li sözleşmeli statüye geçirilmesi konusundaki görüşüne karşı çıkarak, “4/C’lilerin 4-B’li statüye geçirilmesi değil, talebimiz 4-A’lı olarak kadroya geçirilmesidir. Sonuçta bizim bütün sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi isteğimiz ve mücadelemiz sürerken bir grubun sözleşmeli statüye alınmasını kabul etmemiz mümkün değildir. 4-C meselesi artık gündemden düşmeli, bu insanlara kadroları verilmelidir. Hekim dışı sağlık personeli, vekaleten çalışanlar, üniversiteli işçilerin beklentileri çözülmelidir. Fazla çalışma ücretleri evlere şenlik. Geçen yıl yapılan zam 10 kuruş, zam diye takdim etmek bile yanlış” dedi.

Toplantıda konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’da,  4C'liler için şu ifadeleri kullandı:

“Kamu personel sisteminde genel istihdam şeklinin kadrolu ve güvenceli "memur" statüsü olması gerektiği konusundaki genel yaklaşımdan hareketle 4/C ve 4/B statüsünde istihdam edilen kamu görevlilerinin memur statüsüne geçirilmesi ısrarlı talep ve teklifimizdir. Yakın dönemde, sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi yönünde iki kez yasal düzenleme yapılmış olmasına rağmen söz konusu düzenlemede 4/C'li personele kapsamda yer verilmediği gibi bu düzenlemelerden sonra sözleşmeli personel istihdam edilmesi yoluna gidilmiştir.

Diğer taraftan, kamu kurum ve kuruluşlarında, yürüttükleri görevler ve sundukları hizmetler itibariyle memur kadrosuna ait işleri gören yükseköğretim mezunu kamu işçileri de bulunmaktadır.

Bütün bu hususlar yanında geçmiş dönem KPDK kararlarında ve 3. Dönem Toplu Sözleşme metninde yer verilen kararlar ve hüküm gözetilerek, kamu personel sisteminin kadrolu istihdam temeline oturtulması ve güvenceli istihdamın esas olması perspektifiyle 4/C'li personelin, 4/B'li personelin ve (KİT'ler dahil) kamu kurum ve kuruluşları ile yerel yönetim birimlerinin işçi pozisyonlarında görev alan yukarıda belirtilen çerçevedeki işçilerin memur statüsüne geçirilmesi noktasında ivedilikle düzenleme yapılması gerekmektedir” 

 Memurların hayatını değiştirecek yeniliklerin bazıları şöyle: 

* Kamu görevlilerinin grev ve siyaset hakkına ilişkin yasaklara son verilsin. 

* Disiplin cezalarının affına ilişkin yasal düzenleme yapılsın. 

* Fiili hizmet zammından (yıpranma tazminatından) yararlanan kamu görevlilerinin kapsamı genişletilsin. Toplu sözleşmede fiili hizmet zammı kapsamında yer alacak kamu görevlilerinin belirlenmesi amacıyla bilim kurulu oluşturulması yönünde uzlaşma sağlandı. 9 adet ön komisyon oluşturuldu. Sağlık çalışanları, belediyelerde itfaiye ve zabıta personeli vb. kadro ve unvanlar başta olmak üzere yürütülecek çalışmalar kapsamında kamu görevlilerinin fiili hizmet zammı konusundaki beklentilerini karşılayacak önerilerimize göre düzenleme yapılsın. 

* Yardımcı hizmetler sınıfı ek göstergeden yararlansın ve ek gösterge oranları artırılsın. 

Yıllık izinler iş günü esasına göre düzenlensin. 

* İşçilikte geçen süreler kazanılmış hak aylığında değerlendirilsin. 

*Kılık Kıyafet Yönetmeliği'nde değişiklik yapılsın, yasaklar kaldırılsın. 

4C'li personel, 4B'li personel ve memur kadrosuna ait işleri gören yüksek öğretim mezunu işçiler kadroya geçirilsin. 

* Kadro derece ve kademe sınırlaması kaldırılsın. 

* Kadroya geçirilen sözleşmeli personele yönelik 5 yıllık kurumlar arası nakil yasağı kaldırılsın. 

* 793 lira doğum yardımı ödeneği verilsin. Kreş hizmeti sunulamayan işyerlerinde görev yapan kamu görevlilerine kreş yardımı ödeneği verilsin. Evlenme yardımı ödeneği hayatın gerçeklerine uygun olarak verilsin. 

Cuma namazı vaktini de kapsayacak şekilde öğlen dinlenme sürelerinin artırılmasına ilişkin yönetsel düzenleme hazırlıklarının, en geç 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek şekilde sonuçlandırılması. 

SOYLU KPDK TOPLANTILARININ ÖNEMİNİ ANLATTI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, KPDK toplantılarının kamu çalışanlarının ve çalışma hayatının sorunlarının çözülmesi bakımından son derece önemli olduğunu belirterek, “Kasım ayı KPDK toplantımızın hayırlı olmasını diliyorum. Bu masa yıllardır yapılan reformların hayata geçmesini sağlaması bakımından son derece önemlidir. Ortak akıl çerçevesinde ülkemiz insanlarının rahatı ve refahını arzu ediyoruz. Bakanlık görevim boyunca çalışma hayatında reformlar yapmak adına gayret sarf edeceğim. Bu masada ortak akıl etrafında güzel çalışmalara imza atacağımıza inancım sonsuzdur. KPDK toplantımızın tüm paydaşlarımıza ve tüm ülkenize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.  

Yorumlar 3 Yorum
ÇOK OKUNANLAR