BIST 9.550
DOLAR 32,49
EURO 34,59
ALTIN 2.492,31
İŞÇİ

2013 şubat eş durumu tayini haberleri yalan mı?

Şubat eş durumu ile ilgili haberler 17 Ocak 2013... Şubat'ta eş durumu ataması var mı? Şubat'ta atamaya bekleyen öğretmelerin yüzü ne zaman gülecek..

Türkiye'de öğretmen olmanın zorluklarını ve öğretmenliğin temel ilkelerini mercek altına alan Oktay Aydın Şubat'ta atama bekleyen öğretmenleri uyarıyor...

ATAMA BEKLEYEN ÖĞRETMEN ADAYLARI DİKKAT!

Tüm bunların yanında hem insani hem sosyolojik hem finansal ve ekonomik boyutları olan çok somut, çok göz önünde ve acil çözüm bekleyen temel bir sorunumuz daha var: “Atanamayan, atanmayan ya da başka bir deyişle atama bekleyen öğretmen adayları”.

Üniversiteye kadar olan eğitim düzlemimizde, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisede, 50 bine yakın okulda, 1 milyona yakın öğretmen görev yapıyor. MEB’in projeksiyonuna göre, 4-5 yıllık hedefte,  uygar eğitim düzeylerine tam anlamıyla ulaşmak için 150-200 bin arasında daha öğretmen gereksinimi olduğu görülüyor. Her yıl eğitim fakültelerinde 50 bine yakın, diğer fakülte mezunu olup da “formasyon” alan 25 bini de kattığımızda, toplamda 75 bine yakın yeni öğretmen adayımız mezun oluyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB’in) bütçe ve ulusal politikalar sonucu her yıl atadığı öğretmen sayısı ise 50 binler civarında. Ülkemizde eğitim %97 devlet ağırlıklı olduğu için, özel sektörde, çalışan öğretmen sayısı da, her yıl gereken yeni öğretmen sayısı da yok sayılabilecek kadar kısıtlı.

Hal böyle olunca, işte sorun da tam bu noktada ortaya çıkıyor. Her yıl öğretmen adayı olarak mezun olanlardan üçte ikisi ancak atanabiliyorken, 25 bin civarında aday atanamıyor ve atanamayan, işsiz üniversite mezunları, işsiz öğretmenler safına katılıyor. Son 20 yılda bu durumun yarattığı stok tablo ise daha vahim. Her yıl soruna yumağına eklenen 25 binin öncesinde 250 bini aşkın atanamayan birikmiş bir öğretmen sayısı da var.

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR