BIST 9.125
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,57
EMEKLİ

2016 Emekli promosyonunda son durum ne?

Emeklilerin promosyonunda son durum ne? Emekliler promosyonu ne zaman alacak? İşte ayrıntılar...

Emekliler ne zaman promosyon alacaklarını merak ediyor. Emeklilerin promosyonu ile ilgili Çalışma Bakanlığı ve bankalar arasında pazarlıklar sürüyor. Peki emekli promosyonunda son durum ne? İşte emekli promosyonu hakkında ayrıntılar...

Kurban bayramının yaklaşması ile birlikte zam konusu tekrar gündeme geldi ve emekliye bayram ikramiyesi 2016 yılında olacak mı emekliler tarafından merak ediliyor. Bakanlardan bu yönde bir açıklama gelmese de bekleyiş sürüyor. Bu yıl kaldırılan kesintiler ve yapılan seyyanen zamlardan sonra emekliler oldukça sevinmiş bayram için de beklemeye başlamıştı. 

Emekli olup halen Bağ-Kur kapsamında çalışmaya devam edenlerin maaşından yapılan yüzde 10'luk Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesintisi 10 Şubat itibariyle kaldırılırken, bu ekstra zam maaşlara yansımaya başladı.

Maaşlarını zamlı alan emekliler için yakın zamanda emekliye promosyon uygulamasının da başlaması bekleniyor. Kurban Bayramı Eylül Ayı'nda olduğundan henüz emekliye bayram ikramiyesi var mı sorusuna yanıt verilmedi. Birçok emekli kurbanlık almak için verilecek ikramiye müjdesini bekliyor. 

EMEKLİYE BAYRAM İKRAMİYESİ 2016 YILINDA VAR MI?

Uzun süredir promosyon uygulamasının hayata geçmesini bekleyen emeklileri bayram telaşı sardı. Temmuz Ayı'nda verilmesi beklenen promosyonun çalışmalarının uzaması ile ödemeler yapılamamıştı. Bu yüzden birçok kişi promosyon hakkında emekliye bayram ikramiyesi 2016 yılında var mı sorusunun yanıtını merak ediyor. Türk Emekli-Sen Genel Başkanı Osman Özdemir "Hükümet her sıkıştığında basında ‘emeklilere müjde' başlıklı haberler yapıyor, ama her seferinde emeklilerimizin boynu bükük, elleri ve cepleri boş kalıyor. Emeklilerimizin hakkı olan promosyon ödemelerinin daha fazla sürüncemede bırakılmasının hiçbir mantıklı açıklaması yoktur. Milyonlarca vatandaşımızın umutlarıyla oynamaya kimsenin hakkı yoktur. Biz bu Kurban Bayramı öncesinde promosyonların ödenmesini bekliyor ve istiyoruz. Yetkililerin artık kaçacak yeri, sığınacak mazereti kalmamıştır." dedi.Şimdilerde ise birçok emekli emekliye promosyon kurban bayramında verilecek mi sorusunun yanıtını bekliyor.

EMEKLİ PROMOSYONU NE ZAMAN VERİLECEK?

Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu emekliye promosyon ne zaman verilecek soruları üzerine 2016 yılı için bankalarla pazarlık yapacaklarını söyledi, "Özel bir bankayla 4-5 aylık bir anlaşma yapıldı. Bu beklentileri ne derece karşılayacak ona bakacağız. Bankalar Birliği ile toplantılar yaptık. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bankalarla görüşmelere başladı. Kıran kırana bir pazarlık olacak diye düşünüyorum. Bu süreçten inşallah emeklilerimiz istifade eder." dedi. Soruları yanıtlayan bakan emeklilerin mevcut olan haklarının da menfaatlerine uygunluğu göz önüne alınarak bankalarla işbirliği imzalarının atıldığını söyledi.

Soylu'nun sözlerinden sonra emekliye promosyon ne zaman ödenecek sorusunun gündeme getirildi. Fakat henüz belirlenen kesin bir tarih yok. Hem görsel hem de yazılı basında yer alan haberlerden dolayı bakan, kamu ve özel banka yöneticileri ile görüştüklerini ve böyle bir promosyon talep ettiklerini ifade etti. “Promosyonlar, emeklilerin 13. maaşı gibi olmalıdır. Çünkü bankalar maaş ödemelerinden muazzam kar elde etmektedirler. Promosyon ise bankaların bu kazancın cüzi bir kısmını, maaş sahibine vermeyi kabul etmeleridir. Yani her emekli promosyonu 13. maaş olarak almalıdır. Henüz çok erken olmakla birlikte sayın bakanın böylesi bir açıklama yapmış olmasını olumlu buluyoruz. Umarız bunun gereği bir an önce yapılır ve milyonlarca emekli bir kez daha hayal kırıklığı yaşayamaz. Kuşku yok ki, bu günkü aşamayı yıllardır verdiğimiz mücadelenin haklılığını göstermesi bakımından oldukça önemsiyoruz." dedi.

EMEKLİYE PROMOSYON KURBAN BAYRAMINDA VERİLECEK Mİ?

Emekliye promosyon kurban bayramından verilecek mi soruları birçok kişi tarafından merak edilmeye başlandı. Emekliye promosyon ile ilgili Bakan Soylu yeni bir açıklama yaptı. Özel bankalardan da teklif aldıklarını belirten Soylu ilk teklifin 500 lira olduğunu bildirdi. Maaşa göre 4 ayrı kademeli olacağı belirtilen promosyon 3 yıllığına "0-500, 500-bin, bin-2 bin lira arası ve 2 bin lira üstü alanlar" olarak kademelendiriliyor. Bakan Soylu PTT, özel, katılım ve kamu bankaları ile görüştüklerini belirtti ve bu uygulamanın tüm emeklileri kapsayacak şekilde düzenlendiğini ifade etti. Başbakan onay verdiği takdir de promosyon uygulaması da başlayacak fakat henüz kesin bir tarih açıklaması yapılmadı. 

EMEKLİYE BAYRAM İKRAMİYESİ VAR MI?

Promosyon hakkında bilgilerin kesinleşmesinin ardından emekliye bayram ikramiyesi var mı sorusuna yanıt aranıyor. Konuya ilişkin hükümet memur emeklilerini de ilgilendiren tasarıyı Meclis'e sundu. Memurların emekli ikramiyesinde hizmet süresi hesabındaki 30 senelik üst sınırdan ötürü hak kaybı yaşayanlar için yeni fırsatlar düzenleniyor. Emekliler için ise yasa yürürlüğe girdikten sonraki bir yıl içinde başvuru yapılıyor. Yakınlarına ya da memur emeklisi olanlara da 7.500 TL'ye kadar olan ödemeler üç ay içerisinde yapılabilicek.

EMEKLİYE PROMOSYON TOPLU MU ÖDENECEK?

Emekliye promosyon çalışmaları uzun süredir devam ediyor. Darbe olaylarının ardından askıya alınan görüşmeler tekrar başladı. Promosyonun toplu halde verileceği söylenirken anlaşmaların ise 3 yıllık yapılacağı söyleniyor. Bakanlık kaynakları "3 yıl süreyle bir emeklinin maaşının aynı banka tarafından ödenmesindeki taban fiyatı belirlemeye çalışıyoruz. Bankalar kıyasıya rekabet etse de bizim amacımız emeklinin 1 lira daha fazla promosyon alabilmesi için pazarlık sürecini yönetmek. Bunun için asgari bir rakamı belirleyip üzerindekini bankaların kendi arasındaki rekabetine bırakmak." şeklinde açıklandı. Emekliye promosyon da artık sona gelinmesi ile birlikte birçok kişi verilecek mi sorusunun yanıtını merak ediyor. Uygulama için çalışmalar tamamlandı ve Başbakan Binali Yıldırım'ın onay vermesi bekleniyor.  Birçok kamu ve özel bankadan alınan teklif sonrasında uygulama Başbakan'a sunulacak ve onay verirse bankalardan son teklifler alınacak, promosyon verilecek. Kademeli sisteme göre verilecek olan promosyonda özel bankalar kamu ve PTT'ye göre daha yüksek bir miktar söyledi. Bu yüzden tutarın 650- 700 liraya kadar yükselebileceği de belirtiliyor. 

EMEKLİ MAAŞI VEFATI HALİNDE NE OLACAK?

Eğer yeni bir sisteme geçilirse çalışan ya da çalışabilecek olan emeklilere biraz daha düşük zamlar gelebileceği belirtiliyor. Bunun yanı sıra emekli maaşı alan kişi vefat ederse yüksek maaş varislere kalmayabilir ve asıl maaşı almaya devam edebilirler.

EMEKLİYE ZAM 2017'DE DE OLACAK

Emekliye zam enflasyona göre verildi ve bu zamlar 6 aylık baz alınarak belirlendi. Memurlar emeklileri için ise 2017 yılında Temmuz Ayı'nda %4, Ocak Ayı'nda %3 zam yapıldı. Yirmi beş yıldan emekli olan mühendis ve mimarların maaşı ise yaklaşık olarak 2.426 liradan 2.548 liraya çıkacak. Eğer enflasyonda farklılık olursa bu maaşlara da yansıyacak.

Yorumlar 3 Yorum
ÇOK OKUNANLAR