BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
GÜNCEL

2015 Hac kurası sonuçları açıklandı!

Diyanet İşleri Başkanığı 2015 Hac kurası sonuçları açıklanıyor. Bu sene Türkiye'den 59 bin vatandaş hacca gidecek. 2015 yılı Hac kuralarını memurhaber.com'da sorgulayabilirsiniz.

2015 yılı hac kura sonuçları bugün diyanet.gov.tr adresinde açıklandı. Hacı adayları hac kura sonuçlarını T.C numaraları ile sorgulatabilecekler. Kura sonuçlarını öğrenen adayların sonuçları ile birlikte il müftülüğüne gitmesi gerekiyor.


2015 yılı hac kura sonuçları bugün (perşembe) bilgisayar ortamında Ankara'da çekilecek. Hac kura sonucu sorgulama ekranı ise saat 21.00'dan sonra erişime açılacak. Bu yıl Türkiye'den 55 bin 540 vatandaş hacca gidecek.

2015 HAC KURA SONUÇ SORGULAMA

BU SENE BİR İLK UYGULANACAK

2015 yılı hac kurası bugün saat 11:00'den sonra Ankara'da bilgisayar ortamında çekilecek ve sonuçlar aynı gün saat: 21.00'dan itibaren http://hac.diyanet.gov.tr/adresinden TC kimlik numarasıyla sorgulanabilecek. 2007 yılından beri aralıksız kayıt yaptırıp kurasız hacca gidecekler ile 2008 yılı ve sonrasında ön kayıtlı olanlar için çekilecek kura sonucu hacca gitmeye hak kazanacakların kesin kayıtları 16-27 Mart 2015 tarihleri arasında il müftülüklerinde yapılacak. Kesin kayıt yaptıracakların kontenjan belgeleri 2007 yılından kalanlar öncelikli olmak üzere, kura sonucunda yapılacak sıralamaya göre (internetteki sorguda yayınlanacak olan sıraya riayet edilerek) il müftülüklerince verilecek.

Diyanet'in kura sonuç sorgulama ekranı saat 21.00'da aktif olacaktır.

Hacı adaylarının durumlarını internetten sorgulayarak tespit ettikleri sıralarına göre il müftülüklerine müracaat etmeleri gerekiyor. Bu yıl kesinlikle il müftülüğü önünde kendiliğinden sıra oluşturulmayacak. Adaylar, 16-27 Mart 2015 tarihleri arasında müftülükteki sıra numarası takip edilerek ve isim okunarak içeriye alınacak. Kontenjan belgelerini bizzat hacı adayının kendisi alacak, başka birine kesinlikle verilmeyecek. Hacı adayları kontenjan belgesini almaya gelirken beraberinde internetten kura sorgulama belgesini ve nüfus cüzdanının aslını getirecek.

55 BİN VATANDAŞ HACCA GİDECEK

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Hac kontenjanları, 1987 yılında Ürdün'ün başkenti Amman'da yapılan "İslam Ülkeleri Dış İşleri Bakanları Toplantısı'nda alınan karara dayanıyor. Burada alınan karar gereği her ülkenin nüfusunun binde biri oranında kontenjan verilerek hac kontenjanları tespit ediliyor. Ancak Kabe'nin çevresini genişletme çalışmaları sebebiyle geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Suudi Arabistan makamlarıyla imzalan protokol gereği yüzde 20'lik bir kontenjan kısıtlamasına gidildi. Buna göre bu yıl ülkemizden 55 bin 540 vatandaş hacca gidebilecek. Kesin kayıt hakkı elde ettiği halde heyet raporuyla sağlık durumlarının elverişli olmadığını beyan edenler için bir kolaylık getirildi. Bu durumda olan hacı adayları, istedikleri bir kişiye noterden vekalet vererek hac vazifesini vekalet yoluyla yerine getirebilecek. Hacca gidecek vatandaşlara farklı hizmet seçenekleri sunabilmek amacıyla Mekke ve Medine'deki bina ve otellerin fizik yapıları ve Harem'e olan mesafeleri dikkate alınarak hac konaklama türleri de belirlendi. Buna göre hacılara normal, müstakil ve otel konaklama türlerinde hizmet verilecek. Bu yıl hacca gitmeye hak kazananlar, belirlenen konaklama tipine göre farklı ücretlendirmeye tabi olacaklar. Buna göre "normal konaklama" seçeneğini tercih edenler 3 bin 600 dolar, "müstakil konaklama"yı tercih edenler 5 bin dolar ödeyecekler. Otel tipi konaklama tercih edenler ise 6 bin 900 dolar ile 9 bin 900 dolar arasında değişen hizmet bedelini ödeyecekler" denildi.

DİYANET'TEN HACI ADAYLARINA ÖNEMLİ AÇIKLAMA

"Suudi Arabistan'daki bütün ücretlendirme ve kiralamalar dolar kuru üzerinden yapılıyor. Bu nedenle Bakanlıklar arası Hac ve Umre Kurulu, 2014 yılı kasım ayında aldığı kararla Hac ve Umre hizmetleri için alınan ücreti dolar kuru olarak değiştirildi. 5 ay önce yapılan söz konusu değişikliğin son dönemdeki dolar kurunda yaşanan yükselmeyle bir ilgisi bulunmuyor. Diyanet İşleri Başkanlığı bütün hizmetlerini ticari bir kaygı gözetmeden yerine getiriyor. Yurt dışından hacca gitmek isteyenlerin hac başvuruları Din Hizmetleri Müşavirlik ve Ataşeliklerinden yapılıyor. Bu başvurular neticesinde her yıl yaklaşık 8 bin kişi yurt dışından hacca gitme imkanı buluyor. Bu yıl da aynı sayıda kişinin kutsal topraklara gitmesi bekleniyor."

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR