BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
MEMUR

2016 Doğum izni ne kadar?

Doğum izni süresi ne kadar, doğum izni hesaplama işlemi nasıl yapılır? Doğum izni ile ilgili ayrıntılı bilgi memurhaber.com'da.

Doğum izni nasıl kullanılır? Doğum izni süresi ve doğum izni hesaplaması nasıl yapılır? Doğum izni ile ilgili ayrıntılı bilgi haberimizde.

Artık kadınlar sekiz haftası doğumdan önce ve sekiz haftası doğumdan sonra olmak üzere 16 hafta gibi uzun bir süre doğum izni kullanabiliyorlar. Torba yasa ile daha kapsamlı hale gelen doğum izni süresi annelerin çocukları ile daha çok ilgilenmesine de olanak sağlıyor. Çalışırken bir yandan da çocuklarına nasıl bakacaklarını düşünen anneler için devlet yaptığı yasal düzenlemeyi hayata geçirdi.

İsterseniz doktor raporu ile doğuma 3 hafta kalana kadar çalışabilir, dilerseniz kalan izinlerinizi de doğum sonrasına aktarabilirsiniz. Çalışan anneler için büyük kolaylık sağlayan doğum izni yenilenince anneler çocuklarıyla daha çok vakit geçirebilir oldu. Kadınlar için doğum yaptıktan sonrası da oldukça önemli.

DOĞUM İZNİ 2016 YILI DÜZENLEMESİ

Doğum izni 2016 yılında yeniden düzenlendi ve çalışan kadınların işlerinden geri kalmamaları ve doğum izni parası alabilmeleri için doğum izni başvurusu da düzenlemenin içinde yer alıyor. Anneler artık bu uygulama ile çocuklarıyla daha çok vakit geçirecek ve sosyal haklardan da faydalanabilecek. Ayrıca evlat edinen memurlara da bu yasa ile büyük kolaylıklar sağlanmış oldu ve onlar da bu izinden yararlanabilecek.

Annelerin en çok merak ettiği konulardan biri ise doğum izni kaç gün sorusunun yanıtı oldu. Plan Bütçe Komisyonu tarafından kabul edilen yasa da doğum nedeniyle sosyal yardımları ve mali durumları değişen anneler için bir çok yenilik yaptı. Ocak Ayı'nda Meclis'ten geçen bu yasa için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı konuya ilişkin detaylı bilgileri Resmi Gazete'de yayınladı ve bu yüzden bir çok kişi izin ile ilgili bilgi almak istiyor. 

DOĞUM İZNİ BAŞVURUSU NE KADAR VE KAÇ GÜN?

Doğum izni parası hem devletin aileye hediye olarak hem de çocuklarına güzel bir gelecek sağlamak adına verdiği paradır. Almak için şartlar ise şöyle; ilk olarak resmi kurumlara başvurmanız gerekiyor Vatandaşlar Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri'ne giderek ya da ücretsiz (Sosyal Yardım Hattı 144) veya (183) numaralı telefonları arayarak da doğum izni başvurusu yapabilir.

Doğum öncesinde de yerine getirilmesi gereken bazı prosedürler var doğum izninin başladığı tarihte sigortanın sona ermiş olmaması gerekiyor o süre zarfında iş yerinde çalışılmamış olma durumunun belgelerle ispatlanması gerekiyor. Yani doksan gün kısa vadeli sigorta priminin ödenmiş olması gerekmekte. Eğer kamu da çalışıyorsanız iş yerinize başvuru yapmanız mümkün.

Doğum izni hesaplama işlemi çocuk sayısına göre yapılıyor. Doğum ücreti ilk, ikinci, ve üçüncü çocuk olmaz üzere toplamda üç kez veriliyor. Doğum parası ne kadar sorusunun cevabı ise şöyle: 1. çocuk için 300 TL, 2. çocuk için 400 TL, 3. çocuk için ise 600 TL olarak belirlenmiş durumda. Doğum gerçekleştikten sonra da doktorunuzdan doğum raporu alınması gerekmekte. Gurbetçi vatandaşlar bu parayı almak için ise İl Müdürlükleri, Büyükelçilikler, Sosyal Hizmet Merkezleri, Konsolosluklar'a başvurması gerekiyor.

DOĞUM İZNİ 2016 YILINDA ANNELERE DESTEK OLDU

Anneler için oldukça önemli olan doğum izni sadece çalışan anneler için değil çocuk ilköğretim çağına gelip de okula başladığı tarihe kadar kullanılabilmesinin yanı sıra evlat edinilen çocuklar için memurlara da izin verilmesini sağlıyor. Doğum izni ile annelere büyük kolaylık sağladı. Çalışan kadınları sevindiren haber doğum izni kaç gün sorularının sorulmasına neden oldu. Eylem planı çerçevesince yapılan yeniliklerle birlikte değişen koşullar Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından kabul edildi.

Anneler artık doğum izni ile çocuklarıyla daha çok vakit geçirip sosyal haklardan da faydalanabilecek. Örneğin bir çocuğu evlat edinen memur baba ve anne ilkokula başlanılan süreyi takiben normal çalışma süresinin yarısı kadar çalışabiliyor. Doğum izni ile annelerin yarı zamanlı çalışmaların da, mali hakların ödemelerinin de yarısı yapılacak. Sigorta primine göre esas aylık kazanç ya da emekli aylık tutarının yarısı üzerinden sigorta primi veya emekli aylık tutarı ödenecek. Fakat bunlar gss primi sigortalı ve işveren yükümlülüğünde değişiklik yapılmadan sigorta primine esas aylık kazanç ya da emekli keseneğine esas aylık tutarının tamamı üzerinden ödemesi yapılacak.

DOĞUM İZNİ KAÇ HAFTA OLDU?

Yenilenen uygulamalarda doğum parası ile birlikte doğum izni de geldi. Çalışan ve doğum yapan memur anneler için çalışma koşulları yeniden düzenlendi. Doğum izni kaç gün sorusu da bu yüzden merak ediliyordu. Doğum yapan anneler, ilk çocukta iki, ikinci çocukta dördüncü, üçüncü çocukta altı ay olmak üzere yarım çalışma ödeneği de verilecek. Eğer isterlerse çocuğu ilkokula başlayana kadar yani beş yaşına kadar kısmi olarak çalışabilecek.

Çalışan annenler maaşının yarısını iş yerinden, yarısını da İş-kur'dan alacak. Doğum izni süresi kamu görevlileri ve memurlar için altı ay süre olarak kullanabilecek.Analık izni ve yarı zamanlı çalışma sonrasında çocuğun mecburi ilköğretim çağına gelmesine kadar ebeveynlerden birinin, İş Kanunu'nda düzenlenmiş olan kısmi süreli çalışma hakkı talepleri karşılanacak. Bu durum iş sözleşmesinin feshinde geçerli sebep oluşturmayacak. Eşi çalışmayan ebeveynler düzenlemeden yararlanamayacak. Kısmi süreli çalışmaya başlayan işçi aynı çocuk için bir daha bu haktan faydalanmamak üzere tam zamanlı çalışmaya dönebilecek.

MEMUR İÇİN DOĞUM İZNİ NE KADAR?

Doğum izni kaç hafta diye merak edenler için sadece beş gün ile sınırlı olmadığını belirtebiliriz, anneler dışında babalar da beş gün doğum izni kullanabilecek. Memur-Sen Manisa İl Temsilcisi Mehmet Emin Sofuoğlu konuya ilişkin şunları söyledi: "Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinen memur çocuğun teslim edildiği tarihten itibaren 8 hafta izin kullanılabilecek. Ayrıca bunlara istekleri üzerine 24 aya kadar aylıksız izin verilecek. Doğum yapan memur doğum sonrası analık izin süresi sonunda yarım gün çalışabilecek. Bu sayede Memur-Sen olarak gündeme taşıdığımız taleplerimizden biri daha hayata geçecek." dedi. Eğer ikiz çocuk bekleniyorsa doğum sonrası için 10 hafta toplamda 18 hafta veriliyor. Kadınlar doğumdan önce isterse 37. haftaya kadar çalışabiliyor. Ayrıca işveren hamilelik boyunca doktor izni de vermek zorundadır.

DOĞUM İZNİ SÜRESİ 2016 YILINDA DEĞİŞTİ

Açıklanan mevzuatta ise şunlar duyuruldu: "Kadın memura; doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı hafta süreyle analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur, isteği hâlinde doğumdan önceki üç haftaya kadar kurumunda çalışabilir. Bu durumda, doğum öncesinde bu rapora dayanarak fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenir. Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir. (Ek cümle: 29/1/2016- 6663/6 md.)

Doğum öncesi analık izninin başlaması gereken tarihten önce gerçekleşen doğumlarda ise doğum tarihi ile analık izninin başlaması gereken tarih arasındaki süre doğum sonrası analık iznine ilave edilir. Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü hâlinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir. (Ek cümleler: 29/1/2016-6663/6 md.) Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi hâlinde memur olan eşlerine, çocuğun teslim edildiği tarihten itibaren sekiz hafta süre ile izin verilir. Bu izin evlatlık kararı verilmeden önce çocuğun fiilen teslim edildiği durumlarda da uygulanır. B) Memura, eşinin doğum yapması hâlinde, isteği üzerine on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hâllerinde isteği üzerine yedi gün izin verilir." denildi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR