BIST 8.734
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.235,03
İŞÇİ

2013 Bağ-Kur affına kimler başvuracak? SON HABER

2013 Bağ-Kur affında son durum ne, kimler 2013 Bağ-kur affı için başvuru yapabilecek? 6385 sayılı kanun bu konuda ne diyor? Bu soruların cevabını memurhaber.com yazarı Bünyamin Esen veriyor...

Borçların Yapılandırmasına Kimler Başvurabilecek?

6385 sayılı Kanun gereğince;

-                     Şirket ortağı olduğundan yada Bağ-Kur’lu (4/1-(b)’li olmayı gerektiren bir işte çalıştığından dolayı kendisine borç çıkartılan emekliler,

-                     Sosyal güvenlik kanunlarına göre emeklilik veya yaşlılık aylığı almakta iken 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamına giren kurum ve kuruluşlara (başka bir deyişle kamuya ait işyerlerinde) çalışmaları nedeniyle aylıkları kesilmesi gerekenlere, 19 Ocak tarihini takip eden ödeme dönemine kadar yersiz olarak ödendiği tespit edilenler,

yapılandırmadan faydalanabilecek.

 

SGK’ya Borçlu Olan Emekliler Dikkat!

Bu durumda olan kişiler süresi içerisinde başvurmaları halinde 13/2/2011 tarihli ve 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun ilgili maddelerine göre yapılandırılacak.

Yapılandırmada borçların faizden oluşan önemli bir kısmı silinecek, geriye kalan kısmı ise taksitlendirilerek ödenebilecek.

Bu yapılandırma çerçevesinde borçları 36 aya kadar taksitlendirmek ve iki ayda bir ödeme yapmak mümkün.

 

Dört Aylık Süre Önemli!

Ödeme yararlanmak için torba kanunun yürürlüğe girmesini takip eden ay başından itibaren dört ay içinde SGK’ya başvuruda bulunmak zorunlu.

Başka bir deyişle Şubat ayının başından itibaren yapılandırmaya başvurmak mümkün.

01.02.2013 tarihinde başlayan başvurular 31.05.2013 tarihinde sona erecek.

Bu tarihi kaçıranlar borçlarını eskiden olduğu gibi gecikme cezası, gecikme zammı ve faizi ile ödemek zorunda kalacak.

Aman kaçırmayın derim!

 

Maaşından Kesinti Olanlar Ne Yapmalı?

SGK daha önce SGDP kesintisini maaşlardan %15 şeklinde uygulamaya başlamış, 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihi olan 2008 yılından bu yana biriken SGDP kesintilerine de gecikme zammı ve faizi uygulayarak emeklilere borç çıkartmıştı.

Emekliler ellerine gelen on milyarları bulan ödeme emirleri ile şaşkına dönmüşlerdi. Bu ödeme emirleri icra kesintilerinin de başladığını söylüyordu. Bu kesintiler ile birlikte maaşlardaki düşüş % 40’a karar varıyordu.

İşte bu şekilde maaşından yüksek kesinti olanlar 1 Şubattan itibaren SGK’ya dilekçe ile başvurmaları halinde maaşlarından yapılan kesinti düşecek. Zira önceki icra kesintileri gecikme cezası, gecikme zammı ve faizi de kapsıyor.

Yeni yapılandırmada ise faizlerin bir kısmı affolacak, daha düşük taksitler ile borcu kapatma imkanı gelecek.

Tabi tekrar hatırlatalım: Aman 4 aylık süreye dikkat! Son tarih 31 Mayıs!

 

GSS Borçlularına Süre Yok

Kendisi genel sağlık sigortalısı ya da bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamına girmekle birlikte, asli olarak hak etmediği bir kapsamda sağlık hizmeti alanlara 31/1/2012 tarihine kadar verilen sağlık hizmetlerine ilişkin SGK’ca tahakkuk ettirilmiş veya ettirilecek borçların affedilmesi için ise herhangi bir süre şartı öngörülmüyor.

Bu gibi kişilerin SGK ile olan anlaşmazlıkları mahkemelik olmuşsa mahkemeden vazgeçmeleri halinde borçları silinecek ve haklarındaki takipler sona erdilecek

Yorumlar 2 Yorum
ÇOK OKUNANLAR