BIST 9.525
DOLAR 32,62
EURO 34,78
ALTIN 2.505,94
ÖĞRETMEN

2013 matematik dersinin yeni içeriği

MEB son günlerde ard arda yeni uygulamalar başlatıyor. MEB'in müfredatı güncelleştirdiği belirten Nabi Avcı, türev ve integral dersini sadece isteyen öğrencilerin alacağını belirtti.

 Müfredat sadeleştirildi. Yeni dönemde konular animasyonla anlatılacak. Yabancı dilde konuşmaya ağırlık verilecek. ‘Türev’ ve ‘integral’ seçmeli olacak.

Milli Eğitim Bakanlığı, ilk ve ortaöğretim müfredatını değiştirdi. 2013-2014 eğitim öğretim döneminde uygulanacak müfredat sadeleştirildi, içeriği azaltıldı. Derslerin daha kolay öğrenebilmesi için TÜBİTAK uzmanları 3 bin animasyon hazırladı. Öğrenciler artık temel matematik ve fen bilimlerini teorinin yanında animasyonlarla öğrenecek. Yabancı dilde de gramer yerine konuşma ve anlama becerisine ağırlık verildi. Yeni müfredatı değerlendiren Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “Öğrenciler az ve öz öğrenecekler. Bilgiye boğmadan çocuklara günlük hayatta kullanacakları temel beceriler kazandırılacak.” dedi.

Bakan Nabi Avcı, TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak ile müfredat değişikliğine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Yeni müfredatın daha kolay algılanabilir ve kalıcı hale getirildiğini söyledi. Avcı’nın verdiği bilgiye göre artık dersler öğrencilere ‘temel’ ve ‘ileri’ düzeyde öğretilecek. Temel düzey tüm öğrencilerin kolayca öğrenecekleri, günlük hayatlarında ihtiyaç duyacakları bilgileri içerecek. İleri düzey ise öğrencinin ilgisi ve potansiyeli doğrultusunda kendi tercihleriyle alacağı daha üst düzey bilgileri kapsayacak. Lisede temel düzey adı altında ‘grafik ve tabloların yorumlanması’, ‘ölçme’, ‘tüketim aritmetiği’ gibi konular tüm öğrencilere verilecek. İleri düzeyde de seçmeli olarak ‘türev’, ‘integral’, ‘olasılık’, ‘fonksiyonlar’ ve ‘algoritma’ gibi konular anlatılacak. Ortaokul matematik müfredatında ise 6. sınıfta işlenen ‘denklemler’ konusu 7., EBOB ve EKOK gibi konular, 8. sınıfta öğretilecek. Kimya dersinde laboratuvarda kimyasalların etkileşiminin ne anlama geldiği, günlük hayatta evde kullanılan temizlik ürünlerinin etkileşimleriyle anlatılabilecek.

‘Kurbağanın iç organları’ müfredattan çıkarıldı

Müfredatta en büyük değişiklik biyolojide oldu. Öğrencilerin korkulu rüyası biyolojinin içeriği küçüldü. Nabi Avcı bu durumu müşavirlik yaptığı dönemde yaşadığı bir anısıyla anlattı: “25 yıl önce bakanlıkta müşavirken, dönemin müsteşarı İhsan Sezel ansiklopedi kalınlığındaki biyoloji kitabından 30 sayfa azaltmak için 3 ay mücadele etti ancak 20 sayfa düşürebildik. ‘Üzerimde onun yorgunluğu’ var demişti. Şimdi kitap inceldi keşke sayın müsteşarımız yeni kitabı görebilseydi. Biyoloji müfredatını da gazeteci Hasan Pulur’a ithaf ediyorum.

Bu konuyu köşesine taşıyan Zaman Gazetesi yazarı İsa Yazar'ın yazısının tamamını okumak için

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR