BIST 9.091
DOLAR 32,38
EURO 35,01
ALTIN 2.325,79
İŞ İLANLARI

13 bin kişiye iş müjdesi

İş dünyasının 'icracı hükümet ve fırsat kabinesi' diye tanımladığı 65'inci hükümetin önceliklerinden biri de çalışma hayatına dair reformlar. Bu kapsama çalışma hayatında yeni bir düzenlemeye gidildi.

2017 yılının ocak ayında çalışma hayatını ilgilendiren devrim gibi bir düzenleme yürürlüğe girecek. Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, "Haziran ayında arabuluculuk sınavı yapacağız. Bu sınav için şimdiden 7 bin kişi başvurdu. Bu süreç sonunda yaklaşık 13 bin kişi Türkiye'de arabuluculuk yapacak" dedi.

Akşam'da yer alan habere göre, bu kapsamda; 64'üncü hükümet döneminde tamamlanan iş mahkemeleri kanun taslağı önümüzdeki günlerde Meclis'e sunulacak. Bu yeni taslakla, yargıda iş yükünün azaltılması amaçlanıyor. Sisteme göre çalışan ve işveren arasındaki kıdem tazminatı ve haksız fesih gibi uyuşmazlıklar, iş mahkemelerinden önce arabulucu yöntemiyle çözülecek. Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar'ın anlattıklarına göre, bu kapsamdaki 400 bin davanın arabuluculuk sayesinde günler içinde çözüme kavuşturulması sağlanacak.

SİSTEM 2017'DE DEVREDE

Hafta başında, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve İstanbul Tahkim Merkezi'nin (ISTAC) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı'nın ev sahipliğinde gerçekleşen buluşmamızın katılımcılarından biri de ISTAC Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Öztatar'dı. Öztatar, aynı zamanda Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı görevini yürütüyor. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Ziya Akıncı'nın İstanbul Tahkim Merkezi'yle ilgili paylaştığı bilgilerin ardından konu bir diğer alternatif yargı yöntemi olan arabuluculuk sistemine geldi. Adalet Bakanlığı olarak arabuluculuk ve tahkim mekanizmasına tam destek verdiklerini anlatan Hakan Öztatar, uyuşmazlıkların mahkemelerden önce arabulucuya götürülmesini öngören düzenlemenin 2017'den itibaren hayata geçirileceği bilgisini paylaştı. Arabuluculuk konusunun hükümetin 6 aylık eylem planında bulunduğunu anlatan Öztatar, "İşe iade davaları dahil bireysel tüm uyuşmazlıklar öncelikle arabuluculuk sistemine girecek. Bu konudaki taslak metin görüşe gönderildi, görüşten geldi" ifadelerini kullandı.

400 BİN İŞ DOSYASI

Öztatar, şöyle devam etti: "Yasanın 21 Haziran 2016 tarihinde çıkıp, 2017'nin ocak ayında yürürlüğe girmesi öngörülüyor. Bu sayede 400 bine yakın iş dosyası önce arabuluculuk yöntemiyle çözülecek. Çözülemezse mahkemelere intikal ettirilecek." Arabuluculuk yöntemi, bu adıyla adalete hızlı erişimin bir başka adı. Şu anda çözmüş olduğumuz 3 bine yakın uyuşmazlığın yüzde 87'si bir günde çözülmüş durumda. Biz bu aşamada Adalet Bakanlığı olarak diyoruz ki dava en son çare. İnsanlar sorunlarını arabuluculuk ya da tahkim gibi alternatif yolarla çözmeli, en son çare olarak mahkemelere başvurmalı.

BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK?

İş uyuşmazlığı sorunu yaşayan çalışan ya da işveren, işin yapıldığı yerdeki arabuluculuk bürosuna, arabuluculuk bürosu kurulmayan yerlerde ise adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonu tarafından görevlendirilen sulh hukuk mahkemesi yazı işleri müdürlüğüne başvuracak. Uzlaşmazlık yaşayan taraflar, komisyonlarda hazır bulunan listelerden bir arabulucu üzerinde anlaşacak.

7 BİN KİŞİ BAŞVURDU

Öztatar, şöyle devam etti: "Haziranda yapacağımız sınava 7 bin kişi başvurdu. Şu ana kadar Türkiye'de 6 bin arabulucu vardı. Yaklaşık 13 bin kişi Türkiye'de arabuluculuk yapacak. Bu yoğun ilgi de şunu gösteriyor; hukukçular arasında arabuluculuk bir meslek olarak görülmeye başlanmış durumda."

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR